ALUAT IN FOI (metoda usoara) pentru placinte


Am facut putine modificari in componentele acestui aluat in foi si vreau sa vad diferenta (dupa coacerea acestui aluat). Deja in momentul framantarii am observat ca la framantat se simte o senzatie ca te 'joci' cu o matase mai groasa. Este un aluat universal in foi, preparat in conditii de casa, dupa o metoda foarte usoara pe care sper ca o va putea insusi orice gospodina tinerica.
Toate momentele prepararii m-am straduit sa vi le arat in poze.
Mai jos gasiti o alta metoda de preparare a aluatului in foi, e foarte bine sa-l folositi la prepararea foilor pentru torta NAPOLEON:

Ingredientele:
  • 200 gr de untura curata de porc sau unt - 82% grasime, margarina - 70-80%
  • apa calduta - o cana (250 ml)
  • 3.5 pahare de faina (250 ml volumul paharului) 
  • un ou
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare fara varf
  • 2 lingura de ulei
  • 1  lingura de otet alb de masa, 6-9%


Volumul lichidului sa fie 270 ml - apa calduta, oul, uleiul, otetul, sarea si zaharul.


Aparte sa aveti putina faina pentru a framanta aluatul pe masa.
Aluatul se framanta 5-7 minute. Cu cat mai mult se framanta aluatul, cu atat mai mult o sa fiti convinsa de rezultatul final. El nu se va rupe sub nici o forma la intindere. El iese putin molcut, la pipait este ca matasea. Se lasa acoperit pe masa sa se odihneasca cel putin 10-20 minute.



Dupa aceea, se imparte aluatul in 4 parti. Untura molcuta, la temperatura camerei, se imparte si ea in 4 parti.



Fiecare parte de aluat se unge cu cele 50 gr de untura.


Apoi, se taie prin parti si se impaturesc bucatile de aluat unul peste altul.  


Aluatul in foi obtinut se tine la frigider timp de 6-8 ore. Cu cat mai mult o sa-l tineti la frigider, cu atat mai evidentiate vor iesi foile. Dar se poate folosi si dupa 2 ore pentru prajirea placinteleor pe tigaie dupa metoda placintelor bunicii mele. 

Sa stiti ca am sa prepar si am sa expun in asa mod toate aluaturile pe care le cunosc si, treptat, am sa va invat cum sa pregatiti aluaturile si ce sa preparati din ele. Incetul cu incetul o sa cunoasteti multe si o sa IUBITI SA LUCRATI CU ALUATUL. Nu este atat de greu cum se pare la prima vedere, este foarte usor, e necesar doar sa aveti PUTINA DORINTA de a-i servi si alinta pe cei dragi sufletului vostru. Si nu uitati ca totul ce va fi preparat, va fi natural preparat. Si asta foarte mult conteaza pentru sanatatea voastra.


20 de comentarii:

  1. Chiar aseara am ''vaslit'' prin blogul tau dupa o reteta de placinta. Eu una iti multumesc infinit pentru ca iti faci timp sa impartatsesti cu noi retete care nu trebuie sa dispara.
    Am sa revin sa iti scriu impresii dupa ce execut placinta. Am ceva emotii....
    Numai bine!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mama mia cum arata aluatul... mai ales poza unde e taiat... Felicitari!..
    Ce nu gasesc eu, e unde ai scris prepararea. :(

    RăspundețiȘtergere
  3. acum scriu, asteptati, putin , ca ma cauta si pe skype

    RăspundețiȘtergere
  4. Am facut tortul Napoleon dupa reteta ta, dar cred ca acum daca repet reteta dupa ce am vazut mai bine cum sa prepar foile o sa iasa mai bine. Oricum a iesit bine si prima data dar ca intotdeauna este loc si de mai bine. In schimb placitele facute cu reteta ta de aluat fraged dospit sunt grozave. Toata familia iti multumeste pentru bunatatile pe care le faci.

    RăspundețiȘtergere
  5. TREBIE SA INCERC ALUATUL....TREBUIE SA FIE FOARTE FRAGED

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu credeam ca o sa-mi placa vreodata sa lucrez cu aluat, in special cu din asta care trebuie framantat/intins. Ma inspirati insa si ma TENTATI necontenit, maine mai cumpar faina! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Lepse si premii te asteapta la noi pe blog!
    Liana &Janet

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte buna reteta, mie nu imi plac foile de placinta din comert, acelea foarte subtiri, intotdeauna le-am preferat pe cele facute in casa. Dar imi ieseau prea groase, acum o sa urmez reteta ta, sper sa-mi iasa ok.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Anisoara, vreau sa te rog frumos sa schimbi adresa la bubulina gateste, la alta adresa, am schimbat si numale blogului pentru ca m-am aliat cu o fata care va posta si ea pe blogul meu retete facute de copii de aceea am hotarat ca trebuie de schimbat denumirea si adresa blogului cu alt nume, acum gasesti blogul la adresa http://miciibucatari.blogspot.com/ cu numele 'Micii bucatari'

    Multumesc pentru blogroll, esti o sursa de trafic foarte buna pentru blog, te pup dulce !!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Doina , daca mai astepti putin timp am sa expun pas cu pas de preparare a aluatului si la a doua receta de napoleon- Este mai usoara in prepararea aluatului ' mai repede .
    Iti multumesc de incredere si te astept ociand cu usile deschise. Primeste o imbratisare calda de la mine - Pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Naty e foarte fraged' mai jos am expus, acelas aluat numai ca alta metoda de preparare si am expus foile dupa coacere ' poti sa vezi vizula cate este de fraged si crocant. Pupic

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga mea , gospodina tinerica si frumusica. Ai putina rabdare sa'ti expun mai multe aluaturi , ca sa poti face alegerea , si sa vezi in care mai tare te vei indragosti. Si cel mai principal , sa'ti poti alinta iubirea ta. Te pup si te imbratisez-

    RăspundețiȘtergere
  13. Liana iti multumesc foarte mult de onoara , care mi-ai oferit'o - Am sa vin sambata dupa premiu- Te imbratisez cu drag,-

    RăspundețiȘtergere
  14. Mihaiela , iti doresc succese si sper sa'ti iasa. Am sa mai adaug niste alauturi si am sa descoper mai multe secrete ca sa nuti iasa aluatul gros dupa intinderea lui . Pupic

    RăspundețiȘtergere
  15. Anastasia , eu nu am cuvinte ' am avut si lacrimi, si zambete pe buze . Ceia ce ati inceput voi in doua cu Liliana ' este un proiect nemaipomenit . Numai am citit premele cuvinte SOARELE MEU ' si mi s'a implut sufletul de o gingasie aparte pentru acesti doi bucatarasi si m'au napustit amintirile-
    Am sa revin mai tarziu cu nispe propuneri cate voi. Le dezvilt pana la urma in cap si peurma vi le spun- Succese sii vacuprind pe toti

    RăspundețiȘtergere
  16. STIATI VOI CA ---- SUD ACEASTA POSTARE DE RETETA A ALUATLUI , MAI ESTE UN MOD DE PREPARARE A ALUATULUI' am inteles si am descoperit pentru mine , ca voi nu imi vedeti toatet retele, care le expun. va uitati la prima si gata- Dar eu rareori , cand expun numai una' mereu 2'3'4'5 - Asa ca deschideti pagina pe deplin.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mutumesc Anisoara, astept cu nerabdare propunerile tale :D
    a, si nu uita sa schimbi te rog adresa de la tine din blogroll pe micii bucatari in loc de bubulina gateste :) , ca vad ca o ai pe cea veche !
    Te pup, sa ai o zi minunata !

    RăspundețiȘtergere
  18. incercat, facut, mancat....super reteta
    sa-ti doamne doamne multa sanatate si sa mai faci :*

    RăspundețiȘtergere
  19. buna, abia acum am descoperit acest blog minunat si sper intrebarea sa nu fie prea intirizata. Anisoara, pot folosi untul in loc de untura? nu obisnuiesc sa folosesc untura. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  20. 200 gr de untura curata de porc sau unt - 82% grasime, margarina - 70-80%. Raspunsul este in reteta. Bun venit Vali _ si sper sati placa dupa gust ceea ce vei prepara. Cu drag Anisoara.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...