SANGERETE CU HRISCA



Ingrediente :
  • 1 kg de hrisca 
  • 400 gr de slanina
  • 800 gr de ceapa
  • 0.5 litru de lapte
  • piper negru macinat
  • piper negru aromat
  • usturoi
  • sare
  • sangele de la porc - cantitatea dorita  ( a treia parte din cantitatea de implutura)
  • mate curatate de porc  
 Modul de preparare : 

Hrisca se prajeste pe o tigaie bine incalzita, in modul cum se prajeste rasarita . Toate boabele crapa si apare o aroma foarte placuta de prajeala.

In ceaun  se toarna hrisca prajita si se acopera cu apa rece  cu 2 cm deasupra ei. La suprafata vor iesi boabe de hrisca prajita , mai arsa , se inlatura cu o lingura. Se amesteca bine, si dupa aceia  se varsa apa aceasta si se toarna alta apa curata fierbinte , se pune capacul si se fierbe timp de 15-20 minute, pana dispare toata apa.
      Slanina de la burta (2 parti )¨  se taie in cuburele mici  si se prajeste timp de 5-7 minute , peurma se adauga ceapa   si totul se prajeste pana ceapa se aureste . Toata prajitura   se adauga in ultimele 5 minute de fierbere a hriscai . Se amesteca bine. usturoiul ( cantitatea dorita, dar eu adaug o capatina ) se piseaza bine si se adauga la hrisca.
      Deasemenea se adauga laptele si sangele , turnat prin sita.A treia parte de slanina se taie cuburele mici si se adauga , in stare cruda in tocatura de sange. Se sareaza, pipareaza si se amesteca totul foarte bine. Se va primi o tocatura molcuta si umeda.Se lasa tocatura sa se raceasca bine . Intre timp pregatim totul necesar pentru umplerea matelor. E mai bine de folosit matele groase de la porc curate foarte bine in prealbil, si tinuta multe ore in apa cu sare .



      Pentru umplerea matelor e necesar sa avem un dispozitiv spasial la masina de tocat. Daca nu aveti , atunci folsiti o leica cu gura mai lata . Se leaga bine cu ata de bumbac la un capat matul si se umple cu toactura. Nu se adauga multa tocatura sa fie liber prin mate , dar nic aer nu e bine sa lasam, deaceia dupa ce legam la o anumita distanta matul implut, e bine sa-l spargem putin cu acul,, ca sa-i iasa aerul, si in aldoilea rand sa nu crape in timpul fierberii. Se fierbe in apa clocotita cu frunza de dafin sub o greutate de asupra matului implut , la o temparatura domola, timp de o ora. se scoate din vas, si se pune intre 2 scanduri sub press, sa se scurga bine sis a primeasca o forma. Dupa aceia se poate afuma la afumatoare timp de o ora -1.5 , sau se coace in tava de la cuptor la temperatura de 170C timp de 45 minute. In timpul coacerii in cuptor deasemenea, se inteapa cu un ac matul implut, in unele locuri , pentru a evita craparea lor.Cand din mat iese sucul limpede , atunci sangeretel sunt gata preparate.

      Este foarte gustos la masa , servit  in starea preparata de mai  sus, sau taiat in felii cu latimea de 1,5 cm si prajit pe tigaie. 

      Se serveste la masa cu varza calita la cuptor, sau cu sos alb cu nuci pisate. 
      Timpul de pastrare este pana la 2 saptamani, dar nu invelit, in loc racoros. Daca e ger afara , se paote pastra si pana la 3 saptamani.

      Alta metoda de pastrare este : se aranjeaza in borcane bucatile , taiate de sangerete si se toarna cu untura topita deasupra. In asa mod se pastreaza la rece , in beci un timp mult mai indelungat. 

      Hriscsa se poate inlocui cu orez - numai ca cantitatea de orez este 800 gr la cantitatea de ingredientele mai sus.


      2 comentarii:

      1. personal cred ca este imoral si legal sa postezi sa ceva!! vreeeeauuu si euuu!!

        RăspundețiȘtergere
      2. Este imoral si ilegal , cand cunosti ceva bun si gustos - si nu doresti sa spui si sa te imparti cu nimeni. Serveste cu draga inima . Un pupic

        RăspundețiȘtergere

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...