Chiftelute la tigaie, care se prepara foarte simplu si repede si sunt destul de gustoase , pentru acei , care le place aroma pestelui. Adica vreau sa spun, ca nu sunt preparate din carne de peste,
dar au gustul acel , de peste tocat .
Ingrediente :
pentru chiftelute :
- 1,5 pahar de orez
- o conserva din peste in ulei
- o ceapa mijlocie
- 4 catei de usturoi
- un ou
- un pic de sare
- piper negru macinat
- 3 linguri de faina
- o ceapa mare
- o lingura mare de faina
- 2 linguri de pasta de rosii
- 2 morcovi
- o jumatate de lingurita de zahar
- 2 frunze de dafin
- sare
- ulei
Mod de preparare:
Orezul se spala , se toarna 2 pahare de apa peste el si se fierbe timp de 10-14 minute , ca sa-l primiti foarte putin tarisor la gust. Orezul se clateste cu apa rece si toarna intr-un vas adanc . Peste el se adauga conserva de peste in ulei ( nu in tomate) , care a fost scursa, in prealabil , de ulei, oul, putina sare , piper negru macinat si usturoiul pisat. Ceapa se marunteste si se prajeste , peurma se scurge de ulei si se adauga la tocatura.Totul se amesteca foarte bine , unde vom primi o tocatura .
Din aceasta tocatura se formeaza bilute de marime mijlocie si se dau prin faina. Chiftelutele se prajesc in tigaia incinsa bine , timp de 2- 3 minute, pentru ca sa-si primeasca forma.Se scot si se pun pe un platou in fata , nu se suprapun una peste alta.
Intre timp se prepara sosul :
Se pune tigaia la foc normal cu putin ulei si o ceapa tocata marunt. Se rumeneste putin ceapa si se adauga morcovul taiat cuburele ( nu dat prin razatoare ) , se prajeste timp de 2 minute. Se adauga o lingura de faina si , amestecand intruna prajim pana se topeste faina in morcov cu ceapa.
Aparte amestecam pasta de tomate cu o lingura de apa si cu putin zahar. Se toarna in tigaie si se prajeste timp de 3-4 minute la un foc domol. Se adauga sare putina , 1.5 de apa calduta , se amesteca bine si dam focul mai tare sa inceapa a fierbe sosul. Dupa 2 minute de fierbere a sosului se adauga chiftelutele si frunza de dafin. Totul se fierbe timp de 4-5 minute la un foc mai mic din momentul fierberii. Se stinge focul si se pune un capac , Se lasa sa se marineze chiftelutele timp de 30 minute. Dupa aceia se servesc la masa numai cu paine ,pentru ca gustul lor placut nu mai cere nimic alaturi.