Pagini

Chiftelute cu gust de peste

Chiftelute la tigaie, care se prepara foarte simplu si  repede si sunt destul de gustoase , pentru acei , care le place aroma pestelui. Adica vreau sa spun, ca nu sunt preparate din carne de peste, 
dar au gustul acel , de peste tocat . 

Ingrediente :

pentru chiftelute :
  • 1,5 pahar de orez 
  • o conserva din peste in ulei
  • o ceapa mijlocie
  • 4 catei de usturoi 
  • un ou
  • un pic de sare
  • piper negru macinat
  • 3 linguri de faina
pentu prepararea sosului :
  • o ceapa mare
  •  o lingura mare de faina
  • 2 linguri de pasta de rosii 
  • 2 morcovi
  • o jumatate de lingurita  de zahar 
  • 2 frunze de dafin
  • sare 
  • ulei


Mod de preparare:


Orezul se spala , se toarna 2 pahare de apa peste el si se fierbe timp de 10-14  minute , ca sa-l primiti foarte putin tarisor la gust. Orezul se clateste cu apa rece si toarna intr-un vas adanc . Peste el se adauga conserva de peste in ulei ( nu in tomate) , care a fost scursa, in prealabil , de ulei, oul, putina sare , piper negru macinat si usturoiul  pisat. Ceapa se marunteste si se prajeste , peurma se scurge de ulei si se adauga la tocatura.Totul se amesteca foarte bine , unde vom primi o tocatura .

Din aceasta tocatura se formeaza bilute de marime mijlocie  si se dau prin faina. Chiftelutele se prajesc in tigaia incinsa bine , timp de 2- 3 minute,  pentru ca sa-si primeasca forma.Se scot si se pun pe un platou in fata , nu se suprapun una peste alta.

Intre timp se prepara sosul :

Se pune tigaia la foc normal cu  putin ulei si o ceapa tocata marunt. Se rumeneste putin ceapa si se adauga morcovul taiat cuburele ( nu dat prin razatoare ) , se prajeste timp de 2 minute.  Se adauga o lingura de faina si , amestecand intruna prajim pana se topeste faina in morcov cu ceapa.
Aparte amestecam pasta de tomate cu o lingura de apa si cu putin zahar.  Se toarna in tigaie si se prajeste timp de 3-4  minute la un foc domol. Se adauga sare putina , 1.5 de apa calduta , se amesteca bine si dam focul mai tare sa inceapa a fierbe sosul. Dupa 2 minute de fierbere a sosului se adauga chiftelutele si frunza de dafin. Totul se fierbe timp de 4-5 minute la un foc mai mic din momentul fierberii.   Se stinge focul si se pune un capac , Se lasa sa se marineze chiftelutele timp de 30 minute. Dupa aceia se servesc  la masa numai cu paine ,pentru ca gustul lor placut nu mai cere nimic alaturi.