Originea acestei supe vine din Georgia . Este atat de gustoasa si aromata , incat este foarte raspandita si preparata, aproape de fiecare gospodina de prin partile noastre. La baza ei este folosita carnea de vita , nucile pisate , usturoiul, si coriandrul proaspat , in combinatie cu multe condimente aromate.
In cazul de fata , nu am folosit miezul de nuca , pentru ca nu-mi place aspectul, cum arata,
In cazul de fata , nu am folosit miezul de nuca , pentru ca nu-mi place aspectul, cum arata,
dar gustul este foarte interesant si placut.
Ingrediente :
1 kg de carne de vita
- 150-200 gr de orez rotund sau lungaret
- 6 catei de usturoi
- 3 morcovi
- un ardei rosu dulce
- un ardei rosu picant
- 2 cepe mari
- o radacina de patrunjel mare sau
- o radacina de telina
- coriandru proaspat
- patrunjel proaspat
- busuioc uscat
- oregano uscat
- cimbru uscat
- piper rosu macinat
- 2 frunze de dafin
- 6 boabe de piper aromat
- sare
- 2 linguri de ulei
- 100 gr de miez de nuca
Mod de preparare :
La prepararea acestei supe se foloseste carne de vita de la coasta , care contine randuri de carne, ranturi de grasime. Ea se spala si se taie in cuburele mai mici . Se pune intr-un vas mai mare si se toarna cca 2,5-2.7 litri de apa .
Carnea se pune la fiert pentru o ora si jumatate la un foc domol si sub capac.In timpul fierberii la inceput se inlatura spuma si dupa aceia se adauga o lingurita cu varf de sare la fiert.
Morcovul , ceapa , usturoiul , ardeiul , radacina de patrungel se spala si se curata de coaja.
Carnea se pune la fiert cu radacina de patrunjel, jumatate de ceapa intreaga, putine fruinze de coriandru proaspat , 2 frunze de dafin, boabele aromate , 3 catei de usturoi , taiati felii. Dupa fierbere ele se inlatura.
In timpul fierberii carnii, puteti sa va ocupati de pregatirea si tairea legumelor. Usturoiul ramas se piseaza cu putina sare. cantitatea de usturoi se poate mari, dar nu miscora, in dependenta de preferintele fiecaruia. Nucile se piseaza si se adauga la prajitura din legume.
Morcovul se taie cuburele, ceapa si ardeiul rosu se taie solzisori mai marunti, ardeiul picant se taie de asemenea foarte marunt, numai , ca in masura , daca se prefera in casa mancarea iute sau nu , se adauga la supa toata, sau in momentul , cand fiecare isi are farfuria cu supa in fata. Ramane sa decideti singure, unica sa stiti , ca gustul de baza a aceste supe este- aromat si iute.
Ceapa , morcovul si ardeiul se prajesc putin in uleiul incins cu o lingura de pasta rosie , foarte putin piper rosu maruntit .
Condimentele se folosesc in parti egale- adica cimbrul,busuiocul si oregano- cate o jumatate de lingurita mica fara varf . Coriandrul si patrunjelul proaspat se spala si se taie marunt . Dar aici vreau sa accentuez un moment, la noi in tara se vinde un condiment foarte aromat , care se numeste XMELI-SUNELI . Si el se foloseste la prepararea acestei supe si a carnii , preparate la gratar. Eu am inclus in lista de ingrediente condimentele , care este compus xmeli - suneli.
Orezul se spala.
Dupa ce a fiert carnea , se inlatura toate legumele fierte, se adauga legumele prajite , orezul spalat si se pune la fiert , din nou.
Dupa- se stinge focul , se mai lasa pentru 10 minute sub capac, pentru ca supa sa-si i-a aroma condimentelor si usturoiului pisat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu