Cred ca veti fi de acord cu mine ca culinaria ne leaga si ne ajuta sa pastram traditiile intre generatii. Strabunica i-a aratat bunicii, bunica i-a aratat mamicii, mamica mi-a aratat mie si eu...voua.
Aceasta reteta e veche - din categoria 'amintiri din copilarie'...
RETETA BUNICII
Ingrediente:
- 3 pahare de faina egalate cu apr. 450 gr.
- un pahar de lapte sau smantana
- o lingurita de zahar
- o lingurita de sare
- foarte putin bicarbonat de sodiu
- 3 linguri de vodca sau alcool tare (50 ml)
- 300-400 ml de ulei
- 100 gr de miere de albina sau 150 gr zahar pudra
Faina se cerne pe masa curata sau intr-un vas mai mare. Se face o gaura la mijloc si se adauga sarea, zaharul, vodca, smantana sau laptele gras, bicarbonatul de sodiu. Se amesteca totul si se framanta un aluat putin molcut la pipait si neted. Aluatul se acopera si se lasa sa se odihneasca timp de o ora.
Dupa aceea, se imparte aluatul in 4-5 bucati si fiecare bucata se intinde cu sucitorul, nu foarte subtire, ci putin putin grosut.
Pentru aceasta prajitura impaturita se taie aluatul in bucati de marimea cca 20 cm pe 12-15 cm, totul depinde de diametrul vasului in care o sa prajiti aceste turte. Se impatureste aluatul din partea dreapta spre mijloc, pe urma din partea stanga spre mijloc.
Eu am folosit un ceaun de otel cu fundul plat. Se incinge bine ceaunul cu ulei si, cand uleiul e bine incins, se arunca cate 2 turte impaturite in el. Ele se prajesc foarte repede la un foc mijlociu, pana se rumenesc. Turtele prajite se scot din ulei, se pun pe un servetel de hartie de bucatarie pentru a inlatura excesul de ulei si se ung repede cu o pensula cu miere de albine topita, amestecata cu putina apa calduta. La dorinta, se presara cu zahar pudra.
Sa tineti minte un moment foarte important: adaugarea alcoolului - vodcai sau a altui alcool tare le face super de fragede si faramicioase. Tot sarmul si gustul i-l ofera alcoolul. Sunt si alte metode de taiere si aranjare a acestui aluat: in forma de spirala, in forma de flori, rasucite, etc. Pe parcurs veti face cunostinta cu ele. Eu v-am aratat o metoda mai simpla si rapida de preparare a lor.
Vaaaai, cum arata! Si reteta, exista pe undeva?
RăspundețiȘtergerepana in seara am sa expun receta. e nespus de usor in preparare.
RăspundețiȘtergereVai vai vai cu, arataaa si cat de bune pot fiiii :)
RăspundețiȘtergereAnisoara, ti-am raspuns la mine pe blog la intrebarea ta :)
Cu placere , Edith. Maine voi veni in ospetie la tine .
RăspundețiȘtergereAnisoara iti multumesc mult pentru minunatele retete culinare.Sunt sotie de preot si am avut nevoie de foarte multe ori de a-mi surprinde musafirii cu delicatesuri.Iti multumesc ca existi pe acest site si cred ca in viitor vom deveni si prietene Dumnezeu sa te aiba in paza
RăspundețiȘtergereCrina Pantalon
Cu placere d-na Crina, va astept mereu oaspete pe acest blog, si promit ca o sa gasiti inca multe bunatati. Sunt bucuroasa de oferta sa fim prietene , unica ne desparte foarte multe tari deoarece sunt plecata de multi ani de acasa, dar oricum degraba revin. Sanatate si liniste in suflet doresc la toti. Cu drag , Anisoara
RăspundețiȘtergereAceasta receta o stiu de la mama mea, ea le facea in forma de crini, asa le spune ea si ii presura cu zahar pudra. Sunt deliciosi, intradevar dispar foarte repede.
RăspundețiȘtergereDar eu o am de la bunica. Toate recetele noastre sunt scrise prin caietele , si de multe ori uitam de ele pentru multi aniinaine , sau se pierd in nestiire. Vezi , cat e de bine, cand este scrisa aici si o vede o multime de lume ? Poate cineva sa incumeta sa o prepare odata? iti doresc sanatate si noroc, Valeria si sper sa te am oaspete mai des. Cu drag, Anisoara
RăspundețiȘtergereСпасибо, Анжелочка, за рецепт. Очень красивый хворост. Забрала себе. Правда, переводила его не очень качественно.
RăspundețiȘtergere(Наденька)