Pagini

CORNULETE FRAGEDE - dulcele traditional al Craciunului




Va descriu o reteta de baza  a aluatului pentru prepararea cornuletelor fragede . Este o retete venita din buni' strabuni si foarte raspandita  la noi in Moldova. Dar stiu,  ca si  in Romania se foloseste aceasta reteta  cu unele modificari . Eu am la rusi expusa in 4 moduri aceasta reteta.



IDEI PENTRU DECORUL BUCATELOR



 primiti mai multe idei de decorare a mesei festive.    GUSTARI RECI 


PRAJITURA " BRADUTII CRACIUNULUI "



Inca o reteta din categoria "Amintiri din copilarie" 
Este baza retetei de tort "Musuroi de albine ",  un tort,  care se prepara in Moldova in forma de movilita , numai ca mult mai mare de ceea , ce vedeti aici in poza. Unica schimbare  pentru tort este , ca in produsele indicate mai jos,  se  adauga nuci prajite, faramitate in bucatele mici.
 O reteta la fel de ieftena si usor de preparat . Este foarte gustoasa , crocanta cu gust de caramel.

Nu am am impodobit aceasta prajitura ca sa va las loc de  fantezie pentru sarbatorile care ne sosesc la prag. 
 Aici  "BRADUTUL CRACIUNULUI "  mai gasiti o variant de prepaprare a acestei prajituri .
  • Ingrediente:
  • 4 pahare de faina
  • 100 grame de smantana dulce
  • 200 grame de margarina
  • 5 gr de praf de copt
  • 250 gr de unt
  • o cutie de lapte condensat
  • pentru decor  ciocolata rasa, glazura de ciocolata,, zahar pudra, 


PRAJITURA "SCAZCA"

ПИРОЖЕННЫЕ " СКАЗКА"



Pentru cei, care mai tin minte gustul tortului "SKAZKA" ' traducere ' povestea, eu am sa descriu o reteta de prajitura , care se prepara foarte repede si fara dificultati , din produse,  care se gasesc in  orice casa. 


Ingrediente

pentru blat  

3 pahare de faina (vol.pah.250 ml)
1 pahar  de ulei fara miros 

1.5 pahar de zahar 
 6 oua 
1 plic de vanilina 

pentru crema 


250 gr de  unt   
un borcanas de lapte condensat ,nefiert
2 linguri de cacao

O MASA FESTIVA DE SARBATOAREA "HRAMUL SATULUI "



 

ARANJAMENTE SI IDEI CU PESTE SARAT SI AFUMAT


 Nu am putut  sa ratez aceasta sansa de a va arata, postarea unei cititoare de ale mele de pe saitul rusesc. AproaPe toate bucatele de la MASA DE SARBATOAREA  "HRAMUL SATULUI "a fost preparata dupa retetele mele .Sunt apoape toate expuse  aici pe blog si acum, ma starui se va dau lincuri catre  ele . 

DULCEATA DIN COPILARIA MEA - CEA DIN GUTUI


Un dulce foarte iubit si raspandit in copilaria mea. Era dulceata din gutuile, culese in toamna tarzie . Bunica culeagea din copac fiecare gutuie cu mare atentie si le lasa o mica crenguta .Dupa aceaia  le lasa  pe ziare intinse in  Casa Mare , ca sa se coaca mai bine ,  sa fie ferite de  bruma si  sa nu faca pete pe ele . Asa ne spunea ea, pentru a primi o dulceata gustoasa si frumoasa sa nu uitam sa facem si noi la fel cand vom creste mare.

VARZA DE TOAMNA,PASTRAREA SI PREPAREA EI


Stiu, ca  descriu aceasta reteta cam tarziu , insa varza cea mai buna pentru murarea ei si pastrarea pentru iarna este VARZA DE TOAMNA , ce se cultiva ultima de prin campii, dupa ce cade bruma .
Ea se pune la murat in capatine intregi , sau taiata si amestecata cu morcov, sau   se umple cu ardei grasi , rosii .  Cum facea bunica mea , si cum m-a invatat si pe mine, am sa descriu in aceasta reteta.

Totodata, Varza se poate pastra in beciuri de piatra , racoroase si bine zvantate, timp de 3-4 luni in stare proaspata , pe rafturi din lemn uscat , unica , e nevoie sa retineti minte/

  • E necesar sa fie taiata din curpanul sau atunci, cand s-a zvantat toata bruma si roua din ea   
  • Sa alegeti capatine nevatamate de boli sau insecte si sa nu le taiati primele invelesuri. Adica varza sa fie pastrata in  primele frunze care o invelesc pe ea , peurma cu timpul se desfac. Mai tarziu aceste frunze se usuca si e nevoie sa le inlaturam , dar scopul pastrarii lor este - de  a mentine varza in sucul ei ( cu umeditatea ei) timp mai indelungat.
  • La fiecare saptamana - doua  sa fie intoarse in beci pe alta parte , ca sa patrunda aerul pe toate partile, si in asa fel .sa fie ventilata bine. 


UN GRATAR... LA SPANIOLI


Am fost 2 ani in urma la mare , si am ramas incantata de gustul si modul , cum se preprara acesti pestisori - sardine.sub denumirea de CILINGUITO .

 Mi s-a spus,  ca pe tot tarmul mediteranean este raspandit acest gratar.     Am intrebat , care sunt prioritatile acestui gratar fata de cel , obisnut pentru toti.

In primul rand, fumul , care contine multe impuritati de la lemn , se ridica in majoritatea cazurilor in sus, iar  in partea , unde se coace pestele vine numai caldura jaraticului.  Se poate prepara pestele, sau produsele marine, sau filete de vita  la orice moment , in timpul , cand focul arde. Nu afecteaza sub nici un mod, ceea ce se prepara. Si nu e nevoie de asteptat jaraticul puternic, pana ce , au ars toate lemnele. Gustul  carnii si intensitatea focului foarte mult depinde de lemnul, care se foloseste.
Am facut mai multe poze , ca sa fie aratat mai bine principiul de lucru a acestul gratar si este  foarte simplu de realizat. 

Se coc  sardinele,presarate cu sare mare ( important) SAU  alte specii de pesti mai mari,  sau produsele de mare timp 8 minute, maximum  in 10 minute. 

 
AL TIP DE GRATAR  , ce este deasemenea raspandit pe tarm ,  il gasiti printre poze sub acet linc.La el se coace carnea de pui si vitel in bucati mai mari.

Doriti sa cunoasteti pretul ? in dependenta de categoria restaurantului  intre 8 si 12 euro  pentru o portie. Dar se merita , pentru ca in amintirea voastra va  ramane acest gust pentru totdeauna.



Primii pasi - PRIMUL MEU MODEL



Am fost in vacanta :))))). Si am hotarat sa fac o incercare ... si sper , ca mi-a reusit. Dar voi ce ziceti ?  Toate pozele le-am facut la lumina zilei .
 Mai jos vedeti modelul meu- o fata scumpa si draguta pentru mine.


MURAREA HARBUZULUI LA BORCAN


Am primit un mesaj ,unde mi s-a spus , ca au sarit capacele la harbujii murati,  dupa reteta expusa. Doresc sa accentuez un lucru , nu caut retete prin alta parte si le expun , decat acele , care au fost preparate de mine ani de zile. Sunt convinsa , si stiu rezultatul si gustul fiecarei retete pe care o expun. 
Am telefonat acasa la neamurile mele sa ma interesez , ce se intampla ultimii ani la ei, cum sunt reusitele la conservarea legumelor, si in special , am intrebat de reteta respectiva , pentru ca la noi este foarte raspandita murarea prin aceasta metoda . Metoda de adaugarea aspirinei la murarea harbuzului se foloseste foarte des, deoarece este cea mai rapida metoda de murare  a lui.
Am expus urmatoarele retete:




Dar mi s-a atras atentia la unele momente si schimbari. In ziua de azi toti  cunoastem , ca se folosesc multi nitrati la cresterea legumelor. Daca peste granita este controlat acest proces de folosire a nitratilor, atunci , la noi taranul pune si el " la ochi ". Nu este un control special asupra folosirii lor.
Si mi s-a spus , ca e necesar sa fiti atenti cand cumparati legume si fructe, care doriti sa conservati pentru perioada de iarna. 
Si al doilea moment foarte important , APA . S-a schimbat foarte mult structura apei in multe localitati , fantani . Apa foarte mult influienteaza la procesul de murare si conservera a legumelor, si totodata la gustul conservelor preparate.

(1) DE UNDE LUAM LUMINA PENTRU POZE CULINARE? ?


 Voi deschide  mai multe posturi , despre secretele si cunostintele ( cele mai simple ), care va vor ajuta sa primiti rezultate bune  in  FOTOGRAFIA CULINARA.

Aceste posturi vor fi pentru amatorii de a  prepara retete si care  doresc sa se impartaseasca si sa expuna   POZE CULINARE REUSITE pe blogul sau saitul sau.

ZACUSCA DIN ARDEI PRAJITI CU ROSII




 Din discutia mea cu Doina, o citittoare din Romania, m-a rugat sa expun retete diferente de cele clasice, si anume  de ZACUSCA . Eu ii raspund dar stii ca cuvantul Zacusca este imprumutat de la rusi , si  se traduce  ca GUSTARE . Este si verb in limba rusa Закусить ,  ce in traducere ar insemna "As dori sa gust ceva- foarte putin !

Si mi-am dat intrebarea , ce retete sa-i expun de Zacusca , daca toate retetele de conserve; sunt Zacusca in intelesul meu, numai , ca fiecare cu denumirea ei, salata de... ghiveci din  .... , tocanita din..., sos din ....  adjica din..., muratura din ..., marinada din.... s.t.a.m.d.

Si   pana la urma,  am hotarat sa scriu  un colaj de mai multe conserve intr-un post, deoarece nu am conditii de a face conserve... inchipuiti-va 4 persoane la un frigider...


Vreau sa adaug , ca aceasta zacusca din legume se poate prepara fara oarecare conservanti , principalul sa retineti  3  reguli foarte importante  , care se refera si la alte conserve din legume, ce sunt preparate in conditii de casa :


MITITEII MEI





 Va scriu aici reteta de mici ,  prin metoda mea de framantare a tocaturii . Va recomand aceasta reteta din tot sufletul sa o incercati , si veti intelege diferenta la gust. Nu am posibilitate , aici in Spania sa fi copti la un gratar de  carbune , dar credeti-ma , ca merita incercati.



CUM PREPAR TOCATURA PENTRU MICI SAU PARJOALE





Stiu , ca micii sunt traditionali pentru bucataria romaneasca , si noua ne plac foarte mult , si se  serviesc la masa foarte des , cu orice ocazie .
Insa , scopul acestui mesaj este de a explica tehnologia de preparare a tocaturii  pentru mici.
Nu este metoda traditionala , care o cunoasteti toti, este o metoda a mea, la care am facut multe experiente  , pana am ajuns la un rezultat si gust excelent.  Este parerea la toti ceea , care au servit din ei. 
 Prima intrebare dupa prima mushcatura era aceeasi :  Cine a facut acesti mici ?.....
Postul cu micii va urma in urmatoarea reteta.

GULAS CU VITA SI CARTOFI - reteta baza


Am vazut  pe un blog  ,  ca va fi un ,festival in Arad , unde se va prepara GULAS de mai multe echipe .
Si mi-am adus aminte , ca il am in poze , si pot sa expun varianta mea de prepararea a Gulasului.
De la bun inceput o spun, ca nu este preparat cu adaosuri de coloranti, nici boia , nici pàsta de rosii.
 Este preparat din carne si legume, dar anumite secrete , care vor fi descrise aici , va ajuta sa primiti  dupa prepararea Gulasului o culoare aurie , naturala , cu un gust si miros natural de legume si carne . 

(1) O MASA ,:)) CA LA MOLDOVENI


Cred, ca pentru nimeni nu este un secret , ca mesele festive in Moldova sunt pline de mancaruri foarte gustoase ( FARFURIE PESTE FARFURIE ) si aranjate  CU GUST. Este onoarea fiecarei gospodine de aranja o masa cu multe bucate gustoase. Nu importa, e nunta sau cumatrie, e zi de nastere si alte festivitati.

Ceeia , ce ma starui eu sa va descriu , si sa va arat in acest blog.  Mai putin veti gasi salate pe baza de maioneza, pentru ca nu sunt tare incantata de ele, dar in rest,  tot ce vedeti pe mesele acestea , de toate am  descris pe acest blog. 

NU UITATI , CA AICI VEDETI NUMAI PRIMA MASA LA SERVIRE, DAR URMEAZA A 2A MASA - MASA CU BUCATE CALDE , unde se servest in primul rand SARMALUTELE , PLACINTE,  SI PEURMA A TREIA MASA , CU DULCIURILE.

SALATA PICANTA DIN VANATA SI ARDEI


Am deschis cartea mea de retete , unde le-am strans pe parcursul anilor mei, si am zarit aceeasta reteta se salata. Tare demult nu am preparat-o si tineam minte , ca e pe gustul barbatilor. Are un gust de legume murate si picante  , cu aroma foarte puternica de marinada , care contine  ceapa si usturoi.  Nu se face cu mirodenii diferite,  e nevoie sa-i pastram mirosul natural al legumelor si sa stiti ,  ca are  multe vitamine. 

VARZARE , ca la moldoveni

  
In copilaria mea erau cele mai iubite si asteptate placinte , care le facea bunica vara, cand se coceau fructele . Primele , care se coceau direct pe vatra , in cenusa cuptorului  de piatra , erau VARZARE ( asa le spunea bunica ) cu cirese negre,  amare  . Vaaai , ce mai mancam din ele , si ne improscam , noi copii,  cu samburii marunti de la cirese negre. 
Peurma se coceau VARZARE cu abricoase ( caise ) , dulce acrisoare la gust . Iar , cand aparea sezonul perjelor ( prunelor ) bunica ne facea mereu,  cand VARZARI  cu perje moldovenesti. , cand malai cu perje.    
Avea bunica in livezile ei ,  circa 36 de copaci de diferite soiuri de prune. Dar anume , varzarile ni le cocea cu  prune marunte , lungarete. Ea le spunea perje moldovenesti. 
Fiind departe de casa,  mi-au adus frunze de poama  ( struguri) dintr-un sat de la munti, si prima , ce mi-a venit in cap , SA COC VARZARI CU CIRESE .
Si mi-au reusit , si ca gust , si ca forma . Gustul copilariei. Telefonez pe fratele meu, si-i zic ... imi raspunde , cat de mult imi placeau varzarile cu perje . Puteam sa mananc zi si noapte din ele. 

GUSTARE DIN LEGUME PRAJITE , IN STARE CONSERVATA


Cunosc foarte multe tipuri de conserve,  cum se fac,  numai ca nu am conditii pentru a le prepara si conserva, pentru ca ma aflu peste granita .

 Oricum , deschideti capitolul de Conservare a legumelor si fructelor,  si veti gasi multe retete de conserve foarte gustoase pentru sezonul de iarna . 

In acest caz , va propun o gustarica  cu un gust natural , cu un gust al copilariei , care ne serveau bunicile si simplu de preparat.
Un trio  foarte indragit de fiecare din noi , ardei dulci prajiti, vanata in felii prajita si sos de ceapa cu rosii prajiti.
Se prepara mereu o cantitate mare de  borcane din acestea, pentru ca in iarna, pe timpul de post,  era prima mancare la masa .

Vreau sa va spun de la inceput : sunt doua moduri de a conserva aceasta gustare-trio
PRIN STERILIZARE SI FARA STERILIZARE .
si e nevoie sa retineti bine aceste momente pentru , ca e valabila si pentu alte conserve din legume.

Vanata conservata "LIMBA SOACREI"


In popor se zice  o vorba , ca "limba soacrei este lunga si  iute ".
Sub aceasta denumire  a aparut  de foarte multi ani in urma o mancare iute si gustoasa , care se serveste cu tochitura din carne de porc,  slanina sarata sau afumata  pe timp de iarna.
Voi descrie o reteta de vanata prajita si marinata in adjica de ardei dulci, iuti si usturoi , care se poate conserva pentru timpurile racoroase.Ea ajuta foarte mult la digestie si la topirea grasimei  in timpul mancarii.


PLACINTA FESTIVA SUB FORMA IMPLETITA



 Din acest aluat
va propun o placinta festiva  sub forma impletita .  Ea va infrumuseta orice masa festiva si nu numai  , si chiar poate sa va inlocuiasca painea la masa.  Este foarte gustoasa, cu un miez molcut,  si o coaja crocanta  si aspectuoasa. Daca veti urmari bine pasii in pozele de mai jos ,  o sa intelegeti,  cat de usor si repede se poate forma  aceasta placinta .


PLACINTELE RUFOASE " POALE,N BRAU "


 Pentru a prepara  placintele  rufoase  ,  cu branza si marar,  folosim 
ACEST ALUAT IN FOI,   
care se imparte in 9-10 parti egale a cate 75 -80 grame de aluat pentru o placintica. 

Nu e nevoie de  folosit aluat mai mult,  pentru a primi o placinta mai mare, deoarece dupa coacere ea este foarte finuta si sfaramicioasa.
Ele sunt foarte aspectuoase si gustoase pe o masa festiva . Va asigur un succes enorm.
Eu de multe ori le-am servit la masa cu o tocanita de ciuperci in  sos alb de smantana.
Dar gustul acestor placinte nu necesita nici un acompanement.

 :) un pahar de vin gustos de casa din beciul gospodarului  si aceste placinte , scoase din cuptor .

PREPARAREA ALUATULUI PENTRU PLACINTE RUFOASE



 Am revenit mai devreme din vacanta , si ma gandeam , cu ce sa va servesc, 
ceva foarte foarte gustos. 
 Acum,  pe aceste calduri e bine sa servim o bautura racoritoare , dar oricum zic eu, prepar aceasta bautura zilele urmatoare , dar ... astazi am hotarat sa va destainui o reteta , care am pastrat-o in taina mai mult de 30 de ani si nu doream sa ma impartasesc cu ea. O tineam , ca o comoara pentru mine pentru un moment deosebit. 
Dar cine servea din aceste placinte, ramanea pentru totdeauna incantat de acest gust , si spunea ca niciodata nu a mai mancat asa ceva. 

DE CE RUFOASE ?  asa le numea bunica mea , si asa va ramane  denumirea pentru totdeauna in amintirea mea.Pentru ca dupa coacere acest aluat se desface in sute de foite fine finute , cu un gust grozav. Placintelele  vor urma in urmatoarea reteta AICI

INVARTITA CU BRANZA DIN ALUAT INTINS , CU DROJDIE



 
AICI     ( 1)     este descrisa prepararea aluautului elastic, intins cu drojdie  , in pas cu pas .

AICI      ( 2)  veti gasi in pas cu pas,cum se intinde acest aluat.Este foarte usor si rapid de lucrat cu el.

O. remarca foarte importanta ¨_1.  Aluatul este nevoie sa fie numaidecat uns , cu ulei, sau unt topit dupa intinderea lui, pentru ca peurma va fi uscat la gust .
2. Sa nu fie acoperit aluatul cu multa implutura, pentru ca  este destul de gustos  si nu necesita multa implutura, dar pur si simplu imprastiata pe toata suprafata lui  , dupa ce a fost uns.

Este nespus de gustos, daca inainte de a presara branza de vaci sau de oi sa -l ungeti cu ceapa prajita pe toata suprafata lui.
Despre impluturi am sa ma opresc mai detailat in alt post, dar bunicile noastre au folosit urmatoarele impluturi/..

TRUFE " MOLDOVA "

 Niciodata nu v-am zis , cand e ziua mea ... Dar acum , am hotarat sa va spun si sa va servesc  cu ceva deosebit   pentru voi . 
Un dulce , de unde m- am nascut eu  , de pe meleagurile mele moldovenesti.
Un dulce , ce este foarte deosebit si este mandria poporului meu .
Stiti,  ce mi- a spus o cititoare la rusi ", aceste trufe se mancau in primul rand pe masa de sarbatoare , pentru ca ne gandeam , ca n-o sa ne ajunga si noua  sa gustam din ele. Toti intindeau maina spre trufe .de la bun inceput , cum le zareau.  
Si ele se preparau mai mult in familii mai bogate , mai vazute."   
E vorba de trufele "Moldova "

( 2 )ALUAT INTINS CU DROJDIE , PENTRU PLACINTE SI INVARTITE

 am sa traduc mai tarziu aceasta reteta , dar din poze , sper ca este inteles tot. reteta o gasiti mai jos.

РАСТЯГИВАНИЕ ДРОЖЖЕВОГО ТЕСТА ДЛЯ ПЛЭЧИНТ И ВЕРТУТ

Что я хочу отметить здесь, чтобы запомнить: я здесь распишу общие принципы как растягивать это тесто.

НО РЕЗУЛЬТАТ ГОТОВОГО ИЗДЕЛИЯ ЗАВИСИТ ОТ КОЛИЧЕСТВА ( ПО ВЕСУ ) И ТОЛЩИНЫ РАСТЯГИВАЕМОГО ТЕСТА .и от добавления количества дрожжей.

В данном случае у вас есть сравнение с изделями , приготовленными из этого теста Наташикой на страницу назад. Я специально делала немного по другому , чтобы вы имели разнообразие и понятие об этом тесте .
Но вообщем , конечный результат ВКУС ДОМАШНЕГО СЛОЕННОГО, ДРОЖЖЕВОГО ИЗДЕЛИЯ но по более быстрому и легкому методу.


(1 ) ALUAT INTINS CU DROJDIE ,PENTRU PLACINTE SI INVARTITE ( 1)


Acest aluat, care va fi explicat mai jos , este cea mai raspandita reteta de aluat , in Moldova. 
Reteta ne vine din buni-strabuni .Iat mie mi-a fost transmisa de la bunicuta mea si rasuna in felul urmator/

La 6 pahare pline varf cu faina , e nevoie de adaugat 2 oua , jumate de pahar de ulei , 2 pahare de apa calduta. putina  sare si  zahar . Daca doresti sa prepari acest aluat cu drojdie, inseamna ca se adauga drojdie , cat o nuca de mare.

Acest aluat se prepara extrem de usor si repede si este elastic . Se  prepara cu drojdie si fara. fara drojdie am expus acest aluat pe la inceputul blogului. Dar vor urma explicatii pas cu pas si il voi expune din nou.
 Din acest  aluat se formeaza diferite forme  de placinte si invartite; care se umple  cu o sumedenie de impluturi foarte gustoase . Pe parcurs am sa va fac cunostinte cu toate. Dar sa incep de la cel mai simplu , voua ma adresez , viitoarelor gospodine/
de ce avem nevoie

PRAJITURA-FLOARE DIN CLATITE ЗАПЕКАНКА-ЦВЕТОК ИЗ БЛИНЧИКОВ



Va propun o ideie foarte reusita si gustoasa de prajitura din clatite , care se prepara in forma de silicon In aceste caz e nevoie sa preparati clatittele in forma de mulii., cum aici MULII DIN CLATITE
Am mai pus aceasta reteta mai demult in text si o gasiti  aici 

Dar pentru cine doreste sa invete a prepara clatite gustoase si aspectuoase , puteti sa cititi in acest linc aici  prepararea clatitelor PA CU PAS . Dar daca vi se pare mult de lucru veti gasi o metoda mai usoara si rapida mai jos.


CREMA - CARAMEL CU PASCA




 Un dulce foarte raspandit din copilaria mea, cand se acumulau  bucatele mici  de  pasca sau cozonac. 
La sate , la sarbatorile de paste si Craciun  se cocea multa pasca si cozonaci , invartite si alte dulciuri .  Si dupa 2-3 saptamani se invechea coptura. deaceea bunica indata ne prepara aceasta crema  de lapte cu pasca si zahar ars.  
Mai tarziu, am auzit  denumirea Crema caramela si mi-a placut foarte  mult. 

Crema de lapte se cocea  intr-o tava dreptunghiulara mare, care era folosita  pentru coacerea invartitelor la cuptor din peatra.
Tava se umplea   de sus pana jos cu  ramasite de pasca sau cozonac,  si dupa coacerea ei,  se obtinea  un blat   uniform ca consistenta. 
Bunica cocea mereu cate 2-3 tave cu aceasta crema ,pentru ca disparea foarte repede. Dar dorea sa serveasca cu  acest deliciun    neamurile   si vecinii.

FRUCTE GLASATE PENTRU DULCIURI ГЛАЗИРОВАННЫЕ ФРУКТЫ ДЛЯ ТОРТОВ, ПИРОЖЕННЫХ И ДР.СЛАДОСТЕЙ







 


METODA DE PREPARARE ESTE IDENTICA 

 CU PREPARAREA DULCETII DE CIRESE ALBE .
 
Опять скажу , самый простой и быстрый способ приготовления фруктов для украшения различных десертов, пироженных , тортов, мороженное.

ALUAT FRAGED , IN FOI PENTRU PLACINTE НЕЖНОЕ , СЛОЕННОЕ ТЕСТО ДЛЯ ПЛАЧИНТЭ

 Am sa descriu o reteta din  batrani  a prepararii aluatului in foi . O metoda foarte usoara si rapida  , care se foloseste pentru a fragezi aluatul si a coace placinte moldovenesti prin prajire sau coacere la cuptor. Acest aluat se poate prepara cu untura de porc ( cum se facea  de obicei) sau se poate adauga margarina sau unt , dar cu procentajul de grasime mai mare de 70 % si mai mult. 
 Placinte moldovenesti "POALE,N BRAU "
preparate din acest aluat . Se pot prepara si altfel de placinte cu acest aluat  . Voi descrie mai tarziu.

Напишу рецепт универсального теста по старинному ,очень быстрому и легкому методу , который используют при выпекании плачинт ( плацынд). Изделия из этого теста можно жарить на сковороде или испечь в духовке. Это тесто можно приготовить с чистым свиным жиром , а также с использованием маргарина или сливочного масла повышенной жирности, от 70 % и больше .


   ingredientele pentru aluat ¨:


  • 200 gr de smantana ( nu inlocuiti cu alte lactate ) 
  • 200 ml de apa calduta 
  • 900 gr de faina de calitate alba 
  • 2 oua 
  • 2 lingurite cu sare 

  • pentru uns aluatul se foloseste 150-160 gr de untutra 
  • sau margarina cu procentajul inalt de la 78 % , mai sus.

Placinte moldovenesti "POALE¨N BRAU " - notiune si forma , Плачинта "Поале-н брыу"





Fiecare popor isi are "specialitatea sa " de bucate cu cu aroma ei unica , stil si forma. Pentru noi, moldovenii aceasta specialitate este PLACINTA "POALE^N BRAU "

Este o denumire , venita din strabuni .Si vreau sa va spun de unde a venit aceasta denumire de POALE¨^N BRAU " .
Pe vremuri,   la sate , fiecare gospodina purta rochie lunga pana la pamant , si deasupra rochiei purtau legat la spate  short sau in popor i se spunea  "pestelca".
Cand  era necesar sa  faca   placinte pentru  familia sa numeroasa  , gospodina isi sufleca manecele la  coate si isi ridica poalele rochiei din stanga sau dreapta in sus, care o  punea  in legatura sortului, ce era legat  la   brau.
Sau de ex. doua vecine discutau intre ele  simera posibil sa auzi asa fraze " Mii dor de o placinta cu branza si marar . Acus ma duc acasa, si cand imi ridic poalele^n brau , si cand fac" un clit de placinte  (o gramada ) " gustoase , sa tot mananaci si mananci . "
Acest moment de preparare a placintelor a ramas in popor ca denumire, ca notiune  "POALE^N BRAU ". 
 Fiecare gospodina, stia din timp , ca va fi necesar de mult timp in prepararea lor, deoarece familia sa era numeroasa  si se lucra din zori in noapte pe camp . Asta ar inseemna ca se coceau placinte din aluat preparat din 2-3 kg de fainade fiecarre data .
Adica sa fie inteles ,
 RETETE DE PREPARARE A ALUATULUI SUNT O SUMEDENIE,
DAR FORMA ACEASTA DE PLACINTA  , PE CARE O VEDETI MAI JOS POARTA  DENUMIREA "DE POALE^N BRAU " .

Principiul de formare a placintei este de a intinde  marginea aluatului  rotund ca pe o petala de "floarea soarelui " si a aduce ( a uni)  spre centrul cercului din aluat ,  care treptat,  acopera aluatul pe tot perimetrul lui.  Vezi pozele de mai jos. 

Despre aceasta mi-a povestit bunica mea , in copilaria mea indepartata  si acum a venit timpul sa va spun si si sa va lamuresc cum se prepara diferite aluaturi , dragi gospodine. 

DULCEATA DIN CIRESE ALBE CU LAMAIE ВАРЕНЬЕ ИЗ БЕЛОЙ ЧЕРЕШНЕЙ С ЛИМОНОМ




 

Doresc sa fac o incercare, daca voi reusi sa ma expun in 2 limbi pe intelesul tuturor  cititorilor 
. Si nu stiu cum ar fi mai bine sa scriu  TEXT,  APARTE IN RUSA SI APARTE IN ROMANA , SAU SA EXPUN VARIANTA TRADUSA IN ROMANA SUB RETETA EXPUSA MAI JOS.  
Va propun o reteta din categoría “ exclusiv” ,pentru ca pentru noi acei bastinasi este o dulceata obisnuita , dar  pentru acei , care se afala departe de casa, sau care in genere  traiesc in alte tari este “exclusiva “. 
Eu am cautat in decurs de 5 ani un copac cu cireasa alba si in sfarsit l-am gasit , creste  de toata frumusetea sa intr.-un parc foarte frumos in Madrid.
Acasa , in copilaría mea acest copac crestea in fiecare gospodarie, si gospodina stia , ca va fierbe o dulceata extraordinara ca aroma si gust din aceste cirese albe. Gustul  initial a acestor cirese nu este atat de pronuntat, dar fiind preparat in dulceata,  apare un gust deosebit , o aroma pronuntata si o culoare de chihlimbar foarte frumoasa. Cu acesta dulceata a copilariei noastre ne indulceau bunicele in timpul iernii friguroase.


LA MULTI ANI DRAGII MEI, CITITORI !!



LA MULTI ANI SI UN AN NOU , FERICIT , 
DRAGII MEI  CITITORI !!!

VA FELICIT DIN TOT SUFLETUL  CU 
ANUL NOU 2012, 
CARE NE-A PASIT PRAGUL. 

SA  VA ADUCA ANUL NOU NUMAI NOROC SI SANATATE, DRAGOSTE , LINISTE IN SUFLET , SI BELSUG IN TOATE.  
SA FITI FERICITI SI SA VA BUCURATI DE FIECARE CLIPA TRAITA , ALATURI DE CEI DRAGI, DE PRIETENI, DE PARINTI . 

LA MULTI ANI SI SARBATORI FERICITE !