Pagini

DULCEATA DIN COPILARIA MEA - CEA DIN GUTUI


Un dulce foarte iubit si raspandit in copilaria mea. Era dulceata din gutuile, culese in toamna tarzie . Bunica culeagea din copac fiecare gutuie cu mare atentie si le lasa o mica crenguta .Dupa aceaia  le lasa  pe ziare intinse in  Casa Mare , ca sa se coaca mai bine ,  sa fie ferite de  bruma si  sa nu faca pete pe ele . Asa ne spunea ea, pentru a primi o dulceata gustoasa si frumoasa sa nu uitam sa facem si noi la fel cand vom creste mare.


 Dar ce era mai placut pentru noi, copii , Casa Mare se umplea cu o aroma nemaipomenita si imbietoare de gutuie.Aceasta aroma se pastra pe parcursul lunilor  indelungate de iarna. Pentru ca o parte din gutui  erau alese pentru a fierbe din ele dulceata, iar cele mai mari , mai frumoase erau pastrate pe pervazul ferestrei din Casa Mare , la racoare .  
La bucatelele de gutui din dulceata noi le ziceam bombonele . Tare mai erau pe placul nostru . Aveau un gust si o aroma nemaipomenita. Am preparat aceasta dulceata inca anul trecut , aici in Spania , dar nu am mai savurat mirosul lor de acasa , de la bunica. Dar oricum a fost gustoasa . 
Ca sa nu uit bunica la sarbatorile de iarna , turna borcanul de dulceata pe o sita mai raruta si lasa pe o zi si noapte  pana se scurgea din ea lichidul, Dupa aceeaia , bucatele din gutuie le dadea p`rin zahar pudra si le rostogolea bine pe toate partile . Si se punea pe un servetel la uscat. Aceastea erau bombonele adevarate ' bucuria noastra a copiilor .



Se prepara aceasta dulceata foarte usor si cu rabdare . De ce- veti intelege dupa ce veti citi toata reteta cu atentie .
1. Ca sa primiti o dulceata de culoarea si consistenta ca ceea din poza,  e nevoie sa fierbeti intr-un vas nu mai mult de 1.5 kg de gutuie curatate.

Modul de preparare /

  • 1.5 kg de gutuie curatate 
  • 1.7 kg de zahar 
  • 100-'150  ml de apa calduta 
  • vas emailat
Din cantitatea  de zahar si apa calduta se amesteca bine impreuna timp de 3'4 minute. O perte din zahar se topeste , o parte nu , dar devina mai lichid. Toata aceasta procedura se face intr-u vas mai largut.
Se spala bine fructele , se streg cu un prosop si se taie in felii dea lungul gutuiei . Fiecare feliuta se curata de seminte si si taie in bucatele mai mici .  Aceste bucatele mici de adauga direct in vaul cu zahar si se amesteca din cand in cand. Totul se face , ca bucatele din gutui sa nu se intunece la culoare.
 

Dupa ce ati curatit de seminte si ati taiat in bucatele fiecare feliuta amestecati bine totul cu zaharul semitopit cu ajutorul unei lingure de lemn. Dupa aceeai vasul emailat se pune la foc mijlociu si se amesteca din cand in cand pana se topeste tot zaharul. 

Se incinge focul la maxim si se fierbe timp de 5-6 minute )din momentul inceperii fierberii ) mereu,  amestecand cu o lingura de lemn plata la capatul ei.  . Se amesteca cu mare atentie de la marginea vasului spre centrul lui. Se stinge focul si se acopera vasul cu un prosop de panza naturala , nu pelicula sau capac. 

Se lasa vasul pana a doua zi. Ce se petrece  in acest moment - zaharul se caramelizeaza si inveleste fiecare bucatica din toate partile ele.Se formeaza o  culoare aurie.
Pana a doua zi fructele  va lasa  suc,  mai mult  ca la inceput,  si se va intuneca putin  la culoare.

A doua zi se fierbe la un foc mediu dulceata timp de 10 minute din momentul fierberii, amestecand din cand in cand. Se stinge focul si se lasa acoperita pana la ziua urmatoare. 

A treia zi se fierbe la foc mare si peurma , cand incepe a fierbe bine se scade temperatura focului mai mic de mijlociu si se fierbe timp de 15- 30 minute . In dependenta dadca doriti sa aoba suc mai mult sa u mai putin , adica sa fie mai scazuta cum la mine in poza. Se toarna fierbinte in borcane sterilizate si uscata , se acopera cu capace si se pastreaza la temperatura rece. 


Pe zi ce trece in timpul dintre fierbere culoarea dulcetii se schimba si devina asa cum o vedeti pe poza.  E foarte gustoasa si  spun cu mare incredere sa o preparati . E ceva foarte deoasebit la gust , nu se compara cu cea cumparata , preparata cu diferite adausuri. Este naturala din "talpa in varf "


Am mai adaugat o poza , unde se vede clar ca bucatetele din gutui taiate  raman tarisoare , intregi. Sucul din dulceata este foarte limpede . Daca le scurgeti binisor de siccul dulce ele se pot folosi ca aranjament la torturi, diferite prajituri . Este ceva senzational si placut la gust. 

lA MASA DE SARBATOARE SE SERVEA DEASUPRA  LA PLACHIE DIN OREZ DULCE CU LAPTE,  PREPARAT DUPA O TEHNOLOGIE SPECIALA. SAU CA IMPLUTURA PENTRU CORNULETE .



Mai jos vedeti   rezultatul fierberii gutuilor cu tot cu seminte ei. Seminta de gutuie contine multa pektina.  Este ceva facut de mine cam 2 ani in urma si nu pot gasi pozele pas cu pas,  sa va lamuresc si aceasta tehnologie.  Bunica ii zicea marmelada..




7 comentarii:

  1. Multumesc mult, Anisoara!
    Chiar eram in cautarea unei retete bune de dulceata de gutui.
    Vreau sa te rog ceva: nu cumva poti sa ne dai si o reteta de peltea (jeleu) de gutui? Dar de peltea de mere?
    Am gasit retete doar pe site-urile straine si mi-as dori tare mult sa invat de la tine cum se fac.

    Inca o data, multumesc mult!
    Sa ai o saptamana frumoasa si spornica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, Mihaela. Sunt bucuroasa ca am avut putin timp si am scris aceasta reteta pentru ca acum este timpul de preparat dulceata din gutui.
      In vara am intarziat sa expun o reteta de peltea , care se prepara din diferite fructe. Numai ca fiecare cu schimbarile sale. Anume aceasta peltea se primeste in forma de jeleu. Si cred ca urmatorul post va fi peltea din capsuni si peltea din caise. Dar in baza lor va fi explicat mai detailat , cum faceam eu , cand eram acasa pelteaua din gutui si din mere. Semintele lor contin multa pektina si este nemaipomenit de gustoasa si reuseste din prima.
      Vad cum imi organizez timpul ca sa va scriu.
      Ma bucur mult sa te vad printre citittorii mei. Si iti doresc multa sanatate.
      Cu drag, Anisoara

      Ștergere
  2. buna arata superb gemul am pregatit mai multe retete de la tine si miau iesit super bine felicitari pentru blog Silvia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa te cunosc draga Silvia. Si imi pare nespus de mult ca ai avut incredere si ai preparat din retetele mele.
      In cazul de fata este dulceata pe poze si nu gem. Deosebirea intre ele este urmatoare ' la dulceata forma fructelor se pastreaza dupa fierbere aprx.intregi si are lichid de culoare clara. iar la gem - lichidul si fructele sunt faramitate si formeaza o consistenta unison , dar nu ca jeleul. jeleui sau pelteaua este altceva.
      Iti multumesc pentru felicitari si doresc sa te am printre cititorii mei, mai ales ca degraba am sa va adun pe toti pe saitul meu personal .
      O imbratisare calda . Cu drag Anisoara

      Ștergere
  3. hola vreau sa te antreb daca ai facut dulce de membrillo? si daca poti sa pui reteta mersiiii silvia

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Anisoara, dulceata de gutui dupa mine este cea mai bune, cea mai parfumata ...jeleu de gutui nu am mancat sper sa gasesti reteta si timp sa ne impartasesti si noua secretul la asa bunatate. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. am facut dulceta si e super buna multumesc silvia

    RăspundețiȘtergere