Pagini

GUSTARE DIN LEGUME PRAJITE , IN STARE CONSERVATA


Cunosc foarte multe tipuri de conserve,  cum se fac,  numai ca nu am conditii pentru a le prepara si conserva, pentru ca ma aflu peste granita .

 Oricum , deschideti capitolul de Conservare a legumelor si fructelor,  si veti gasi multe retete de conserve foarte gustoase pentru sezonul de iarna . 

In acest caz , va propun o gustarica  cu un gust natural , cu un gust al copilariei , care ne serveau bunicile si simplu de preparat.
Un trio  foarte indragit de fiecare din noi , ardei dulci prajiti, vanata in felii prajita si sos de ceapa cu rosii prajiti.
Se prepara mereu o cantitate mare de  borcane din acestea, pentru ca in iarna, pe timpul de post,  era prima mancare la masa .

Vreau sa va spun de la inceput : sunt doua moduri de a conserva aceasta gustare-trio
PRIN STERILIZARE SI FARA STERILIZARE .
si e nevoie sa retineti bine aceste momente pentru , ca e valabila si pentu alte conserve din legume.


1. PRIN STERILIZARE .:

Ca de obicei la conservarea legumelor se folosesc cantitati mari deaceia ne putem organiza in felul urmator .Se prajeste  fiecare leguma in parte, si se rezerveaza  intru-un vas aparte fiecare din ele .Adica sunt in STARE RECE in momentul,  cand asamblam totul in borcanul spalat bine si sterilizat  cu tot cu capac. 
 In asa caz , dupa ce am adaugat  legumele in straturi  pana la linia de sus a borcanului ,( eu le las mai jos numai pentru poze ),  dar in general se umple pana sus , sterilizam borcanele intr-un vas cu apa timp de 30 de minute , pana obtinem sucul limpede din borcan. 

2. FARA STERILIZARE 
Toate legumele prajite e  necesar sa le aranjam IN STARE FIERBINTE  in borcane sterilizare fierbinti. Dar asta necesita o practica si o organizare minutioasa a prepararii legumelor.

ca cantitate se foloseste :

  •      2 kg de rosii carnoase , cu putin suc 
  •      600-700 gr de ceapa alba,  nu rosie
  •      1.5 kg de vanata
  •      1.5 kg de ardei dulci, mai grasi
  •      borcane sterilizate cu capace , ce se inchid ermetic.   
  •      sare si zahar dupa gust . 
  •      nu se foloseste nici un conservatn si nici otet. E nevoie sa fie prajite      bine legumele si atat, 
  • Si atunci in iarna veti savura gustul adevarat si NATURAL  al lor. 


Se spala si se usuca toti ardeii dulci. Dupa aceia se prajesc intr-un ceaun  cu fundul plat , si cu mult ulei, in asa fel nu veti stropi peretii . Se poate acoperi deasupra cu o folie de aluminiu. 
Dupa aceia , ardeii se scot si se lasa sa se raceasca putin , curatindu-le apoi de coaja, codita si semintele sale. In poze le-am lasat , ca se  intelegeti , ce am pozat.Dar in general se curata foarte bine de seminte. Si peurma se sareaza putin ardeii deasupra. 

Ardeii este nevoie de prajit foarte bine , sase patrunda uleiul bine in ei. Daca ati prajit superficial , numia ca sa-i curatii de coaja, atunci dupa ce inlaturati coaja de la ardei e nevoie,  sa mai fie odata prajiti pe o parte si alta . este foarte important . Daca veti aranja ardeii cruzi in borcane nu veti primim acel gust , care doresc sa vi-l redau.
Vinetele se spala bine si se usuca , se taie rotele de marime mai grosuta , se sareaza , si se lasa sub un press sa se scurga sucul amar, in cazul cand gustul ei este amar. 
Insa daca vanata nu este amara se prajeste  pe o parte si alta , in ceaun sau o tigaie mai adanca  , cu mult ulei si in cantitati mai mari  -odata.

Rosiile  mai carnoase se spala si se taie in feliute . Ceapa se curata si se taie solzisori mai mascati. Se prajeste intai ceapa , cu putin zahar , apoi se adauga rosiile si se prajesc impreuna.

Nu va sfatui sa prajiti mai mult de un 1 kg de rosii cu 300 -400 grame de ceapa odata. Se prajeste la tigaie , asa mai repede se evapora sucul din  rosii.

 Pentru ca , daca  veti  folositi o cantitate mai mare de legume , atunci va rezulta la sfarsit o mancare  de ceapa cu rosii fearta, dar nu prajita .E nevoie sa fie scazuta cantitatea de lichid .
Dar aceasta  radical va schimba gustul acestei conserve. Este foarte important .



Cand aveti gata prajite toate legumele , atunci le aranjati in borcane 
in felul urmator: 
Se adauga la fundul borcanului sosul  din rosii cu ceapa  o cantitate de 3 -4 linguri. Peurma se adauga un rand de vinete si un rand de  ardei prajiti curati de seminte si codite , peurma sosul de rosii , vinetele,  ardei si tot asa.
Ultimul strat e nevoie sa fie de sos de  rosii prajite ESTE FOARTE IMPORTANT . acesta este conservantul :) , care permite sa se pastreze in stare proaspata vinetele si ardeii prajiti . El contine acreala si  va mentine bine aceasta conserva din legume prajite . Se pastreaza  conservele  in beci la temperatura joasa pana la 2 ani de zile.
Se pune capacul sterilizat deasupra si se sterilizeaza intr-un vas mare cu apa,  timp de 20-30 de minute . Dupa aceia , se  inchide borcanul ermetic.
Se aranjeaza borcanele cu capacul in jos si se acopera usurel - Important . 

Daca veti urma toti pasii , atunci in iarna veti savura de un gust natural , si nu acru si cu diferite mirodenii ala acestor legume. Pentru ca,  fiind impreuna conservate,  legumele  isi iau gustul unul de la alta  si sunt foarte si foarte gustoase  in asa stare.


2 comentarii:

  1. Un trio care ma face sa salivez.Minunata trebuie sa fie aceasta combinatie.
    Pup fata draga mie!

    RăspundețiȘtergere
  2. O combinatie foarte reusita dupa gust si aspect. O conserva de legume cu gust natural ,care se pastreaza si se pot manca in iarna .Ai senzatia , ca au fost preparate proaspat acum, adica in toamna , cand avem de toate in belsug.
    Poti sa incerci sa te convingi de ce spun, preparate o cantitate mica si lasate in frigider pe 2 zile , ca sa-si ia gustul leguma una de la alta.

    Chiar ma bucur mult ca mi-ai scris d-na Maria , deoarece aveam o senzatie, ca nimeni nu intra pe blog. O imbratisare calda de la mine. Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere