Pagini

GULAS CU VITA SI CARTOFI - reteta baza


Am vazut  pe un blog  ,  ca va fi un ,festival in Arad , unde se va prepara GULAS de mai multe echipe .
Si mi-am adus aminte , ca il am in poze , si pot sa expun varianta mea de prepararea a Gulasului.
De la bun inceput o spun, ca nu este preparat cu adaosuri de coloranti, nici boia , nici pàsta de rosii.
 Este preparat din carne si legume, dar anumite secrete , care vor fi descrise aici , va ajuta sa primiti  dupa prepararea Gulasului o culoare aurie , naturala , cu un gust si miros natural de legume si carne . 
 Ingrediente :
  • 600 gr de carne de vita 
  • 300 gr de cartofi 
  • 2 -3 cepe ,
  • 2 morcovi
  • 4 linguri de ulei 
  • sare 
  • o tigaie sau ceaun din otel
      



Modul de preparare  :


E necesar sa aveti o tigaie sau ceaun  de otel , care mentine bine temparatura inalta si permanenta in timpul prajirii,  si sa pastrati timpul si etapele de prajire a carnii de vita -
Sau din cele mai moderne,  o tigaie grea  cu fundul dublu sau triplu.
Carnea daca este bucata mare ,se spala bine si se usuca cu un servetel- important.  Dupa aceia , se taie ijn fasii lungi de latimea 3 - 3.5 cm si peurma . fasiile se taie in lungume de 4 cm fiecare bucatica de carne. Nu mai mici . nici mai mari. pentru ca peurma carnea de vita  scade in timpul preparii, si marimea aceasta o mentine in sucul ei si ca aspect este placuta.
Daca aveti mai mult de 600 grame de carne pentru preparare, atunci va sfatui sa prajiti carnea in 2-3 etape , a cate 0.5 kg.



 Se incalzeste bine tigaia sau ceaunul , peurma se adauga uleiul. Si peste un minut se adauga carnea , taiata in bucati . Se prajeste pe toate partile , timp de 15 ' 20  minute,  pana se rumeneste usor .
In timpul prajirii , ea se amesteca la fiecare minut cu o lingura de lemn . Flacara aragazului sa fie mare.


Urmarim,  ca carnea sa nu se arda .  In acest timp curatim ceapa , care se taie  in cubulete mari, si morcovul , care se taie  in forma lungareata sau cerculete . Cantitatea de ceapa poate varia mai mult , nu mai putin , pentru ca dupa prepararea carnii ea devine invizibila . Se transforma in sos si ii reda un gust suculent, si foarte gustos carnii.
Dupa 10 minute de prajire la foc mare , cand ceaunul sau tigaiea sunt bine incalzite , e nevoie sa scadem putin temperatura.
In timpul prajirii se formeaza o pojgita  subtire in tigaie , de care aveam foarte nevoie de ea. Ea ne va da aceasta culoare aurie , naturala  , de care avem nevoie.
In plus , e nevoie sa retinem minte , ca carnea numaidecat e nevoie sa fie rumenita  usor. Nu va grabiti , aveti rabdare,  daca doriti sa primiti o mancare preparata  foarte gustos.

Dupa aceste 15-20 de minute , se adauga ceapa si se rumeneste timp de 2-3 minute , mereu amestecand cu o lingura de lemn , si peurma morcovul  taiat . La fel se prajeste 2-3 minute , impreuna cu ceapa si carnea. 

Si dupa 25 de minute de prajire a carnii cu legumele se toarna apa calda , fierbinte , cum doriti. 
Este suficient sa acopere carnea  cu  1-2 cm deasupra ei . Si dupa cum observati , numia dupa un minut de fierbere , apa adaugata in carne a capatat o culoare frumoasa aurie .


la aceasta etapa se poate adauga alte mirodenii si usturoiul , in catei intregi , dar telul meu sa va demonstrez ,ca fara toate adaosurile se poate obtine o carnita foarte, foarte gustoasa si ca aspect frumoasa . 
Nu adaugati usturoiul zdrobit in apa .Daca doriti , si va place mirosul de usturoi  zdrobit,  se adauga  numai cu 5'6 minute  inainte de sfarsit.  Pentru ca , atunci isi pastreaza aroma lui adevarata .

Se adauga o lingurita mica fara varf de sare , se acopera cu capac, se lasa cateva minute la foc mai mare,  pana incepe a clocoti si dupa aceia,  se scade temperatura de fierbere mai putin din jumatatea lui. La primele 2'3 liniute. 
Lasati carnea sa fearba  o ora. Si va ocupati cu alt ceva . 
In timpul fierberi mai uitati-va din cand in cand , dar in general nu e nevoie , daca carnea sa fierbe la un foc incet. Acesta este al doilea secret , pentru ca sa primiti un gulas foarte  gustos.


Aici se vede carnea dupa o ora de fierbere . A scazut din lichid in jumatate . In acest moment gustam carnea. Daca ea este din animal mai tanar , va avea nevoie de fiearba  max 10 minute . Dar daca este din animal mai batran ,, inseamna ca acoperim carnea cu apa calduta si mai fierbem 30 minute. 

Aici este momentul , cand in carne se adauga cartofii, sau se adauga orez, sau fasole , sau linte  , sau legume mai multe : vanata, sau varza , sau ardei rosii grasi .  Sau vinul  alb sau rosu, daca dorim sa preparam o carne mai aromata si picanta la gust.
Aici mai sus sus sfaturi , dar nu este valabil pentru reteta expusa .




Dar noi avem telul sa preparam un Gulas din carne de vita cu cartofi. Deaceea adaugam cartofii , taiaiti in lungime , gustam de sare . Daca e nevoie mai adaugam putina sare , deoarece cartoful trage toata sarea din mancare , si turnam apa calduta , ca sa nu acopere mancarea pana la 2 cm. Amestecam bine , punem capacul intredeschis si fierbem inca 20 de minute. Amestecam cu o lingura de lemn de cateva ori in timpul fierberii. Nu este nevoie de adaugarea fainii, pentru ingrosarea sosului. Nu este atat de sanatos .

Daca veti , urmari toti pasii , care i-am descris mai sus veti primi un gulas din carne de vita cu cartofi , cum vedeti pe prima poza sa ultima de jos, din ceea ce a mai ramas dupa preparare lui.


Odata o sa preparati , dupa cum v-am descris, o sa intelegeti gustul si pasii de preparare , si va fi o baza de preparare sanatoasa pentru multe bucate din carne , care vor fi preparate de voi inainte .



: Gulas din carne de vita

9 comentarii:

  1. Reteta este foarte buna .
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Anisoara draga...Imi place mult reteta ta,dar te rog din suflet invata sa scrii corect si la subiect fara repetitii si cacofonii.Iti multumesc si felicitari pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nimeni nu s-a nascut ideal in aceasta lume ... de-ar sti ce inseamna cuvantul "cacafonii" , cred ca as sti la perfectie limba romana. Cum sa stiu, daca am terminat scoala 35 de ani in urma in limba rusa.Si pastrez in retetele mele un limbaj arhaic al bunicii mele, si tot mai schiopatez ;).
    Dar cine doreste sa pretuieasca ceea ce fac, ma intelege corect si imi apreciaza retetele asa scrise cu "cacafonii " si repetitii la subiecte.
    Cateodata un cuvant scris,doare mult mai mult ... si distruge orice dorinta de a mai face ceva. La moment lucrez asupra lansarii saitului gastronomic din Moldova Casanisa.com
    Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai dreptate Anisoara, daca nu ii place sa isi vada de treaba...pana la urma este doar o reteta culinara.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca esti din Moldova clar ca scri si vorbesti aiurea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca sunt din Moldova , scriu si vorbesc ca la Moldova, vorbesc si imi ador graiul bunicii mele . Pentru ca tot ce vedeti aici pe blog - este gratiei educatiei si indrumarilor bunicii mele . Am cu ce ma mandri adevarat. Pentru ca retetele mele foarte gustoase au depesit cifra de 6 millioane de vizitari. Sunt autentice , sunt scrise din suflet , sunt ale mele cu adevarat...ale mele - moldoveneste.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc mult Anisoara pentru reteta.A iesit delicioasa mancarea.
    Sa nu-ti uiti niciodata originile.

    RăspundețiȘtergere