Pagini

PAINE DE CASA




Ingrediente :
  • 300 ml lapte caldut
    500 gr de faina de calitate superioara
    3º gr de drojdie proaspata
    1 lingurita de zahar
    1 lingurita de sare
    2 linguri de ulei fara miros

    Pentru ungerea painii:Un ou
    1 lingura de lapte

    Mod de preparare:
Se amesteca drojdia cu sarea, zaharul si laptele caldut intr.-un bol. Se cerne putina faina deasupra ei si se pune bolul la un loc caldut pentru 30-40 minute pina se va ridica
drojdia. Se va ridica undeva de 2 ori.

Aparte intr.-un vas mai mare se cerne faina. Se toarna peste ea tot continutului din vasul cu drojdie si se incepe sa framintati aluatul pina se va dezlipi de pe miani . In timpul framintarii se ung mereu mianele cu ulei si se framinta cca 5-7 minute. Aluatul se va primi elastic si molcut la pipait.
Aluatul framintat se rastoarna pe partea cealalta in vasul care a fost framintat si se lasa sa se ridice aproximativ 2 0re- totul depinde de temperatura camerei.

Iara se framinta si se pune in forma pentru coacerea pianii , care se unge in prealabil cu putin ulei. Aluatul trebuie sa umple foarma pe jumatate . Se lasa din nou sa se ridice la un loc caldut.

Se incalzeste cuptorul pinla temperatura de 190-200C.

Inainte de a fi dat la cuptor se unge deasupra cu oul batut cu laptele.

E coace in cuptorul incalzit bine timp de 40-45 minute. Dupa 10 minute de coacerese scade la temperatura de 170 C.

Painea gata coapta se scoate din cuptor, din tava si se pune pe un resou , sa se raceasca .

Aceasta paine din fotografie a fost coapta in forma de silicon , in care am copt mai inaintew checul auriu. Am ramas foarte multamita de utilizarea formei de silicon.

SCUMBRIE LA GRATAR

 

Se dezgeata scumbria- dar atentie, un pina la urma, sa ramina putin inghetata si tarisoara la pipait. Pestele se taie  in bucati de latimea de 2-3 cm  pe diagonala , fara ca sa fie despicat si curatat maruntaiele la pintece. Deoarece in timpul coacerii pe gratar pestele isi pastreza forma. 

Toate bucatiele de peste se pun pe servetele de  bucatarie  sa-si absoarba apa.
In acest timp tai in felii mai mari jumatate de lamie, maruntesc cu un cutit patrrunjelul si mararul, deasemena tai in feliute mai mici radacini de patrunjel .Toate buruenele taiate se pun intr.-un bol , se sareaza putin si se asmesteca cu miina putin framintindu-le in miina, ca sa le iasa putin mirosul din ele.

Aparte intr.-un bol mai mare se pun  toate bucatile de peste se sareaza bine, se scurge sucul de la jumatatea de lamie , si corjile se arunca in vasul cu peste. Se pipareaza si se adauga condimente pentru peste  , uleiul si se amesteca foarte bine.Dupa aceia se ia fiecare bucatica de peste si se umple cu verdeata taiata. Se aranjeaza toate bucatile de peste unul linga altul intr.-un vas mai mic si se pune la marinat- 1-8 ore. In caz , ca planificati sa lasti pestele pe mai multe ore , se scoate coaja de lamie dintre peste , pentru ca ea va da un gust amarui.   




 
Inainte de a prepara pestele la gratar , i curatati de marinada – la preferinta se lasa buruienele implute in peste, daca nu  va place gustul lor –se scot.

Se coace la un gratar din casa de la aragaz  cca 10 minute. Ultimele 3 minute dati focul mai tare. Deasemenea se coace la gratarul de afara ,la carbuni din lemne.
VA ASIGUR , CA E O MINUNATIE. E CEVA NEMAIPOMENIT DE GUSTOS- atit in stare calda , cit si rece. Se pastreaza pestele preparat in frigider pina la 4-5 zile.

Am preparat dupa aceasta diferite specii de peste inghetat- dar am ramas cu gustul, ca cel mai gustos este scumbria, si foarte putin scade la copt.

 


MINCARICA DIN BOB

,



La noi in Moldova ,aceasta mAncarica se gateste la mesele de sarbatori in zilele de post. Este o recete foarte veche – s-a transmis din generatie in generatie.

PLATOU FESTIV CU TREI RULADE FESTIVE






Doriti sa aveti acest platou  cu rulade pe masa de sarbatoare ???
Mai jos gasiti , PAS CU PAS  cum se prepara aceste rulade.


SARMALE DE POST in sos de ardei dulce

Fiecare gospodina isi are receta ei preferata si secretele de preparare a sarmalelor. Eu ma voi impartasi cu una din recetele mele de preparare a sarmalelor. Din start vreau sa accentuez ca Gustul sarmaleleor foarte mult depind de modul de preparare - coapte in cuptor sau fierte la ceaun .Cele coapte la cuptor sunt deosebit de gustoase .

PESTE MARINAT ( pastrama) CU SALATA DE VERDETURI


Aceasta mincare din peste rosu preparat in asa mod este o mincare a mea preferata si este recomendata pentru zilele de dieta .Se prepara foarte usor si foarte repede .

NAUT CU BUCUIOC SI SALATA DE IARNA


 Este o mincare sanatoasa si hranitoare pentru zilele de post. Se fierbe o cantitate mai mare de nahut care se pastreaza in frigider pina la 5 zile si peurma se paote prepara in mai multe feluri.

Desertul "LAPTE DE PASARE"

Pentru incepatori , va recomand sa incercati , in primul rind ACEST TORT , peurma receta expusa mai jos. La gust este identic cu gustul ciocolatei " laptele de pasare" , care se produce la noi in Moldova .

Tort " LAPTE DE PASARE "

Acest tort l-am preparat in memoria sotului meu- Valentin.
In aceasta luna avea sa implineasca 50 ani.
Dumnezeu sa-l aiba in paza .

CIRNACIORI DIN CARNE DE PUI


La toti ne plac foarte mult  cirnatii din carne de porc preparati in conditii de casa in mate de la porc si afumati la fum. . Eu Va propun o receta mai dietetica , mai rapida si mai usoara de preparat , in conditii de casa- cirnati din carne de pui inveliti in praporul de la porc .

PESTE LA CUPTOR



Este o  mincare foarte usor si rapid de preparat,  foarte sanatoasa si va recomand aceasta receta pentru o cina de seara , asortata cu o salata din legume proaspete, sau o garnira preparata  din orez  cu legume si verdeata.

OREZ CU LEGUME



Ingrediente :


  • Un pahar ( 250 gr pah) de orez lungaret

  • 400 gr conopida  de 2 feluri

  • 2 morcovi mari

  • un ardei

  • o ceapa mica

  • 2 catei de usturoi

  • 2 linguri de ulei de masline 

  • o felie de lamie

  • 2 frunze de dafin

  • piper negru aromat boabe 

  • o lingura de piureu de tomate  


BATUTA DE PUI LA CUPTOR



 Toate trei ingrediente : pieptul de gaina, ceapa si cascavalul formeaza un gust nemaipomenit. Deasemenea puteti sa le serviti la masa festiva , asortate pe platou cu rulada din piept de gaina cu ciuperci si cascaval.