Pagini

Tort " LAPTE DE PASARE "

Acest tort l-am preparat in memoria sotului meu- Valentin.
In aceasta luna avea sa implineasca 50 ani.
Dumnezeu sa-l aiba in paza .




Ingrediente :
  • 12 oua proaspete , vor ramine 6 albusuri  
  • 2 pahare ( 250 gr paharul) de zahar  
  • 1 pahar de lapte fiert rece  
  • 1 lingura de faina  
  • 300 gr de unt moale  
  • 50 gr de gelantina ( atentie) naturala .  
  • un pachetel de vanilina  
  • cacao -4 linguri  
  • sau ciocolata topita 200 gr  
  • o picatura de sare de lamaie
Mod de preparare:

Inainte de a incepe prepararea tortei se pune la inmuiat gelatina cu 100 de grame de apa fearta racita.

Intr-un vas se separa 12 oua - albusurile de galbenusuri. Bolurile cu cite cele 12 albusuri se pun in frigider, pentru ca e necesar sa fie albusurile foarte reci.

Galbenusurile le impartim - 6 galbenusuri le punem intr-un vas pentru prepararea cremei, celelalte 6 le folosim pentru alte bucate.

Se pregatesc 2 vase pentru bain mare si vasul mai mare se pune cu apa la fiert. La 6 galbenusuri se adauga 1 pahar de zahar si se amesteca foarte bine. Apoi se adauga lingura de faina si putin cite putin se adauga laptele. Totul se amesteca bine. Compozitia obtinuta se pune la bain mare si se amesteca cu o lingura de lemn pina se ingroasa toata crema, in decurs de 10-15 minute. Cind observam ca se ingroasa crema, se scoate vasul de pe bain-marie si se pune la racit ca sa fie calduta crema.

In acest timp se dizolva bine la bain mare gelatina naturala cu 100 ml de apa si o punem sa se raceasca pina va deveni calduta.

Intr-un vas separat se bate untul moale cu mixerul si treptat se adauga crema calduta pina se omogenizeza tot. Adaugam vanilina.

In crema se adauga toata gelatina inmuiata treptatr si se amesteca foarte atent.

Atentie - pt ca sa obtineti o consistenta omogena din crema cu gelatina e necesar , ca ambele produse sa fie de aceiasi temperatura, caldute.

la dorinta, se adauga 4 linguri de cacao dizolvata cu 2 linguri de lapte sau , 100 de grame de ciocolata o faramitati si adaugati 50 de grame de unt . Puneti in microunde la t 100C pentru 1 minut sa se topeasca ciocolata. O amestecati bine, bine cu untul pina se topeste toata ciocolata si o introduceti treptat in toata crema. Cantitatea de cacao sau ciocolata puteti sa o micsorati. Depinde ce culoare doriti sa aiba torta- un maroniu mai inchis , sau mai deschis.

Se bat cu mixerul toate 12 albusuri in spuma cu picatura de sare de lamie si cu paharul de zahar ramas, care se adauga treptat.

Dupa aceia, albusurile batute spuma se alatura la crema amestecind cu o lopatica de lemn numai intr-o parte, ca sa nu se lase albusurile pina se imbiba toate albusurile. Toata crema primita o turnati intr-o forma de torta rotunda sau intr-o forma de silicon . Se lasa pe toata noapte ca sa se prinda bine.

A doua zi se rastoarna pe un platou mare de torta si se ornamenteaza la dorinta.

Aparte voi descrie glazura. si cum se modeleaza trandafirii.

5 comentarii:

  1. Anishoara, imi place tare mult blogul tau. Eu am fost dintotdeauna fascinata de bucataria moldoveneasca, si vad ca a fost pe buna dreptate. Ai niste retete foarte bune.
    Lumi

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc foarte mult Lumi, sunt numai la inceput de cale , si veti face cunostinta cu recete din bucataria traditionala, si bucatarie moderna moldoveneasca. Totodata accentul meu pe acest blog va fi , expunerea recetelor pentru mesele festive. Sper sa te am oaspete mai des pe blogul meu. Cu drag Anisoara.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai eu intru aici zilnic, mereu gasesc cate ceva interesant iar pozele sunt ff frumoase. Ti-as vota blogul printre cele mai bune bloguri cu amandoua mainile!

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Anishoara, eu intru pe blogul tau aproape zilnic. Esti o gospodina desavarsita si-ti multumesc pentru ca impartasesti cunostintele tale cu noi.
    Fie binecuvantata memoria sotului tau, Valentin.
    Cu drag,
    Lumi

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc fetelor. Putin cite putin se invioreaza blogul meu.Va multumesc. Cit despre fotografii, ce pot sa va spun- asteptati in timpul apropiat primul post cu niste sfaturi utile foarte simple- cum sa reusiti sa faceti pozele mai calitative si frumoase.Cu drag Anisoara


    Miine este ziua de nastere a sotului meu , sa-l aiba domnul in paza.

    RăspundețiȘtergere