Pagini

PAINE DE CASA




Ingrediente :
  • 300 ml lapte caldut
    500 gr de faina de calitate superioara
    3º gr de drojdie proaspata
    1 lingurita de zahar
    1 lingurita de sare
    2 linguri de ulei fara miros

    Pentru ungerea painii:Un ou
    1 lingura de lapte

    Mod de preparare:
Se amesteca drojdia cu sarea, zaharul si laptele caldut intr.-un bol. Se cerne putina faina deasupra ei si se pune bolul la un loc caldut pentru 30-40 minute pina se va ridica
drojdia. Se va ridica undeva de 2 ori.

Aparte intr.-un vas mai mare se cerne faina. Se toarna peste ea tot continutului din vasul cu drojdie si se incepe sa framintati aluatul pina se va dezlipi de pe miani . In timpul framintarii se ung mereu mianele cu ulei si se framinta cca 5-7 minute. Aluatul se va primi elastic si molcut la pipait.
Aluatul framintat se rastoarna pe partea cealalta in vasul care a fost framintat si se lasa sa se ridice aproximativ 2 0re- totul depinde de temperatura camerei.

Iara se framinta si se pune in forma pentru coacerea pianii , care se unge in prealabil cu putin ulei. Aluatul trebuie sa umple foarma pe jumatate . Se lasa din nou sa se ridice la un loc caldut.

Se incalzeste cuptorul pinla temperatura de 190-200C.

Inainte de a fi dat la cuptor se unge deasupra cu oul batut cu laptele.

E coace in cuptorul incalzit bine timp de 40-45 minute. Dupa 10 minute de coacerese scade la temperatura de 170 C.

Painea gata coapta se scoate din cuptor, din tava si se pune pe un resou , sa se raceasca .

Aceasta paine din fotografie a fost coapta in forma de silicon , in care am copt mai inaintew checul auriu. Am ramas foarte multamita de utilizarea formei de silicon.