DULCEATA DIN CIRESE ALBE CU LAMAIE ВАРЕНЬЕ ИЗ БЕЛОЙ ЧЕРЕШНЕЙ С ЛИМОНОМ




 

Doresc sa fac o incercare, daca voi reusi sa ma expun in 2 limbi pe intelesul tuturor  cititorilor 
. Si nu stiu cum ar fi mai bine sa scriu  TEXT,  APARTE IN RUSA SI APARTE IN ROMANA , SAU SA EXPUN VARIANTA TRADUSA IN ROMANA SUB RETETA EXPUSA MAI JOS.  
Va propun o reteta din categoría “ exclusiv” ,pentru ca pentru noi acei bastinasi este o dulceata obisnuita , dar  pentru acei , care se afala departe de casa, sau care in genere  traiesc in alte tari este “exclusiva “. 
Eu am cautat in decurs de 5 ani un copac cu cireasa alba si in sfarsit l-am gasit , creste  de toata frumusetea sa intr.-un parc foarte frumos in Madrid.
Acasa , in copilaría mea acest copac crestea in fiecare gospodarie, si gospodina stia , ca va fierbe o dulceata extraordinara ca aroma si gust din aceste cirese albe. Gustul  initial a acestor cirese nu este atat de pronuntat, dar fiind preparat in dulceata,  apare un gust deosebit , o aroma pronuntata si o culoare de chihlimbar foarte frumoasa. Cu acesta dulceata a copilariei noastre ne indulceau bunicele in timpul iernii friguroase.


Еще одно варенье из числа "эксклюзив " можно сказать.
Для меня точно эксклюзив , так как не могла найти белую черешню в течение 5 лет. Нет ее в Испании. А дома, в мое далекое детство это дерево росло почти в каждом саду . На вкус, она не выразительна, но зато, каждая хозяйка знала , что сварит из нее очень вкусное варенье и будет чем побаловать детей в суровую зиму. Варенье из белой черешней имеет неповторимый аромат и вкус . А в ее янтарный цвет влюбляешься с первого взгляда.



                              La 1 kg de cirese albe
                              800 grame – 1 kg de zahar  
                              2 linguri de apa
                              Coaja de la o lamaie , taiata foarte subtire
                              Vas pentru fiert dulceata
                              Borcanase mici sterilizate si uscate cu capac
               
            • На 1 кг белой черешни
            • 800 грамм - 1 кг сахара
            • 2 ложки воды
            • очень тонкая кожура от одного лимона ( на вкус)
            • эмалированная посуда
            • стерилизованные сухие банки с крышкой





            Cel mai bine sa fierbem dulceata intr-o cantitate de pana la 2 kg de cirese . In acest caz vom pastra fructele intregi si tari. Deoarece farmecul acestui fruct  in dulceata este sa fie intreg.  
            Daca aveti mai multe kg , atuci e binevenit sa le fierbeti in etape.
            Se spala fructe ,   se inlatura coditele si samburii. In timpul acestei proceduri avem grija sa le presuram cu zahar intre randuri de cirese, deoarece ciresele albe se schimba repede la culoare . Deatata  e nevoie sa lucram cu ele cat este posibil mai repede.
            In vasul cu cirese se toarna 2 linguri de apa la  fiecare kg si indata se  punem la foc.
             In timp , ce vasul   cu cirese se incalzeste bine,   e nevoie sa amestecam mereu cu o lingura de lemn   pana se va topi tot zaharul si va aparea sucul, necesar pentru fierberea cireselor, si totodata,  se va incalzi bine vasul cu cirese.


            Целесообразно варить варенье весмо до 2 кг черешни. Если у вас больше кг , то варите поэтапно. Так ягоды сохранятся почти цельными . А именно вкус этого варьенье в в том , чтобы прочувствовать каждую упругю , свареную ягоду черешни.

            Моем и очищаем от хвостиков и косточек чирешню, и сразу пересыпаем сахаром. С ней надо работать быстро , потому что она немного темнеет , но после ее варки , эти пятна по краям исчезают.Легко вынимать косточки из черешни при помощи шпилькой для волос.

            Доливаем пару ложек воды на кажждый кг черешни и сразу ставим на огонь . Сначало на пару минут на сильный огонь, чтобы посуда нагрелась быстро.

            За это время постоянно перемешиваем деревянной ложкой, пока весь сахар растает и появится немного сока .Когда закипит хорошо , даем кипеть около 2 минут , наблюдая за процессом , и снимаем пенку, которая формируется от растаявшегося сахара. Убавляем огонь до минимального .



            Полученное варенье сразу после варки .
            Dulceata , indata dupa fierberea de o ora 

            Din momentul fierberii lasam sa clocoteasca cateva minute si inlaturam  spuma , care va aparea in urma topirii zaharului . Dupa aceea , dam focul la minim si fierbem dulceata timp de o ora. Intre acest timp, din cand in cand,  inlaturam  spuma din  dulceata , si cu un  servetel  umed si curat stergem peretii vasului de resturile,  care apar in urma fierberii dulcetii. Pentru ca sa evitam zaharisirea peretilor.
            Este si alta metoda de fierbere acdulceteii de cirese , dar anume in acesta metoda e nevoie sa folosim cantitatea de zahar -  cirese  1:1. 
            Aceasta metoda de fierbere ne ofera in final fructele intregi si sucul limpede cu o culoare aurie foarte placuta . 
            Lasam vasul cu dulceata pana a doua zi acoperit cu un servetel de bucatarie si dupa aceasta o repartizam prin borcanase acoperite cu capac uscat si steril. Le pastram intr-un loc  rece - e foarte important .

            Варим содержимое в течение одного часа . за это время иногда снимаем появляющуюся пенку и вытираем внутрение стенки посуды , чистой мокрой тряпочкой или бумажным кухонным полотенцем. Это процедура далется для того , чтобы не засахарились стены посуды, в которой варится варенье.
            Есть и другой способ варки этого варенья и там можно уменьшить количество сахара . Но при этом способе нужно обязательно использовать 1 кг сахара на 1 кг черешни.

            При таком мдленном способе варки черешня сохраняет свою форму и остается упругой. А также и сироп остается прозрачным.

            Охлаждаем д теплого состояния и разливаем по стерилизованнм банкам . Храним в прохладное место.



            Daca dorim sa folosim lamaia , atunci procedam in feul urmator :
            Spalam foarte bine lamaia cu apa fierbinte si ostergem bine, dupa aceea cu un cutit foarte  ascutit scoatem coaja intr-un strat foarte subtire.Peurma o maruntim bine si o adaugam  la cirese in timpul ce adaugam zaharul de la inceput. La dorinta, se poate adauga si sucul de la o lamaie.

            Если хотим использовать лимон , то очень хорошо промываем поверхность лимона. Хорошо оточенным ножом снимаем как можно тоньше кожуру. Потом нарезаем на маленькие брусочки и варим кладем в будущее варенье в начале процесса вместа в сахаром.
            Лимон дает недостающую кислинку и оттеняет аромат белой черешней.

            7 comentarii:

            1. De mult nu te-am mai vazut,Anisoara!
              Imi place tare mult noul look al blogului tau!
              De dulceata ce sa mai zic ......plec repede ca mi-ai facut o mare pofta!
              Pup cu mare drag!

              RăspundețiȘtergere
              Răspunsuri
              1. Ma bucur foarte mult ca mi'ai scris si ai fost prima, draga Marie. Adevarul , ca multe dorim sa le facem, si avem cu ce , dar obstacolele vietii sunt mai dure decat noi. Si e nevoie sa afacem fata la toate.
                Dar nici pentru o clipa nu am uitat de voi. Mereu in timpul liber am lucrat, am adunat retete si poze , pentru ca in momentul cuvenit sa va pot bucura. Si sper acum in vara , sa fiu mai des cu voi.
                Ti'a placut lookul ' extraordinar . Am incercat ceva simplu si repede.
                Multumesc si sper sa ne auzim mai des. Cu drag, Anisoara

                Ștergere
            2. Bine ai revenit, Anishoara draga!
              Ma bucur tare sa vad noi bunataturi pe blogul tau.
              Felicitari in special pentru poze, dar si pentru reteta pe care o voi imprumuta cu siguranta.
              Te pup si iti doresc numai bine!

              RăspundețiȘtergere
              Răspunsuri
              1. Cu drag si din tot sufletul, draga Dana-
                Ma bucur f.mult ca ai sosit indata ce am aparut.
                Ce sa ascund ' bunataturi stiu si am foarte multe.
                Sper sa ne auzim mai des- Totul depinde de timpul meu -
                Sanatate si noroc -
                O imbratisare calda.
                Eu spar ca n.o sa va incurce expunerea retelor in 2 limbi. Am sa ma starui sa fac cat mai clar pentru toti.

                Ștergere
            3. Superbe poze!
              Eu nu am mai mancat de un secol cirese albe...le-am si uitat gustul :-(.
              Dulceata dumneavoastra este foarte ispititoare.
              Imi place!
              O zi grozava va doresc!

              RăspundețiȘtergere
              Răspunsuri
              1. Draga Angelica stii ca eu tot dupa nume sunt Angelica . Asa imi spuneau toti ai mei , cand ma aflam acasa. Ma bucur sa fac cunostinta cu tine. Si iti multumesc de apreciarea pozelor. Secretul este foarte simplu ' e nevoie sa faci totul cu dragoste si din placere si ... practica .Numai atunci iti vor reusi pozele de minune.

                Dar daca mi'ai scris, ca dulceata mea este f isipititoare ' aceasta este cel mai inalt merit al pozei culinare .
                Sunt poze culinare f frumoase de un inalt profesionalizm , si sunt poze culinare ispititoare . E nevoie sa intelegi , care este telul tau.

                Multumesc si sper sa te mai aud aici pe blog
                Cu drag , Anisoara

                Ștergere
            4. am o mica nelamurire, a doua zi repartizam dulceata in borcane in stare rece sau trebuie adusa din nou la fierbere? merci
              Mariana

              RăspundețiȘtergere

            Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...