CREMA - CARAMEL CU PASCA




 Un dulce foarte raspandit din copilaria mea, cand se acumulau  bucatele mici  de  pasca sau cozonac. 
La sate , la sarbatorile de paste si Craciun  se cocea multa pasca si cozonaci , invartite si alte dulciuri .  Si dupa 2-3 saptamani se invechea coptura. deaceea bunica indata ne prepara aceasta crema  de lapte cu pasca si zahar ars.  
Mai tarziu, am auzit  denumirea Crema caramela si mi-a placut foarte  mult. 

Crema de lapte se cocea  intr-o tava dreptunghiulara mare, care era folosita  pentru coacerea invartitelor la cuptor din peatra.
Tava se umplea   de sus pana jos cu  ramasite de pasca sau cozonac,  si dupa coacerea ei,  se obtinea  un blat   uniform ca consistenta. 
Bunica cocea mereu cate 2-3 tave cu aceasta crema ,pentru ca disparea foarte repede. Dar dorea sa serveasca cu  acest deliciun    neamurile   si vecinii.


Din ramasitele de coptura pentru craciun am improvizat si eu aceasta crema de lapte si mi-a reusit in 2 straturi- crema  si blat aparte. 

Este  o reteta foarte usoara de tinut minte , cum si multe  retete din batrani &
  • La 1 litru de lapte de casa
  • 8 oua de gaina  de casa  
  • 1.5 pahar de zahar tos 
  • putina vanilie
  Se fierbe laptele si se lasa sa se raceasca . Cand este caldut i se adauga vanilia, pentru sa ca-si poata imbiba aroma de la ea. 




Еще одна сладость из далекого детства. Когда оставались кусочки , остатки рождественской и пасхальной выпечки , бабушка всегда пекла в своей  печи этот молочный крем из жженного сахара.  С детства я помню такое название .

Но потом я увидела другое название - Крем -карамель.
И мне больше понравилось называть его так .

Она его всегда пекла в прямоугольной форме для вертут и добавляля больше остатков выпечки , так, что он получался сверху до низу как крем-корж. Всегда пекла по 2-3 противня с этим кремом, потому что он исчезал очень быстро. А надо было дарить соседям и родственикам.

Я собрала свои остатки от рождественской выпечки и положила их в одном кульке в холодильнике , а  вчера решила испечь этот крем .

рецепт запоминается очень легко :


1 л молока
8 яиц
1.5 стакана сахара
пакетик ванилина
остатки сдобной выпечки

Молоко должно закипеть и потом охлаждаем его.
Когда оно доходит до теплого состояния , то добавляем ванильный сахар, чтобы молоко впитал аромат ванили.


Intr-un vas cu peretii inalti se adauga 100-130 grame de zahar si pune vasul la aragaz la un foc mijlociu. Se topeste zaharul intr-un timp de 4-6minute , mereu amestecand in el cu o lingura de lemn .Dupa ce zaharul topit capata o culoare galbena aurie ,il repartizam pe peretii vasului , in care s.a topit zaharul.


 Cum se procedeaza ? Cu amndoua mani se roteste vasul pe toate prtile ca sa se repartizeze uniform zaharul topit si se lasa la racit. 
E nevoie aceasta procedura de facut foarte repede si foarte atent ,  pentru ca zaharul topit se intareste indata.
Fiti foarte  atenti,  cand lucrati cu zahar topit.
 
В посуде с высокими бортами растапливаем половина сахара до золотисто-карамельного цвета в течение 4-6 минут.Не забываем , всегда сахар растапливатся на средм огне.
Потом берем за обе ручки посуду и крутим в разные стороны чтобы жженый сахар покрыл все стены и дно посуды , в которой собираемся печь. Всю эту процедуру надо делать быстрыми движениями и очень осторожно. Жженый сахар застывает на стенках .


 Intre timp se bat ouale usor cu zaharul rams si perma se adauga laptele caldut . Totul se amesteca bine si se toarna in vasul cu zahar ars. Deasupra se adauga bucatele  de pasca sau cozonaz. Ele raman la suprafata , dar nu va faceti griji, dupa coacere la cuptor se repartizeaza totul unifor.

 
Взбиваем яйца с остатком сахара и добавляем теплое или остывшееся молоко. Перемешиваем всю смесь очень тщательно и наливаем в посуду , в которой будем выпекать крем.
Сверху добавляем остатки сдобной дрожжевой выпечки. Они останутся наверху и так испекуться .


Cuptorul se incalzeste la temperatura de 175-170 C , iar in cuptor sa fie si vasul mai mare , in care se va coace crema cu pasca. Cu mare atentie se pune vasul cu ingredientele pentru crema si peurma se adauga apa fierbinte . Este necesar sa fie acoperit vasuil la 2 /3 din inaltime.
 
Духовку нагреваем до 175-170 С вместе с той посудой в которой будем ставить посуду с кремом .Посуду с кремом кладем в другую посуду -больше по размеру и осторожно доливаем в ней горячюю воду. Она должна покрыть на 2/3 по высоте посуду меньшего размера.


Se coace la cuptor timp de 30-40 de minute. Cand observam, ca crema a devenit mai densa  in timpul atingerii ea, atunci stim ca este gata. Se scoate cu mare atantie vasul mai mic din acel mai mare si se lasa la racit pe un timp de 1-2 ore ca sa se dezlipeasca bine de peretii vasului.

Dupa ce s-a racit  , il acoperim cu un vas mai mare ca diametru si intr-o rasuflare intoarcem vasul cu crema cu fundul in sus . e lasa pentru 12 ore sa-si imbibe aroma si dulceata zaharului topit si sa dispara  mirosul si gustul de oua , iar  crema sa devina mai densa .Se taie foarte usor cu cutitul.
 
Печем около 30-40 минут. Когда видим ,что крем сал плотноват, не шатается ,когда дотрагиваемся до него , то знаем ,что он готов. Вынимаем осторожно посуду с кремом и оставляем 1-2 часа, чтобы он остыл и отошел от стен без пробем.
После этого накрываем широкой тарелкой и переворачиваем разом, бытрым движением.
Оставляем на одну ночь -10-12 часов , чтобы он пропитался хорошо впитал в себе всю сладость и аромат и запах с жженого сахара. В таком случае исчеает запах и вкус яиц.
Нарезается очень легко ножом.



1. Am preparat preparat aceasta crema cu adaos in laptele fierbinte  de  cacao sau  de cafea . 
Este nespujs de gustoasa. 
2. Alta metoda : am preparat-o cu adaos  cubusoarelor  mici de ananas si bucatele de miffins , sau chekuri ( in cubusoare) . Mi-a iesit foarte gustos. Cu adaos de bucatele de ciocolata in lapte rece .
3. Alta metoda : cu  adaos de bucatele chek de ciocolata Se primeste de 2 culori foarte original si interesant.
4.Alta metoda am fiert laptele su betisoare de scortisoara , l-am lasat sa se raceasca si am scos betisoarele , peurma ma urmat pasii de sus. La urma am batut frisca cu caramela si am acoperit . a iesit ceva foarte delicios. 
 
Я разбавляля молоко с кофем или с какао и пекла его.
Одиннаково вкусно получалось. Также добавляла в светлом креме кусочки, кубики ананаса с остатками выпечки. Для испанцев пекла этот крем с запахом корицы. Т.е. молоко закипала с палочками корицы, потом вынимала их. можно покрывать сверху взбитыми сливками.


 



8 comentarii:

  1. Arata tare bine, Anisoara! O reteta delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc foarte mult, draga Mika. Ma bucur mult sa te cunosc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi se pare geniala reteta ta Anisoara, multumim frumos, abia astept s-o incerc, nu am cozonac ramas dar o sa cumpar unul special pr crema asta :-) Nici nu stii cit ma bucur ca ai revenit pe blog cu retete si in limba romana. Sa fii sanatoasa!
    Adi

    RăspundețiȘtergere
  4. Tot ce este simplu, repede si gustos este genios. Mai ales ca este o reteta verificata ... din strabuni. Stiu ca o sati reuseasca si o sa ramai uimit de gustul ei. Iti multumesc pentru urare, Adi . O imbratisare calda.

    RăspundețiȘtergere
  5. ce misto arata!
    superbe pozele!!!!
    am retrimis mail-ul. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Iti place , Gaqby ? Ma bucura faptul ,cand munca iti este apreciata si de folos . Am primit si ma bucur si mai mult . Un pupic

    RăspundețiȘtergere
  7. De fiecare data reusesti sa ma incanti. O saptamana frumoasa si mult spor!

    RăspundețiȘtergere
  8. Speram si in viitor, depinde ce gust ai. Iti doresc succese

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...