MENIUL MEU DE SARBATOAREA SFANTULUI PASTE


IUBESTE,, IARTA, CUM EL TE-A INVATAT,
CREDE SI UITA, TOT CE-AI INDURAT.
EL TI-E LUMINA, CACI EL TE-A CREAT.
SI NU IUTA- NUMAI EL TE-A SALVAT.

 HRISTOS A INVIAT

cozonac moldovenesc


Ma aflu in strainatate , dar de aceste sfinte Sarbatori am vrut sa daruiesc la toti invitatii  si prietenii mei un Coltisor de ... ACASA.

Deaceia , am preparat in primul rand , bucatele , care nu lipseau de pe masa de sarbatoarea de acasa - cozonacul moldovenesc si pasca , invartita cu nuca, cu visina  , friptura de miel sau din carne pe porc cu maruntaie , slanina in usturoi sau afumata , sarmalutele moldovenesti in frunza de vie , hreanul cu sfecla rosie s.m.a.d 

Nu am stat numai in bucatarie.  Daca  stii sa-ti organizez bine locul de munca , nici nu simti , cand s-au preparat aceste bucate. Nu se refera la Cozonacii de Paste - despre aceasta vom vorbi aparte .

La moldoveni  , masa de Paste este incarcata  cu bucate  din  belshug.  Eu nu am avut porc taiat  : ) , ca faceam mai multe bucate - glumesc , dar carnatii si pastrama de porc, am inlocuit-o  cu slanina in mujdei si alti carnati, deasemenea , preparati in conditii de casa. Piftia sau racitura din cucos de casa am inlocuit-o cu limba  de porc si carnea de epuras in jeleu.

Oricum , am avut grija sa primesc frunza de vita de vie , radacinele de hrean si  praporul de porc de acasa,  din timp , ca sa-mi prepar bucatele bunicilor mele , care nu lipseau vreodata  la masa de sarbatoarea Pastelui Sfant. 



invartita  din aluat de cozonac cu nuca si stafide 
floarea pascala din aluat de cozonac

pasca mea  a fost daruita - poza finala  lipseste 


ouale pascale

 mielutul de paste ( cumparat)

friptura din miel in vin alb cu stafide 
hrean su sfecla rosie 
cighiri in prapor din inima si ficat de porc

 carne de porc  in mujdei 

limba de porc in jeleu 
carne de epuras  in jeleu 
salata pascala si alte salate 
( legume marinate, legume proaspete )

rulada din carne tocata cu hamon ( proshuto )
 
carnati de casa  din carne de gaina in prapor


carnati de casa din ciuperci cu cascaval in prapor
rulada in piept de pui

frigarui din pulpe de gaina la tigaie
sarmalute moldovenesti in frunza de vita de vie 
sarmalute albe din clatite cu branza dulce si stafide 

tort din ciocolata  ( foile din clatite  )

10 comentarii:

  1. asteptam retetele!!! cu nerabdare chiar!

    RăspundețiȘtergere
  2. HRISTOS A INVIAT! O MASA DE PASTI IMBELSUGATA SPECIFICA MOLDOVENILOR.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hristos a inviat! Ati pregatit o masa de sarbatoare atat de bogata, cred ca doar o gospodina cu experienta reuseste atatea bunatati sa pregateasca. Jos palaria :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Hristos a inviat! o masa copioasa cu bunati de casa, ce sa ceri mai mult de atat. Anisoara ai muncit ceva, felicitari pentru bunatati.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu scuzele de rigoare ca n-am mai scris demult(dar timpul ma preseaza) vin si eu sa-ti zic Hristos a Inviat si sa-ti zic ca simt de la distanta ca masa a fost facuta a la carte.Iar mielul,cighirii si clatitele mi-au adus aminte de mama mea,pentru ca si ea le face de Pasti...:(
    Am facut si eu pe masa de Pasti bucate pentru rude(printre care Napoleonul tau) si daca toata lumea a ramas uimita de cate am reusit sa fac de una singura,ba chiar m-au intrebat daca am invatat sa fiu bucatar,apoi cineva ,iti dai seama cine, a spus ca se pare ca la noi in tara doar asta putem face.Atata necaz sa am eu.
    Sper ca esti sanatoasa si iti merge bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna,

    Numele meu este Cristina Fulea si reprezint site-ul DivaHair.ro, unul dintre cele mai importante portal-uri pentru femei, din Romania.
    Te contactez pentru ca organizam in aceasta luna un concurs, in care vom promova mai multe bloguri de culinar. Provocarea va fi ca fiecare blogger sa faca cel putin o reteta gustoasa la alegere pentru una sau mai multe dintre dietele de pe site-ul nostru http://www.divahair.ro/diete_si_slabire/diete_a_-_z
    Daca iti surade ideea de a participa la acest concurs astept un e-mail la adresa Cristina.fulea@divainteractive.ro pentru a-ti trimite mai multe detalii despre concurs.
    Te rugam sa mentionezi si numele blogului tau pentru a evita orice confuzie.

    Multumim,
    Echipa DivaHair.ro

    RăspundețiȘtergere
  8. Unde esti Anisoara????Ne lipsesti foarte mult!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Sper foarte mult sa reveniti, eu inca astept cu nerabdare retetele dvs, Mariana

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...