La noi in Moldova , pe timpuri , se servea la masa festiva, la masa calda - Plachie din orez cu lapte , coapta la cuptor cu aroma de scortisoara si vanilie. Ea se servea la masa cu carne de pui prajita.
Aceasta reteta va urma in alte posturi.
Eu insa vreau sa va descriu o varianta aproximativa la gust si consistenta ,numai ca nu este preparata la cuptor si are ceva nou in ea - aromele exotice . Ca atare, ea se prepara foarte usor, dar este nevoie de putina rabdare si timp. Si daca doriti sa va indulciti familia cu ceva foarte, foarte foarte gustos si delicios , va propun sa o preparati.
Ingredientele :
- 1 litru de lapte
- 150-180 gr de orez rotund de calitate buna
- un betisor de scortisoara
- coaja de la o lamaie mica
- coaja de la portocala mijlocie
- 2 linguri de zahar
- 50 gr de unt
- un pic de sare
- praf de scortisoara
Mod de preparare :
Se fierbe laptele in clocot. Se adauga aromele si sarea si se mai fierbe cam 4-5 minute la un foc mai domol.
Peurma se adauga orezul spalat si aici atentie - E NEVOIE SA AMESTECATI cu o lopatica de lemn OREZUL LA FIECARE 1-2 MINUTE. , TIMP DE 20-25 DE MINUTE- nu mai mult . Capacul nu se pune. In timpul fierberii se adauga zaharul si untul . Orezul se va primi un picusor nefiert la gust . Se stinge focul . Se pune capacul pentru 5-7 minute .
Dupa aceia - va recomand sa-l turnati prin forme pentru desert si sa-l lasati sa se raceasca.
El se serveste rece cu scortisoara, sau bucati de ciocolata, sau cu dulceata ... sau pur si simplu asa ,
desert din orez cu lapte...
Alt moment - cojile de portocala si lamaie va recomand sa le lasati in lapte pana se raceste, pentru ca sa-i dea desertului o aroma mai patrunzatoare. Scortisoara o scoateti indata ce ati ati scos capacul .
ce pofta mi-ai facut!
RăspundețiȘtergereun premiu te asteapta pe blogul meu!
Faceti niste poze atat de 'gustoase' ca-ti vine imediat sa te apuci de gatit :) Interesant, ar iesi gustos si cu lapte de soia?
RăspundețiȘtergereSvetlana, sa stii, ca daca pozele "Is gustoase" am toate sansele, ca mai tarziu sau mai devreme se va prepara aceasta reteta de mai multe gospodine. Trebuie eu sa va ting acolo in suflet "o struna" pntra a va inspira dragostea fata de gatit. Eu nu am folosit lapte de soia in preprarea bucatelor , dar cu apa plata si margarina de post , am facut si a iesit destul de reusita la gust. Tot gustul este in aromele si dulceata lui. Iti multumesc pt ajutorul tau. Faci un lucru foarte mare pt Moldovioara noastra. O imbratisare de la mine
RăspundețiȘtergereDraga Mishele , serveste cu mare drag, si iti multumesc din suflet pentru increderea , ce mi-ai acordat-o . Cu drag, Anisoara
RăspundețiȘtergereImi place la nebunie orezul cu lapte...o sa-l incerc si cu fructe uscate, merci de pont. pupici
RăspundețiȘtergereLiana , Sunt de acord, ca va fi foarte gustos si cu fructe uscate numai ca prepara o portie dubla, da dependenta mare . Pana nu se termina tot, nimeni nu se opreste de mancat. Am testat nu odata. Te cuprind, si iti doresc bafta in toate. Cu drag, Anisoara
RăspundețiȘtergere