Pagini

TORT CU CREMA DE MERE


Un tort foarte racoritor, cu un gust dulce - acrisor, care se pastreaza pana la 2 saptamiani, fara sa-si schimbe gustul. Se poate prepara in aceste zile de caldura, pentru ca nu va cauza o  oarecare problema.  Se serveste la masa in stare rece, din frigider.


Ingrediente : 
pentru 7 blaturi 
3.5 pahare de faina cernuta
250 gr de margarina moale , 80 % grasimea ( nu vegetala)
3 oua
100 gr de zahar
o lingurita de bicarbonat de sodiu
sucul de la 2 felii de lamai

Crema :
500gr. de mere
150-200 gr. de zahar
300 gr. de unt molcut
sucul de la 3 felii de lamaie (optional)
nuci pisate ( optional)

Mod de preparare :  Modul de preparare este acelas , ca si la torta cu crema de mere si cacao , putin ingredinetele difera dar rezultatul este acelas .

Sosul la aripioare


Ingrediente :
100 gr de maioneza provansal, putin acrisoara
50 gr de ketciup clasic, putin iute
3 felii de lamaie - sucul
3 catei de usturoi pisat
un praf de sare
un praf de piper negru macinat
un varf de cutit  de mustar iute


Mod de preparare:
Gustul adevarat , care vi-l propun, se primeste din ingredientele enumerate. Daca veti folosi alt fel de maioneza, sau ketchiup ,veti primi alt gust. Printre altele , gustul maionezei preparate in conditii de casa  se poate folosi, pentru ca ea va da gustul adevarat a acestui sos.

ARIPIOARE MARINATE, CROCANTE CU SOS


Aceasta receta am adaptat-o de la un restaurant din Chisnau. Imi placeau foarte mult aripioarele acestea la o halba de bere. Si mi-am pus scopul, cu orice pret sa le prepar , si sa ajung la gustul cel crocant si placut . Dar gustul cel deosebit , era de la condimentul Tarhun, putin iute si dulciu, cu o aroma  extraordinara. In combinatie cu sosul , care il voi expune in receta urmatoare...fara cuvinte. 




Ingrediente:

2 kg de aripi de pasare
boabe de piper negru  aromat- 10 buc.
3-4 frunze de dafin
o capatina de usturoi
2 linguri de miere de albina naturala
50 ml de tarhun (optional)
cca 2 linguriti de sare
400 ml de ulei

Mod de preparare:

Aripele se parlesc la aragaz si se curata de tot perisorul ramas. Se spala bine in apa rece si se taie cu cutitul in bucati mai mici. 
Prepararea marinadei:
Intr-un vas se fierbe 1.5 de apa cu toate condimentele, afara de usturoi. Se raceste apa.Se inlatura frunzele de dafin .Se adauga usturoiul curatit si pisat cu sare. Se amesteca bine. Se gusta, si daca e nevoie se mai adauga putina sare , ca sa primiti o solutie saratica. Eu adaug cam 2 linguriti de sare.Dar si sarea, in ziua de azi, e diferita, deaceia nu va pot spune cantitatea concreta.
Dupa ce s-a  facut saramura , se toarna peste aripioare si se lasa la marinat intr-un loc racoros, pentru cel putin 4 ore. Aripioarele se scot si se pun pe un reshou sa se scurga de marinada.


Se incinge  uleiul intr-un ceaun . O parte din aripioare , deja  uscate ,se pun in cratita de reshou, si se introduc in uleiul bine incins. Se prajesc timp de 8-10 minute, la un foc mijlociu ,pana se rumenesc bine . Se scot si se pun pe un servetel de bucatarie , pt ca sa-si absoarbe uleiul de prisos.Nu se acopera intr-un vas oarecare sub capac, deoarece isi pierd gustul crocant. Se servesc la masa cu un sos foarte delicios . Receta sosului va fi scrisa in receta urmatoare.

Prajitura "Cusma lui Guguta"

 O prajitura traditionala moldoveneasca, din capitolul "Amintiri din copilarie"


Ingrediente:

250 gr de margarina
2 oua
4 pahare de faina (pah.200gr)
100 gr de zahar
0.5 lingurita de bicarbonat de sodiu stins cu putin otet
o cutie de lapte (38 0 gr)condensat nefiert
400 gr de unt molcut
2 pahare de miez de nuca pisat

 pentru ornat: nuca de cocos si putin mac negru

Mod de preparare:

Margarina se topeste, ouale sa bat cu zaharul. Toate ingredientele se toarna intr-un vas si se amesteca. Se adauga bicarbonatul de sodiu stins. Treptat , se adauga faina si se framanta un aluat indesat, elastic , dar putin tare la pipait. Aluatul se inveleste si se lasa in frigider pentru 2-3 ore.
Cuptorul se incalzeste pana la 180C. Pe o tava unsa cu putina untura sau ulei si presarata cu faina, sa da prin razatoarea cu gaurile mascate cate o bucata de aluat pana  se acopera tava, adica acoperim tava cu aluat ras de 1 cm, nu mai mult. Se coace in cuptorul incins timp de 10-15 minute. Urmariti cuptorul- pt ca sa se rumeneasca si sa se usuce putin.

Coptura primita se rastoarna intr-un vas mai lat. Se repeta cu tot aluatul la fel, pana se  coace tot aluatul.
Toata coptura primita se raceste pe deplin, se mai faramiteaza cu mainele si se amesteca cu crema primita si cu nuci pisate si uscate pe tigaie. Cantitatea de nuci se poate mari sau micsora.
Preprararea cremei :Untul molcut se bate bine si treptat se adauga laptele condensat nefiert.

Cu mainele umede se formeaza prajituri in forma de conusuri, se presara cu cocos si mac , care a fost inflat in prealabil in putina apa calduta. Se pun la rece. Se servesc la masa reci. Asa sunt mai gustoase.
.

Din aceasta cantitate de ingrediente rezulta multe prajituri sau biscuiti. Se poate prepara pt inceput din jumatate de norma de ingrediente .  Se pastreaza foarte mult timp - pana la o luna.

  

Alta metode de formare a prajiturilor: Se i-a un paharut cu forma de conus si se adauga in el masa primita, se indeseaza bine. Se rastoarna paharutele cu fundul in sus pe un platou. Conusurile primite se presoara cu zahar pudra .
Aceste prajituri sunt facute in paharute. Poza nu-mi apartine.

SARAMURA CU ARDEI COPTI


Un sos ideal pentru bucatele preparate la gratar.

Ingrediente :
0.5 l de suc de rosii
4 rosii mijlocii
4 ardei mijlocii
un ardei iute ( optional)
0.5 de capatina de usturoi
o lingurita de zahar
o lingurita de sare
o lingura de otet
o lingura de suc de lamaie
marar uscat
leustean uscat
3 linguri de ulei de masline sau simplu
4-5 linguri de apa fearta , rece


Mod de preparare:

Se spala bine si se usuca rosiile si ardeii, se curata usturoiul .
Pe gratarul incins bine , se coc felii de ardei rosu , dulce, si jumatati de rosii. In timpul cat ele se coc, se prepara sosul:
Intr-un bol se adauga sucul de rosii sau puteti sa inlocuti cu rosii crude , date prin razatoare. Se adauga usturoiul pisat , apa, otetul, sarea, zaharul, sucul de lamaie, mararul si leusteanul uscat si totul se amesteca foarte bine.


Aparte prajiti uleiul cu o bucata de ceapa taiata mascat, ca s-o puteti inlatura dupa ce s-a rumenit putun. Ardeii copti se curata de pelita se mai taie in felii mai mici si se adauga in uleiul incins pentru minute la un foc mijlociu. Uleiul cu feliile de ardei se adauga fierbinti in compozitia de rosii primita. S-au copt la gratar 4 rosii in jumatati. Rosiile coapte se dau prin razatoarea cu gauri mari sau se farama cu furculita si cutitul in bucatele mici. Pielita se inlatura. Totul se adauga in sosul primit. La dorinta se poate mari cantitatea de usturoi pisat si un ardei iute , care a fost si el copt la gratar. Totul se amesteca foarte bine, se raceste si se serveste la masa.


Mancarica - piept de pui&ciuperci



Ingrediente :
un piept de pui mare
2 ardei proaspeti
100 gr de ciuperci
3 catei de usturoi
o lingurita de zahar
o lingura de suc de lamaie
putin marar uscat
busuioc uscat
un praf de sare
ulei pt prajire

Mod de preparare:
Pieptul de gaina se spala si taie in bucati dreptunghiulare. Tigaia se incalzeste bine si se prajete pieptul de gaina la foc mare, cca 5 minute. Ardeii se spala si se taie in rotele , ciupercile se spala si se taie in felii subtiri. Legumele taiate se adauga in tigaie si se prajesc cu carne impreuna si cu 2 catei de usturoi taiat in felii.. 

Se face un amestec din zeama de lamaie, sare, zahar  , putin busuioc si marar uscat. Se poate adauga 3-4 linguri de apa. Tot amestecul se toarna peste legume si carne , se amesteca cu o lingura de lemn, se pune un capac si se inabusa timp de 5 minute  la un foc mijlociu.Se scoate capacul si se mai prajeste cateva minute.La urma se adauga usturoiul pisat ramas.

Biscuiti " Gooooooool !!! "


"Astazi va juca fotbal in finala Spania cu Olanda..... Trebuie sa fim  si noooooi... de partea ... cu rusiii..." Gluma


Ingrediente :
3 oua 
1/2 pahar de zahar
250 gr de margarina de 80 % grasime
3 pahare de faina
2 linguri de maioneza
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de bicarfbonat de sodiu

Pt implutura:
un borcan de lapte condensat fiert (380 gr)
miez de nuca pisat - optional


Mod de preparare :


Aluatul va fi foarte indesat. Se adauga albusurile batute cu sare , maioneza si bicarbonatul de sodiu stins cu otet. Se framanta aluatul cca 10 minute. Rezulta un aluat mai tare, dar este plastic.
.Aluatul va fi foarte indesat. Se adauga albusurile batute cu sare , maioneza si bicarbonatul de sodiu stins cu otet. Se framanta aluatul cca 10 minute. Rezulta un aluat mai tare, dar este plastic. Se adauga in formele de nuci cate putin aluat si se coc in cuptorul incalzit la 180-200 C, circa minute 5-8 minute.. Dar urmariti dupa forma , pe care o aveti, cand s-au rumenit -le scoateti.


Daca aveti tigaie-forma cu 2 jumatati pentru coacerea jumatatilor de biscuti , atunci trebue sa procedati in urmatorul fel:
Se incalzeste tiigaia la foc mare pe o parte si alta, a cate 3 minute. Se deschide si se unge cu untura . Se adauga bilele ,facute dinainte in fiecare gaura si se acopera cu adoua jumatate a tigaii. Se strange bine de manere. Cand se aude un sunet sssssssss , atunci se pun la copt pe aragaz. Cu partea , unde sunt goluri de biscuti. Se coace 1 minut, se intoarce cu partea , unde sunt sferele de biscuti si se coace 3 minute. se mai intoarce odata si se mai coace 3 minute. Gata.... se deschide tigaia, si veti vdea rezultatul. Veti ramane incantata de culoarea aluatului ce ati primit. Se procedeaza la fel cu tot aluatul facut. pentru prima darta va recomand sa preparati jumatate din aluat, pentru ca se primesc o sumedenie de biscutui- nucusoare.

Se scoate din tigaie , se racesc si se umple cu lapte condensat fiert. La dorinta se adauga si miez de nuca pisat.

Jumatatile de biscuiti primiti se lipesc intre ele. La gust sunt putin sfaramicioase si foarte gustoase.


Prepararea impluturii :
1. Laptele condensat se fierbe timp de 2.5- 3 ore la un foc normal intr-un vas cu un prosop asternut la fundul vasului. Atentie : se raceste pe deplin si numai dupa aceasta se deschide. La dorinta , se amesteca cu nuca pisata.

2. Alta varianta de implutura:
Crema de ciocolata fearta: 2 oua se amesteca cu un pahar de zahar, se adauga 2 linguri pline de faina si 2 linguri de cacao. Totul se amesteca bine.O.5 l de lapte se fierbe si treptat se adauga compozitia de cacao cu oua. Mereu se amesteca in timpul fierberii, pana se ingroasa bine. Cand crema este putin calduta se adauga 50-80 de grame de unt molcut si putin rom. Se amesteca foarte bine. Dupa ce se raceste crema se poate de implut jumatatile de biscuti.





Diferite prajituri din aluat in foi

Prajiturile de pe prima poza  sunt preprate de mine dupa receta aluatului in foi , expusa pe blogul meu.
Mai jos ,vor urma poze de pe alt sait.
Receta de aluat in foi ,dupa o metoda foarte usoara si repede de facut, o aveti
 Se coc prajiturile din aluat in foi la temperatura de 180 C timp de 15-20 de minute.





Aceste poze le-am copiat de pe saitul Companiei «Саф-Нева» , vor urma foarte multe poze pentru
17 modeluri  de prajuturi diferite , pas cu pas , preparate din aluat in foi ,de pe acest sait. Se vor voi expune treptat. Astazi voi expune 3 modele de prajitura.
Multumesc Companiei ,«Саф-Нева»


Prajitura "Vatrusca "












Prajitura fluturas


primele 3  poze de la prajitura "Vatrusca" se repeta. Voi expune urmatoarele:



Prajitura "Floricica"
 
primele 2 poze se repeta de la prajitura "Vatrusca", vor urma urmatoarele poze, pas cu pas.







Chiftelute cu orez si carne de vita



Ingrediente :
1 kg carne tocata de vitel
2 oua
150 gr de orez
3-5 catei de usturoi
o ceapa mijlocie
sare
piper negru macinat
ulei de masline pt prajire
pentru sos:
3 ardei
2 morcovi
2 cepe
2 frunze de dafin

Mod de preparare:
Orezul se spala cu apa rece si se fierbe cca 5-7 minute din momentul fierberii. Prima ceapa ce taie foarte marunt si se prajeste putin in tigaie. Usturoiul se curata si se toaca.
 Intr-un vas mai mare se toarna  carnea tocata de vita, ouale , ceapa prajita cu tot uleiul ,in care s-a prajit, orezul fiert si clatit cu apa rece , usturoiul pisat, o lingurita cu sare, un praf de piper negru macinat, si totul se amesteca foarte bine, timp de 3-4 minute, pentru ca produsele sa se lege intre ele.

Se formeaza chiftelute si se aranjeaza pe o farfurie plata mare, care este unsa cu ulei.   Tigaia se incinge bine cu ulei  si cand este incinsa bine, se rastoarna una dupa alta chiftelutele , pentru a se praji. Ele se prajesc foarte repede , numai ca sa prinda o pojgita si sa-si pastreze forma lor, pentru atunci, cand se vor fierbe  cu sosul de legume, timp de 2 minute. Cum vedeti , ca s-au rumenit, se scot intr-un  ceaun.


Dupa ce se prajesc toate chiftelutele, se spala tigaia de ulei, si se toarna alt ulei, pentru prajirea legumelor.Legumele se spala si se taie marunt, sau se dau prin razatoarea cu gauri mari . Mai intai se prajeste ceapa putin rumenita, peurma se adauga ardeiul , taiat marunt si morcovul. Se prajesc impreuna cu ceapa timp de 5 minute si se rastoarna tot continutul in ceaunul cu chiftelute. Se adauga 2-3 pahare de apa fierbinte , putin sarata , atat cat ,sa nu acopere chiftelutele de 2 cm deasupra lor. Se mai adauga frunzele de dafin .



Se acopera cu  capacul si se pune ceaunul la un foc mijlociu , pana incepe sa fearba sosul, dupa aceia ,se scade temperatura  mai mica  si se innabusa chiftelutele timp de 30 minute sub capac.

In general, staruiti-va orice mancare, sa o preparati la foc mic, asta va asigura un gust foarte bun al mancarii preparate. La aceste chiftelute cu orez nu este nevoie de o oarecare garnitura, ele sunt foarte gustoase , in modul , care au fost preparate.


 

CHEC DE LAMAIE



O receta de aluat pentru 2 copturi diferite- chec sau magdalene,briose.

.


Ingrediente :
250 ml de iaurt natural cu  fructe
2 oua
100 gr de zahar
60 gr de unt natural topit
300 gr de faina cernuta
un praf de COPT  
hartie de pregament
o lingura de suc de lamaie
un praf de vanilina


Mod de preparare:

Cuptorul se incinge pana la temperatura de 180-190C. Totate ingredientele se toarna intr-un bol mai mare si se mixeaza bine cu mixerul timp de 4-5 minute.  Forma dreptungiulara de chec se asterne cu hartie din pergament, unsa cu putin ulei fara miros.

Se toarna cu atentie aluatul primit si se coace la cuptor timp de 40 de minute. Dupa coacere se lasa in forma cam 20 minute si peurma se scoate din forma , pentru ca este fraged si umed.

Se prepara si se mananca foarte repede, pentru ca are un gust umed, cu aroma de lamaie si vanilina . Se serveste cu cafea sau cu ceaia. Am incercat sa adaug cu visine, caise, si nu am ramas incantata de gustul primit. Cel mai reusit este cu sucul de lamiae.


Clatite in ajur

 
De cand am preparat clatite gaurite , pe baza de apa minerala gazoasa, si cineva mi-a spus, ca ea tot prepara, dar nu se primesc gaurite, am zis, ca
e necesar sa inteleg , care este secretul , ca se primesc clatitele , de parca sunt tesute  , impletite, cu o multime de gauri?
Si am reusit... sa gasesc SECRETUL .
este diferenta de temperatura- dintre tigaia  incalzita si aluatul de clatite



 Ingredientele folosite :
9 oua
550 ml de lapte gras
550 ml de apa pura
80 gr de unt topit
550 gr de faina de calitate superioara
o lingurit rasa de sare
zahar nu am adaugat
o lingurita de ulei
tigaie speciala pt clatite cu fundul gros si drept

Mod de preparare:

Se mixeaza ouale,sarea, pe rand se adauga 1/3 din faina, peurma o 1/3 din laptele, amestecat cu apa, iar faina,lapte, faina, lapte, faina. Se mixeaza foarte bine. Untul se  topeste  si se  adauga putin caldut , nu fierbinte. Se lasa alautul sa se odixneasca circa 30 minute.


Tigaia se incalzeste la un foc mare .Dupa ce s-a incalzit bine ,se adauga o lingura de ulei, si se repartizeaza pe toata suprafata tigaei. Surplusul  de ulei se rastoarna intr-o farfurioara. Focul se scade la temperatura ... - ca sa fiu inteleasa corect - din  6 despartituri maxime , care erau la aragaz, s-au copt clatitele la temperatura de 5 despartituri. Adica, temperatura a fost destul de mare. Aluatul se toarna in tigaie , cu polonicul  si se coace timp de 25-30 secunde pe o parte, si 5-10 secunde , pe cealalta  parte.
Din aceasta proportie de aluat s-au copt 37 de clatite. In timpul coacerii nu s-a mai uns tigaia cu ulei, numai prima data. Adica grasimea untului topit, care a fost adaugata in aluat, a fost suficienta pentru acest aluat.

 Cu toate ca, la gust au fost mai uscative, ca clatitele , care le coc eu deobicei, si care au fost coapte din aluatul cu apa gazoasa.   Rezulta ca, data viitoare am sa maresc cantitatea de unt topit pentru acest aluat.
Sau am sa folosesc  alta metoda- in timpul coacerii clatitelor, fiecare clatita coapta, scoasa din tigaie se unge cu o bucatica de unt.

Vreau sa va spun , ca in viata mea am copt o sumedenie de clatite. Am preparat si aluaturi de clatite cu bicarbonat de sodiu,  am inlocuit laptele cu chefir, prin diferite metode. Dar am inteles un moment pentru mine, si am ascultat parerea celor , care au mancat clatitele , preparate de mine .

Cele mai gustoase clatite, care se topesc in gura, nu se simte gustul de faina, sau aluat, sunt usurele la gust- sunt din aluatul de baza , care l-am descris  PAS CU PAS, aici, adica cantitatea mai mare de oua, acopera gustul specific al fainei in clatitele preparate.
Si al doilea moment, care rezulta din ultima receta expusa- daca aluatul este la o temperatura mai  rece, nu foarte rece, si tigaia este incalzita aproape de temperatura maxima a aragazului , si mentinuta pe tot parcursul coacerii clatitelor , ele se vor coace cu aceste gauri , pe care le vedeti in prima imagine.