Pagini

Prajitura "Cusma lui Guguta"

 O prajitura traditionala moldoveneasca, din capitolul "Amintiri din copilarie"


Ingrediente:

250 gr de margarina
2 oua
4 pahare de faina (pah.200gr)
100 gr de zahar
0.5 lingurita de bicarbonat de sodiu stins cu putin otet
o cutie de lapte (38 0 gr)condensat nefiert
400 gr de unt molcut
2 pahare de miez de nuca pisat

 pentru ornat: nuca de cocos si putin mac negru

Mod de preparare:

Margarina se topeste, ouale sa bat cu zaharul. Toate ingredientele se toarna intr-un vas si se amesteca. Se adauga bicarbonatul de sodiu stins. Treptat , se adauga faina si se framanta un aluat indesat, elastic , dar putin tare la pipait. Aluatul se inveleste si se lasa in frigider pentru 2-3 ore.
Cuptorul se incalzeste pana la 180C. Pe o tava unsa cu putina untura sau ulei si presarata cu faina, sa da prin razatoarea cu gaurile mascate cate o bucata de aluat pana  se acopera tava, adica acoperim tava cu aluat ras de 1 cm, nu mai mult. Se coace in cuptorul incins timp de 10-15 minute. Urmariti cuptorul- pt ca sa se rumeneasca si sa se usuce putin.

Coptura primita se rastoarna intr-un vas mai lat. Se repeta cu tot aluatul la fel, pana se  coace tot aluatul.
Toata coptura primita se raceste pe deplin, se mai faramiteaza cu mainele si se amesteca cu crema primita si cu nuci pisate si uscate pe tigaie. Cantitatea de nuci se poate mari sau micsora.
Preprararea cremei :Untul molcut se bate bine si treptat se adauga laptele condensat nefiert.

Cu mainele umede se formeaza prajituri in forma de conusuri, se presara cu cocos si mac , care a fost inflat in prealabil in putina apa calduta. Se pun la rece. Se servesc la masa reci. Asa sunt mai gustoase.
.

Din aceasta cantitate de ingrediente rezulta multe prajituri sau biscuiti. Se poate prepara pt inceput din jumatate de norma de ingrediente .  Se pastreaza foarte mult timp - pana la o luna.

  

Alta metode de formare a prajiturilor: Se i-a un paharut cu forma de conus si se adauga in el masa primita, se indeseaza bine. Se rastoarna paharutele cu fundul in sus pe un platou. Conusurile primite se presoara cu zahar pudra .
Aceste prajituri sunt facute in paharute. Poza nu-mi apartine.

2 comentarii: