Pagini

Assorti de legume ,ca la Moldova





Voi descrie o varianta de legume marinate si foarte frumos aranjate . Este o varianta aparte, se prepara pentru mesele festive . Ca atare, daca aveti posibilitate sa conservati aceste legume in poloboc de lemn, va fi o varianta ideala. Asa facea bunica, dar eu al adaptat aceasta receta pentru borcane. Gustul este putin diferit dar se merita efortul depus.

Ingredientele:
ardei dulce da marime mai mare 
morcov
rosii de marime mijlocie, carnoase
gogonele verzi , adica patlagele verzi
usturoi
coliflor sau bostanei mici
ardei iuti 
patrunjel verde
sare mascata 
frunze de dafin, 
frunze de visin,
frunze de telina
boabe de piper aromat
   crengin si seminte  de marar uscat ( optional)

Pentru marinada
la 3 litri de apa 
450 ml de otet alb , 9%
4 linguri cu varf de sare mascata
4 linguri cu varf de zahar


Mod de preparare:
 Toate legumele se spala si se curata. Ardeii sau gogosarii se curata de codita si seminte, e necesar sa ramana intregi pentru marinare. Morcovul se taie in cerculete de latimea 1-1.5 cm. La rosii si gogonele se inlatura coditele. Ardeiull picant se taie in mai multe bucatele. Bostanei se taie in felii de grosimea 1 cm, sau se poate inlocui cu coloflor, care se desface. 

 Patrunjelul in crengute sa fie spalat si uscat . 
Se prepara marinada din apa, sare, zahar, si otet. Se pune la fiert. In marinada fierbem pe rand, cate 5-7 minute : gognelele, peurma morcovii, peurma coliflor . 

In fiecare ardei se umple cu 2 gogonele, cateva felii de morcov taiat, o bucatica de ardei iute sau picant , 2 catei de usturoi si se acopera cu un cerculet de bostanel taiat, sau coliflor.Se scot din marinada si se lasa sa se raceasca.  Oparim  `putin aparte cu apa clocotita ardeii sau gogosarii.

La fund borcanului de 2-3 litri se adauga 2-3 frunze de dafin,piper aromat, cateva frunze de visin, telina, marar uscat. Fiecare gogosar sau ardeii umplut se aduga treptat in borcan unul peste altul. Golurile primite se astupa cu rosii mici carnoase ,nu gogonele , feliute de morcov si crengute de patrunjel. Asa procedam pana umplem borcanele. Borcanele se pun toate la rand pe un prosop din stofa natural pe o masa. Capacelele sunt deja srerilizate. In fiecare borcan se toarna marinada clocotita, se pune capacul si se copera cu un prosop mare pentru 20 de minute. Asa procedam de 3 ori. A doua oara tinem borcanele cu marinada numai 10 minute , nu 20 de minute. La a treia oara , tragem bine capacele si punem borcanele pentru 24 de ore sub o patura. 

Legumele cu acesta marinada se primesc foarte picante si deosebite la gust.

A D J I C A N 1

 
Voi expune 3 recete de adjica. Daca cineva va citi recetele, si ma va putea corecta cu denumirea , o sa-i fiu recunoscatoare. Nu cunosc , cum ar putea sa se numeasca la voi asa gustare. Prima receta va fi receta de baza pentru prepararea  mai departe a adjicai. 

A D J I C A PICANTA SI ABHAZIANA

Adjica N 2 picanta 

Aceasta adjica se prepara prin fermentare , fara procesul de sterilizare.

Ingredientele :
  • 2 kg de ardei rosu dulce
  • 3-4 ardei iuti
  • 250 gr de usutroi
  • O legatura de orégano ( leustean cu busuioc) verde, proaspat
  • 200 ml de otet de vin sau de masa
  • 1-2  lingurite de sare

 Mod de preparare: 



Ardeii si buruienele se spala , se  se curata de codite .. Usturoiul  se curata pe coaja. Totul se da prin masina de tocat . Se toaca a 2 a oara , pentru a primi o masa foarte fina. Se adauga sarea si otetul . Totul se amesteca foarte bine si se pune intr-un vas mai larg la gura  , de sticla.   Se acopera cu un tifon , si se lasa pe masa pe perioada  aproxomativ o - saptamaina. In aceasta  perioada continutul vasului va fierbe, se va umfla, va scadea . Din cand in cand , amestecati in el. Cand se va termina procesal de fermentare, si nu se va mai ridica , atunci se toarna prin sticle, sau borcane mai mici , si se inchide cu capacele. Se pastreaza la camara, sau in beci.

Atentie: in dependenta  de gustul iute, care se  prefera sa macati in casa, veti adauga 2 sau mai multi ardei iuti. Insa sa stiti , ca mai putin de 2 ardei iuti mici nu  se adauga. Atunci nu  se va pastra la camara fara sterilizare. 




Adjica N 3 abhaziana
 
Aceasta receta o am in caietelul meu de recete de foarte multi ani dintr-o carte de recete veche, dar am preparat-o numai odata, pentru ca iti ajunge pentru multi ani inainte, daca nu se mananca iute in casa. Putini barbati rezista sa guste din ea.Este  foarte , foarte iute, cu o aroma nemaipomenita.

Ingredientele :
  • 500 gr. de ardei iute rosu sau de culoare verde rosie
  • 50 gr de miez de nuca pisat
  • 200 gr de sare mascata
  • 7 catei de usturoi mascati
  • 15 gr.de condiment- semintele de  coriandru
  • 10 gr. de seminte de busuioc - oregano            







    Mod de preparare:
    Se luceraza cu mainele imbracate in manusi , deoarece o sa va usture foarte mult mainele.
    Se inlatura sémintele si coditele la ardei. Usturoiul se curata. Totul se toaca la masina de tocat sau se mixeaza bine in blender. Se adauga celelalte condimente si sare si se mai toaca inca odata. Se pastreaza la rece ,pana se va termina. 

    Este o zacusca foarte buna si aromata  la mancarurile preparate la gratar, sau puteti sa adaugati ca un condiment aromat iute, la diferite sosuri, sa mancaruri din legume si carne, la felul intai. Totul depinde , daca va place sa mancati iute sau nu.         

Gogosari marinati , umpluti cu legume


Acesti gososari sau ardei se pot prepara cu marinada din aceasta receta
sau voi descrie o alta marinada , pe care puteti sa o folositi si la marinarea gogosarilor fara implutura.

 

Voi descrie proportia pentru un borcan de 2 litri.

Pentru aceasta receta se aleg 1 kg de gogosari sau ardei , de marime mai mica. Se spala si se inlatura coditele si semintele . Se spala 700 gr.de morcov si 400 gr de ceapa. Ceapa se taie cuburele, iar morcoviul se `prin razatoare. Totul se prajeste in ulei. Se pune intr-o farfurie, se adauga 5 catei de usutroi taiati felioare si se sareaza foarte putin, deoarece sarea va fi prezenta in marinada.
" vinete mijlocii se taie in rotele , se sareaza si se lasa pentru 30 de minute , ca sa-i iasa sucul amarui. Se prajesc foarte putin in ulei incins pe o parte si alta .

se prepara MARINADA n 1  :
600  ml de apa
1 pahar de 250 gr de otet alb de 9%
2 linguri mari de zahar
2 linguri mari de sare 
piper aromat in boabe
frunza de dafin 
catei de usturoi , taiat in felii sau intregi



MARINADA N 2 :
1litru de apa 
1 pahar de ulei fara miros
1 pahar de otet alb , 9%
3 linguri de miere de albina
2 linguri de sare mascata
piper aromat in boabe
frunza de dafin 
catei de usturoi , taiat in felii sau intregi
condiment gvozdica n ( rusa) , in romana mi se pare ca  5-6 cuisoare
condiment koritsa ( rusa) nu cunosc traducerea in romana


Marinada se pune la fiert si cand clocoteste se fierba gogosarii si ardeii timp de 4-5 minute. Se scurg, se scot din ceaunul cu marinada si se pun la racit. Fiecare gogosar se umple cu morcov si se acopera cu o felie prajita de vanata. Se aranjeaza in borcan , printre care se adauga screngute de telina ( optional). Se umple pana sus. Se toarna marinada - ochi  se pun capacele sterilizate si se streilizeaza intr-un vas cu apa , timp de 30 de minute, pana sucul din borcane va deveni limpede. Se trag capacele si se pun sub plapuma pentru 48 de ore cu fundul in sus.  

Mai departe nu va spun nimic. Pozele va descriu gustul nemaipomenit si aspectul acestor gogosari umpluti.


In recetele mele de marinare a gogosarilor  am descris 3 moduri de marinada. Se pot folosi oarecare din marinada dorita.  Eu prefer marinada din prima receta de sus - gogosari marinati in miere de albina. Asta marinada este gandit si cizelata de mine foarte multi ani si eu o prefer mai mult decat cele , care contin si apa.



receta de gogsari impluti cu varza. vezi gasi o alta metoda. deasemenea inlocuti morcovul cu varza murata , descrisa dupa receta aceasta , turnati marinada , care o doriti si sterilizati borcanele pana va fi sucul limpede., undeva 30 minute din momentul ferberii   In iarna cand veti deschide un borcan cu asa gogosari, va asigur , ca o sa dispara momentan.


Conservarea rosiilor

 
 Am sa expun mai multe recete , preparate pentru sezonul de iarna,  deoarece acum e sezonul de conservarea legumelor si fructelor. Imi pare rau , ca nu va pot bucura cu multe poze .
 .

  Rosii marinate 

Ingrediente:
  •  rosii
  • crengi de marar uscat,
  • crengi de visina ( frunze)
  • crengi de coacaza neagra ( frunze )
  • usturoi 
  • leustea sau telina ( dupa gust)
  • frunza de dafin
  • boabe de piper aromat 
  • ardei iute
 pentru marinada :
  •  la 5 l de  apa 
  • 400 gr de zahar 
  • 180 gr de sare 
  • 250 ml de otet de vin alb, 6-9%

Mod de preparare:

Pentru marinarea rosiilor se aleg rosii de marime egala, la pipait sa fie tarisoare .   mararul uscat, frunzele de visina si coacaza neagra, de leustean sau telina se spala bine si se pun pe un prosop sa se scurga .Usturoiul se curata .  Borcanele se spala forte bine cu bicarbonat de sodiu, se clatesc foarte minutios, si se intorc cu gura in jos sa se scurga de apa.

Pe fundul borcanului de 2-3 l se adauga, 2 frunze mari de dafin. 5-7 boabe de piper aromat,  2-3 frunze de visin, 1-2 frunze de coacaza nea( optional), o crenguta de telina sau 2 frunzulite de leustean, 2-3 catei de usturoi, deasupra se pune o crenguta uscata mica de marar.Peste buruene se adauga rosiile ( staruiti-vala fiecare borcan sa adaugati rosii de marime egala ) . Intre rosii se mai adauga  2-4 catei de usturoi. Sus se acopera cu o crenguta uscata de marar. Asa se umple toate borcanele si se aranjeaza pe o masa mare, unde este asternuta o fata de masa de in sau un prosop din stofa naturala, pentru ca cand se va turna marinada fearta sa nu crape borcanele. Sau daca aveti scanduri sau funduri de lemn mai mare inseamna ca puneti borcanele pe ele. La preferinta, se adauga cate un ardei iute la fiecare borcan, puteti sa-l ruperi in doua sau sa-l lasati intreg.

Eu am descris  norma de ingrediente la 5 l de marinada,daca aveti nevoie de o cantitate mai are, inseamna ca socotiti si mariti cantitatea. 


Cum procedam mai departe ?  Gustul marinadei depinde foarte mult si de gustul apei. Daca aveti posibilitate sa folositi apa de izvor , sau de fantana- este o varianta ideala . Daca nu - inseamna ca, apa scoasa de la robinet o lasati intr-o caldare pentru 3-5 ore , sa se mai curate de impuritatile sale. Ele sa lasa la fundul caldarii. Se amesteca toate ingredinetele cu apa si se pune la fiert. In momentul , cand incepe sa clocoteasca, se toarna prin borcanele pline cu rosii si buruiene . Se acopera cu capacele si se lasa pentru 10-15 minute , invelite cu un prosop deasupra borcanelor.. Se revarsa marinada in vasul, care a fiert si se fierbe din nou. Capacele sa  sterilizeaza dupa prima data.
Cand se toarna a doua oara marinada clocotita , se pun capacele sterilizate pe borcanele implute cu marinada pana sus, si se trage capacul la fiecare borcan.   Borcanele fierbinti se intorc cu fundul in sus si se pun pentru 24 ore sub plapuma. Dupa aceia se pastreaza la camara sau in beci . Rosiile vor crapa si vor trage putina marinada in ele, deaceia va scadea marinada in borcane. Daca rosiile pentru marinare sunt mari, atunci e necesar sa fierbem si sa turnam marinada de 3 ori.

Si am accentuat ca sa acoperiti cu o crenguta de marar , deoarece e posibil, ca o parte din ea va ramane fara marinada ,pentru sezonul de iarna. Cand se deschide borcanul, crenguta se azvarle si veti savura placerea rosiislor aromate cu gust dulce-acriu.

Primii pasi... primele poze




Aceste sarmalute  au  fost "vinovatele" .  Ele  mi-au dat un imbold foarte mare , "mi-au spus, ca  a venit timpul, sa scrii recete , sa cunoasca multa lume prin intermediul internetului , ce bucate gustoase se prepara la noi in Moldova ..." 
Zis si facut... In ziua de 28 august 2006 am facut  primele poze . 
Cam stalcite, dar asa le vedeam eu in ziua ceeia , si ele vor ramane pentru mine - cele mai cele... 

Au trecut 4 ani , in acest rastimp am avut o pauza de 2 ani si jumatate , dar  zi de zi , ma gandeam  , ca trebuie sa-mi deschid pagina mea personala in internet si sa incep-  pas cu pas, sa expun recetele in limba mea materna. 
Mi-a fost foarte greu de la inceput sa expun recete, dar stiu , ca am trecut aceasta bariera de limbaj. 
Nu-mi mai este frica de modul , cum ma exprim.  Descriu cu un limbaj  simplu,  dar simt ,ca ma intelegeti, si asteptati recetele mele , 
zi de zi.




 
 
 







 




 jk

 












CARTOFI CU PIEPT DE GAINA LA CUPTOR



O RECETA pentru zilele de dieta , care necesita minimum din timpul vostru si este foarte gustoasa alaturi de o salata din legume proaspete in zilele acestea calduroase de vara. Voi expune in imagini- pas cu pas .







Se adauga 150 ml de apa calduta cu putina sare si 3 linguri de ulei de masline. 
Timpul de coacere - 40 de minute la temperatura de 200C, peste 10 minute - 180C.








 

GAINA IMPLUTA CU CLATITE

 

O receta putin complicata, dar efortul depus merita foarte mult , pentru ca veti avea la masa de sarbatoare  o gustare neobisnuita ,ca gust si forma,  asociata de rulade, preparate din pieptul de gaina pe un platou mare de sarbatoare.  Sau daca veti dori , puteti sa o serviti  la masa, recent scoasa din cuptor, fierbinte si rumenita cu o aroma ... Ramane numai sa va hotarati ...



Ingrediente :

o gaina mare-  1.5-2 kg 
2 pulpe de gaina -400 gr.
un ardei rosu , dulce, mare
o ceapa mare
marar proaspat sau sarat
3-5  linguri de mayoneza
50 gr. de orez
3-4 oua crude 
100 ml de ulei pentru prajire 
 sare
piper negru macinat


pentru clatite :
2 oua
2 linguri de lapte 
o lingurita de faina
o lingura de ulei
putina sare

Mod de preparare : 


Prima etapa: 

Pentru aceasta receta e necesar sa cumparati o gaina sau un cucos  mare. Gaina se curata de pene mici , se parlesc tot perisorii pe toate partile si se spala foarte minutios.  Cu un cutit bine ascutit  se taie pelita ,atent, pe lungimea  cosului pieptului. Aici e necesar o mica deprindere, dar ca prima data imagina-va , ca trebuie sa dezbracati gaina de toata pelita, in asa fel, ca sa-i ramana aripile intregi , si din pulpe- sa ramana jumatatea de jos  a piciorului si coada intreaga.
Incetisor , atent cu cutitul se scoate mai intai , jumatatile pieptului de gaina si se `pun deoparte intr-un vas , deoarece se va folosi la prepararea ruladelor.

Dupa aceia , cu ajutorul degetelor se scoate pelita de pe oase in 
partea de sus a gainei.  
Cand se va  ajunge la aripi, cu ajutorul cutitului se taie la incheieturile aripilor, in asa fel , ca aripele sa ramana cu pelita impreuna. 
Se ajunge cu mainele la spatele gainei, aici va fi putin mai dificil sa dezbracati gaina, deoarece pelita se dezlipeste mai greu dealungul coloanei vertebrale a gainei, 
dar cu mare atentie- veti reusi. 

Principalul sa nu va grabiti, sa rupeti pelita . O dezlipiti in partea de sus, si la un moment dat , veti primi pelita dezbracata cu doua aripi Se coboara in jos si  se dezbraca max ce puteti cu maina,cand se ajunge la inchietura pulpei, la jumatatea piciorului, se face o taietura cu cutitul ascutit, si se desparte pulpele in doua parti. Partea de jos va ramane cu pelita , si va pastra forma gainei, dupa ce va fi impluta. . Si acum , din nou coborati in jos- aici veti intampina un mic obstacol. E necasar, sa dezlipiti pelita de pe spatele gainei, si cand ajungeti la coada, faceti o taietura perpendicula in locul , unde se incepe coada. Si veti ramane cu pelita dezbracata cu 2 aripi, 2 picioruse si coada gainei. Adica, in momentul, cand veti umplea gaina , ea va primi forma initiala. Nu va deranjati , daca s-a rupt pelita  undeva. Aici o "coaseti cu ajutorului scobitoarei.


a doua etapa: 

Se taie ceapa marunt si se rumeneste putin . Tot uleiul cu ceapa se toarna intr-un vas , unde se va face implutura. Intre timp se dezoseaza toata carnea de oase. Oasele se pun intr-un saculet si se congeleaza , din ele se va prepara o supa foarte gustoasa, pentru alta data. Toate bucatile de carne se taie mai marunt, se amesteca cu 2 linguri de maioneza ( nu e o conditie obligatorie) si se lasa intr-o farfurie,  pentru 15 minute la marinat. Intre timp , se taie in felioare mici ardeiul rosu , si mararul se marunteste. Aparte, se  opareste orezul cu apa clocotita. 
Peste orez se pune un capac si se lasa pana se va mari.

Pe tigaie se toarna 3 linguri de ulei -nu se incalzeste , dar direct se adauga carnea si se prajeasca la un foc normal , timp de 10-15 minute. Se amesteca mereu cu o lingura de lemn.  Toata carnea prajita , ardeiul si mararul, orezul oparit, se toarna peste ceapa prajita. Se condimenteaza cu piper negru macinat, se adauga putina menta rece uscata si se amesteca bine. Dupa ce se va raci  implutura, se va adauga 3-4 oua amestecate , in prealabil. Se gusta si,  daca e necesar , se mai adauga sare.

a treia etapa:

Tigaia se incalzeste bine cu o lingura de ulei. Ouale se bat cu laptele , faina si putina sare. Se coc 3 clatite pe tigaie, dar grosute , pentru ca in taietura gainei, sa se evidentieze. Dupa ce s-au  copt clatitele , se taie  in 3 parti.Vom primi fashii lunguiete de clatite.

a patra etapa:

Cuptorul se incinge pana la temperatura de 250C. Pe tava de la aragaz, se toarna putin ulei si se aranjeaza doua bucati de hartie de aluminiu, sau de pergament. Se toarna putin ulei pe hartie , ca sa nu se lipeasca pelita . Se aranjeaza pelita, si se adauga incetul cu incetul implutura. Sa aveti in vedere,ca implutura preparata are ulei in ea si ouale batute, adica nu este uscata, ca consistenta. Asa e necesar  sa fie. 
Printre implutura se adauga fisii de clatite preparate si  peste ele-implutura . Cand se umple binisor partea de sus a gainei, rugati pe cineva sa va ajute, si se uneste pelita din ambele parti cu scobitori, sau daca doriti,  coaseti cu ata groasa si ac mare. 
Sau alta varianta , pe hartia de aluminiu puneti un tifon mare curat , si veti inveli toata gaina primita in tifon, dandu-i forma gainei. 
Aici , la alegerea voastra. 
Dupa ce s-a format partea de sus, se mai adauga clatite, peurma  implutura de carne si se formeaza parte de jos. Deasemenea, se strange cu scobitori sau se coase.  Se unge gaina cu mayoneza pe toate partile cu mare atentie. Se inveleste cu hartia si se introduce tava la cuptor . 
Timp de 15 minute se coace la temperatura de 220C, dupa 15 minute se dezveleste gaina , pentru ca sa se rumeneasca si se coace la temperatura de 180 C timp de 30 minute. 

Aici , din nou va hotarati -cum procedati mai departe - o serviti la masa in stare fierbinte, dar va spun , ca implutura fierbinte se va desface, nu va fi stransa , cum arata pe poza. Atentie- nu uitati sa scoateti scobitorile sau ata .

Sau varianta mea preferata. Gaina se lasa sa se raceasca pe deplin , timp de 2 ore, si peurma se pune in frigider. Adica , inainte de a fi  servita la masa , e necesar sa o scoateti din frigider,  si sa o taiati in felii cu un cutit foarte bine ascutit.   Gustul ei  adevarat delcios  si aroma imbibata in ea , se va simti , cand va fi servita la masa in stare rece.  

Va asigur, ca toate aplaudele vor fi a voastre. Este nespus de gustoasa si arata foarte frumos pe un platou mare, la masa festiva. 
Se poate servi la masa festiva asociata cu rulourile , care se pot prepara din pieptul de gaina . In timpul , cand se coace la cuptor gaina, se  prepara rulourile cu diferite impluturi.  

Pentru a prepara aceste bunatati, e necesar sa acordati o ora si 30 minute .   


 


 

Biscuiti simpli, frageti


o receta de biscuiti simpli in preparare,si nespusi de frageti,  mostenita de la bunica  . Daca veti citi ingredientele la receta "BISCUITI TRADITIONALI" 
 . O sa credeti , ca este aproape aceiasi receta... 
Nu - este diferita receta una de alta prin modul de preparare a aluatului , adaugarea alcoolului, si prin rezultatul final primit. 
Aveti posibilitatea sa anailizati pozele in taietura.




Ingredientele :

250 gr de margarina inghetata
500 gr de faina
200 gr de smantana 
un ou
o lingurita de bicarbonat de sodiu
o lingurita de otet de masa
o lingurita de alcool tare
0.5 lingurita de sare
0.5 lingurita de zahar

pentru decor:
zahar putin faramitat sau pudra
sipor din apa calduta cu putina miere de albina


Mod de preparare :  


Faina se cerne pe o suprafata neteda si curata.Se adauga zaharul, sarea , praful de copt sau bicarbonatul de sodiu, stins cu o lingurita de otet si se amesteca cu faina . 
Margarina inghetata se taie bucati  mici deasupra fainei. Cu un cutit lat si lung, tinindu-l   cu amandoua maini, se  taie margarina in faina, si se face un amestec din faina si margarina. Oul se amesteca cu smantana si alcoolul. Se toarna la mijlocul fainei si se gramadeste, se framanta foarte putin un aluat , putin tare la pipait. Adica,aluatul nu se framanta , ca de obicei, dar mai mult se amesteca ingredientele intre ele si se strange intr-un bol. Bucatile de margarina in acest aluat raman intregi , si dupa coacere ele se topesc si lasa goluri. Acest aluat este putin asemanator cu aluatul in foi duma o metoda rapida. El este descris pe blog, in receta Tort "Napoleon" (2)

Pentru prepararea acestui aluat e necesar sa lucram repede , ca margarina sa ramana rece , pe cat este de posibil. Aluatul se inveleste in prosop de in sau pelicula de bucatarie si se pune la frigider pentru 2-4 ore.
 

Pe o masa presarata cu faina se intinde aluatul in forma de cerc, de grosimea de 6-7 mm . Cu forma speciala lungareata  se taie forme diferite de biscuiti din  aluat si se aranjeaza pe o tava,care nu este nevoie de uns, pentru ca biscuitii au indeajuns unsoare.  Aluatul ramas se strange si se intinde din nou. Se lucreaza foarte repede cu aluatul  numai in stare rece.

Se coc  biscutii intr.-un cuptor incins pana la 170-180 C. cca 10-15 minute. Se scoate tava din cuptor si biscutii se ung cu putin sipor di miere de albina cu apa calduta si se presara cu zahr mascat deasupra lor. Sau  la dorinta se tavalesc imediat prin zahar pudra . Cu zahar  este mai gustos si mai crocant.

Se aranjeaza pe un platou uscat. Pudra putin se va topi de biscutii calzi, deaceia va fi nevoie inca odata de presarat deasupra zahar peste ei.

La gust sunt foarte  crocanti si faramiciosi cu un miros placut de alcool. Sunt nespus de frageti, se topesc in gura.

Ingredientele acestor biscuti sunt apoximativ aceleasi, dar tehnologia prepararii aluatului este diferite si aveti posibilitatea sa faceti comparatie vizual.




Tort " ODA ROZEI " (2)



 Voi descrie pas cu pas , cum se prepara si asambleaza torta  in forma de pian.   A fost dificil,   pana am gandit, masurat, si taiat blatul pentru clavele pianului, dar  in rest ...E o ideie foarte simpla si usor  de realizat.






Ingredientele :
Blatul :
5 oua
1 pahar de zahar  ( 200gr.)
Un pahar de faina ( 160gr.)
2 linguri de lapte
Putina esenta de vanilina

Crema :
250 gr de lapte condensat
150 gr de unt
100 gr de miez de nuca
 un plic de zahar vanilat
Sirop, preparat din  dulceata de coacaza neagra

Glazura I :
150 gr de frisca, 30 %
250 gr de ciocolata neagra -70%, cacao
50 gr de unt
Un pic de rom

Glazura II :
200 gr de ciocolata alba calitate superioara
50 gr de unt
3 linguri de frisca, 30%

Pentru decor :
Trandafirii -mastica de zahar pudra
cu marsmelou si suc de lamie
Clavele pianului (albe)– biscuiti Savoyardi sau pandispan
Biscuti (cafenii) Finger , noir-dark

Mod de preparare: 


Preparea blatului:
Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul pana se va topi zaharul. Ciocolata se topeste cu laptele in microunda la o temperatura mica -30 secunde , se amesteca foarte  bine , pana se topeste ciocolata si se adauga la galbenusuri. Se mixeaza  totul impreuna. 

Se spala mixerul si se usuca. Intr-un vas aparte, se  mixeaza bine albusurile,  pana se maresc in volum de 3 ori , timp de 10 minute. 

Se adauga ,  treptat, faina cernuta si se amesteca cu grija de Jos in sus . Cu mare atentie se adauga albusurile la masa din galbenusuri, se amesteca pana primim un aluat  cu o consistenta pufoasa.  Se tapeteaza o forma patrata cu partea de 24-26 cm  cu unt,  la fundul careia, se aranjeaza o foaie de hartie de pergament , unsa cu unt. Peretii se tapeteaza adaugator cu putina faina .

Tot aluatul se toarna cu mare grija  in forma si se  coace in cuptorul preincalzit la 200C , timp de 40 minute.
Dupa coacere, inaltimea blatului este cca de 4-4.5 cm.

Pentru acest tort eu am copt 2 blaturi, adica am dublat ingredientele. Dupa ce s-a racit in forma de coacere blatul , se scoate si se pune la congelador. Se procedeaza asa, ca peurma sa fie mai usor de impartit in blaturi mai subtiri.  Blatul patrat se imparte in 2 jumatati , ca sa putem asambla  corpul pianului, si peurma,  fiecare jumatate se taie de lungul ei in 2 parti. Se primesc 4  jumatati de blaturi pentru ungerea cu crema si formarea tortei. Dar nu este deajuns, avem nevoie de 5-6 blaturi, ca sa formam o torta mai inalta.

 Al  2- lea blat dupa coacere , se raceste, se taie in 2 jumatati si o jumatate se imparte in 2 parti egale . O parte se va  unge cu crema si folosita ,ca baza pentru claviatura pianului. A 2-a parte , se va imparti in parti egale de 1.5 cm si forma 9 clave.
 
Ne va ramane o jumatate de pandispan , care nu se va folosi la aceasta torta.



Prepararea cremei :

Laptele condensat se mixeaza cu untul caldut si putina vanilina. In acest caz , nu am pus crema la rece, deoarece am avut nevoie sa fie blaturile unse cu putina crema , adica cu un strat subtire de crema. 

Siropul se prepara in urmatorul fel:
Aparte intr-un vas  se toarna apa calduta si dulceata de zmeura sau alta dulceata  , proportia 2:1 . Se adauga putin suc de lamaie si putin alcool. Cu siropul primit se unge fiecare blat, dupa aceeia se unge cu un strat subtire de crema si  se presara cu nuci pisate, mascate.


Torta formata se unge cu glazura de ciocolata neagra. Eu am folosit ciocolata neagra la torta si la gust e foarte bun, dar daca doriti sa faceti poze, va sfatui sa folositi ciocolata de lapte, deoarece are o culoare mai deschisa , un maron mai bland, si pozele vor fi mai reusite. Nici o receta nu a avut atatea poze facute de mine, cate poze am facut la aceasta torta si am ramas nemultimata. dar a fost un imbold foarte mare , pentru alt pas, serios , pe care l-am facut. O sa aflati de curand.
Clavele de la pian se ung in parte cu glazura si se lasa sa se usuce bine. Dupa aceia se aranjeaza  pe un blat din pandispan de ciocolata , fara ca sa fie  unse  cu ceva si selipsc intre ele.  Se decoreaza cu o floare de trandafir pus pe claviatura sau pe corpul pianului.

Tort " ODA ROZEI "









Dragostea este ca o floare- gingasa si frageda. E necesar sa ingrijesti de ea zilnic , 
sa-i daruesti caldura si tandrete, 
si ea - iti va darui cele mai minunate  si placute 
clipe din viata ta. 
Pretueste fiecare zi , traita alaturi de el, darueste si vei simti , 
ce este fericirea ,
ce inseamna sa fii iubita si sa iubesti. 
Nu suntem impreuna , dar cu sufletul sunt alaturi de voi mereu, 
si-mi doresc ,  sa simtiti si voi aceasta.

Acest tort este un cadou pentru voi - VIRTUAL - 
dar din toata inima . 

 Mult timp l-am chibzuit , si l-am gandit ...  cum as putea sa fac ceva,
deosebit, pentru TINE si EL,  la ziua de nastere.
si sper, ca am reusit.



CLIC