Pagini

A D J I C A N 1

 
Voi expune 3 recete de adjica. Daca cineva va citi recetele, si ma va putea corecta cu denumirea , o sa-i fiu recunoscatoare. Nu cunosc , cum ar putea sa se numeasca la voi asa gustare. Prima receta va fi receta de baza pentru prepararea  mai departe a adjicai. 



Adjica N 1

Ingrediente :
  • 3 kg rosii carnoase 
  • 1 kg de ardei dulce rosu sau gogosari
  • 0.5 kg de ceapa
  • sare dupa gust. 
  • 200 ml de ulei fara miros
Mod de preparare :

Rosiile se aleg mai carnoase si cu mai putin suc . Rosiile  si gogosarii se spala  , se curata de seminte , se taie in felii si se toaca la masina de tocat sau in blender. Ceapa se taie in cuburele si se prajeste -putin rumenita. Ceapa prajita se toarna la legumele tocate si se pune vasul  la fiert. Se fierbe 15 minute din momentul fierberii.  Se sareaza dupa gust.  Se toarna in borcanele sterilizate pana se umple bine si se trage capacele cu masina speciala.  Se pun la racire pentru 24 ore sub plapuma. 

Aceasta zacusca este o baza , pentru prepararea  altor mancaruri, deaceia pe timpuri conservam- 20 de kg de rosii pe sezon dupa asa metoda. In aceasta receta se poate varia cu cantitatea de ardei- adica mai mult sau fara.

 TOT SECRETUL  SI GUSTUL VE-TI PRIMI IN IARNA , CAND SE VA  DESCHIDE BORCANUL:
 
 1.  ADJICA
- se deschide borcanul , se adauga o capatina SAU JUMATATE  de usturoi curatat si pisat bine cu sare,un mar tare la miez, dat   prin razatoare, piper negru macinat, putin busuioc si totul se amesteca foarte bine. Se lasa pentru 30 minute, ca sa-si imbibe aroma bine si se serveste la masa in stare rece, la mancarurile din peste sau carne. La preferinta se poate adauga ardeiul  iute pisat marunt, dar aceasta este o varianta mai blanda la gust. Gustul iute il primeste de la usturoi. Daca gustati si vi se pare ca ati vrea sa fie putin mai acrisoara, adaugati o lingurita de otet de masa.

2. Continutul din borcan  se  foloseste ,  ca baza pentru prepararea diferitor sosuri cu carne si cartori, sau simplu,  pentru sosuri.

3. Se foloseste la prepararea sarmalelor

4. Se foloseste la preparare felului intai

5. Se foloseste, ca sos pentru pitza. s.m.a.

Un comentariu:

  1. Imi place foarte mult adjica, mama mea o facea in fiecare an. Nu se egaleaza cu nici un alt sos din din comert. Imi place chiar usor picanta. E excelenta. Aici in Romania nu se face, iar cand i-am spus iubitului meu de adjaca, ma intreba daca nu cumva rad pe seama lui, denumirea ii se parea tare ciudata. O sa ma stradui sa o fac mai ales ca acum am atatea retete de adjica la dispozitie. Va multumesc mult. Sunteti o scumpa pentru tot ce faceti.

    RăspundețiȘtergere