Pagini

CARTOFI PRAJITI ´AURII

O receta simpla , foarte simpla, asa zicem toti.. Dar ce facem cu incepatorii, care vor sa cunoasca , cum se prajesc cartofii? Va urma receta , pas cu pas.

Ingrediente:

  • cartof
  • ulei de masline
  • un catel de usturoi
  • sare
Mod de preparare:

Se spala cartofii si se curata de cojarlaa. Se usuca bine cu un servetel de bucatarie. Se taie in feliute la marimea dorita.

Tigaie cu  fundul gros, este de dorit de otel, pentru ca mentine  o temperatura mai inalta si constanta, se incalzeste cu mai mult ulei la o temperatura mai inalta. Se toarna o parte de cartofi in ea si se prajesc timp de 5-7 minute,  amestecand  mereu cartofii cu o lingura de lemn pana se rumenesc la un foc domol.

 Cartofii prajiti se scot atent cu o lingura lata cu gauri din tigaie si se aranjeaza pe un servetel de hartie de bucatarie sa se imbibe uleiul din ei. Se sareaza  putin cu sare mascata. Se procedeaza la fel cu alta portiune de cartofi cruzi. In cazul , daca folositi ulei de masline, este de dorit  sa prajiti cartofii cu un catel de usturoi , pus in uleiul incins. In asa fel ii dispare mirosul accentuat al uleiului.

 Cartofii se primesc crocanti si aurii la culoare, in cazul cand vor fi recent serviti. Dupa o perioada , cartofii isi pierd gustul crocant.
Se servesc  la masa alaturi de o bucata de carne , facuta la gratar, de alte bucate din carne preparate la tigaie, cu diferite legume proaspete sau preparate.

INVARTITA CU CIRESE GALBENE



Stiu , ca va aparut  zambetul  pe buze, si o dorinta foarte mare de a manca o bucata de invartita calduta si moale ,cu cirese albe, aromate de sucul de lamaie. O bunatate - nu am ce sa mai spun. Sper , ca din ceia ce am postat pana acum,  veti prepara si voi cate ceva ,  si veti ramane incantati de gustul , care ma starui sa vi-l redau... gustul copilariei... 

Ingrediente :


Mod de preparare :

Aluatul se prepara dupa receta expusa. Dupa ce a crescut , pe o masa pudrata cu faina ,se intinde o bucata de alaut de marime mai mare , cam cu 10 cm, decat lungimea tavei , si latimea aproximativ de 30 cm. Urmariti poza si veti vedea , ca intr-o parte este intinsa cu sucitorul mai subtire si in partea opusa , mai grosuta. Aceas truc se  face  in asa mod , pentru ca in acesrt aluat, unde este aranjata implutura, el nu va creste sufucient. Deaceia se lasa o bucata de aluat mai gros, ca sa ii simtim gustul adevarat al copturii.

Se repartizeaza implutura la distanta de 3-4 cm de la marginea aluatului.
  

Urmariti pozele. Se acopera cu capatul gol al aluatului si se mai imprastie putina imputura.


Dupa aceiea se strange in rulada si se lipesc bine marginile aluatului intre ele.


Rulada primida , se gramadeste putin si se aranjeaza in tava, unsa cu putin ulei, si presarata cu putina faina, sau la fundul tavei aranjati o bucata de hartie de pergament, unsa cu ulei, pentru ca sa o puteti scoate mai usor dupa coacere.



Se lasa tava intr-un loc caldut, pentru ca sa creasca rulada. Dupa aceia , se unge cu galbenus de ou , amestecat cu o lingurita de apa. Si se coace la cuptorul incins pana la 170 C timp de 30 minute. Urmariti dupa cuptorul , care il aveti. Se lasa in tava sa se raceasca putin si dupa aceia , se scoate din tava cu mare atentie pentru ca este foarte frageda si umeda.


prepararea impluturii:
Ciresele se spala si se scot samburii , se stropeste cu sucul de lamai si se amesteca.. Se clocoteste 200 ml de apa cu zaharul si se toarna peste cirese. Se inveleste bine cu un prosop cca 20 minute. Dupa ce ciresele s-au inmuiat, se scurge siropul din cirese se se lasa sa se raceasca , pentru ca mai departe sa o puteti folosi, ca implutura la coptura.

RULADE DIN BOSTANEI pt masa festiva


Deoarece acum este sezonul  bostaneilori, mi-am adus aminte de o receta , care statea ascunsa pe discurile mele cu recete si poze.  Sper sa va placa, pentru ca e foarte gustoasa si arata aspectuos pe masa festiva. Voi descrie 2 metode de prepare. Ca atare, nu este o proportie oarecare de ingrediente.Asa , ca va descurcati singure , din tot ceia ,ce voi expune aici.

Ingrediente :

bostanei
oua
faina
cascaval ras
rosii
marar
patrunjel,
mayonesa
usturoi


Mod de preparare :

Bostaneii se spala bine, se sterg cu un prosop. Se taie in felii subtiri de-alungul lor. Fiecare felie se sareaza putin su sare si se lasa pe cateva minute , ca sa apara lichidul din bostanel. Se sterge lichidul cu servetele de bucatarie. Fiecare felie se tavalesc p`rin faina si ou si se prajesc in tigaia incinsa bine cu ulei , timp de 6-8 minute la o temperatura normala .

Sau alta metoda- preparam un clear din un ou cu o lingurita mica de faina, care se amesteca bine. Fiecare feliuta se tavaleste in clear si se prajeste pe o parte si alta. Se racesc putin si se invelesc dupa 2 metode :


Prima metoda:

Fiecare felie de bostanel prajita pane se unge dealungul ei cu maioneza clasica ( nu dulce )amestecata cu usturoi pisat ( 100 gr de maioneza se adauga un catele de usturoi pisat). Se adauga o crenguta mica de patrunjel, sau marar si se infasoara ( inroleaza ) in  forma de rulada.


A doua metoda :
Pe fiecare felie de bostanel prajit se adauga o lingurita de implutura si o feliuta de rosie cu o crenguta mica de patrunjel ( vezi poza) si se infasoara in forma de rulada.
Prepararea impluturii :
Cascavalul se da prin razatoare. Se amesteca cu mayoneza in urmatoare proportie 100 gr de cascaval ras se adauga o lingura de mayoneza si 2 catei de usturoi pisati. Totul se amesteca bine, Se fac niste bilute lungarete din pateul primit de cascaval si la randul lor se adauga in feliile de bostanei.

Se aranjeaza pe platouri dupa imaginatie, sau asa cum va recomand eu in pozele expuse.
Acesti bostanei e necesar sa-i mancati in decurs de 24 ore. Nu se pastreaza mai mult, deoarece capata un gust acru. Va doresc Pofta buna



In poza a 3 este expusa un  alt mod de aranjare a bostaneilor prajiti pane ( in cazul de fata -sunt felii de vanata ).. Pe fiecare jumate de felie sa adauga pateu de cascaval, se pune cate un cerculet de rosie ,si se acopera cu cealalta jumatate de felie.

 

In asa mod , se plimba recete  cu pozele mele prin diferite reviste, din anul 2006. Este imposibil sa te lupti impotriva FURTULUI. Unica ,te linisteste , ca multi prepara dupa recetele tale  si ceiea ce faci, nu trece inzadar.  Mai jos, este o pagina dintr-o revista din Rusia iunie ,2008, care se vinde in milioane de tiraje. .. pana si receta este expusa ...cuvant cu cuvant.

Placintele impletite cu branza dulce

Placintele crocante si fragede, cu branza dulce si stafide... ce poate sa-si mai doreasca sufletul ...


Voi descrie receta Pas cu pas in imagini

Ingrediente :

Implutura :
1 kg de branza de vaci
100 gr de zahar
2 oua
2 galbenusuri pt ungerea copturilor
200 gr de stafide
1 lingurita de esenta de vanilie

Mod de preparare:














Se lasa sa creasca timp de 15 minute , se ung placintelele cu o solutie din 2 galbenusuri de ou si o lingura de apa amestecata.




Timpul de coacere 15 minute la tempratura de 170 C

Aluat dospit fraged. Receta de baza


Aici voi descrie receta de baza a aluatului dospit (semidulce). Nu este aluat de cozonaci. Este un aluat pentru placinte cu implutura dulce, si sarata, pentru invartite cu diferite impluiruri din fructe sau de branza. Deoarece aluatul dupa coacere iese foarte frages si pufos, semidulce si umed  la gust, cu o aroma de vanilie , nu  il recomand pentru copturi impletite, colaci facuti ,diferite forme - FARA IMPLUTURA.
Gustul lui adevarat se simte , impreuna cu implutura pe care v-ati dorit-o, deoarece acest aluat atenueaza gustul de implutura, pentru ca este foarte fraged si pufos, foarte usurel la gust , cu mult aer. Nu gasesc cuvinte pentru a explica acest gust placut. Este aluatul , care l-am mostenit de la bunica. In baza lui, voi expune multe recete de preparare cu acest aluat. Prinicipalul , sa va imprieteniti cu el.
Receta voi expune in aceste 2 zile , pentru ca vor urma inca 2 recete din acest capitol.

Ingrediente :

800 gr de faina calitate superioara
60 gr. de drojdie proaspata
100gr. de zahar
120 gr. de unt
250 ml de lapte
250 ml de chefir sau 2 vase de iaurt natural Danone
3 oua
80 ml de ulei fara miros ( la framantare)
0.5 lingurita de sare
o lingurita de esenta de vanilie

Voi incepe cu cateva sfaturi, ca sa primim un aluat dospit bun si gustos:

1.  Drojdia e necesar sa fie proaspata. Cum se controleaza voi descrie mai jos. Daca nu aveti drojdie proaspata , puteti s-o inlocuti cu pliculete de drojdie activa- dar ATENTIE , se vinde drojdie activa de 2 feluri , si e necesar sa cititi:

- drojdie activa , care se amesteca cu faina si peurma , se amesteca cu prodúcele pentru aluat.

- drojdie activa, care se amesteca cu lapte caldut si zahar , se lasa sa creasca 10-15 minute si peurma se amesteca in faina. 2. Temperatura in bucatarie sa fie calda, si sa un fie curenti de aer.
3. Alautul cere sa fie framantat mult timp, si din batrani se spune , ca aluatul se framanta cu sufletul curat si dispozitia buna. Si sa stiti ,ca e adevarat, cat de banal, n-ar parea ,ceia ce am scris.

Mod de preparare :

Faina se cerne . Laptele se incalzeste putin intr-un vas de sticla sau ceramica ,si se amesteca cu drojdia si o lingura de zahar. Se inveleste cu un prosop curat de bumbac sau  de in , si se lasa sa se ridice, ca o cusma in decurs de 10-15 minute.Promit sa pun poza in 1-2 zile , sa vedeti real- deoarece nu s-a primit .

 Daca aceasta nu s-a intamplat , inseamna ca drojdia nu este proaspata si  e necesar sa cumparati alta drojdie. Un moment, daca inlocuti drojdia proaspata cu cea activa, e necesar sa folositi 2.5 pliculete ( 7 gr) la 50-60 gr de drojdie .



In acest rastimp , cat se ridica drojdia, se topeste untul  ( caldut ,nu fierbinte) . Intr-un vas mai larg se pune jumatate din faina cernuta,sarea , se toarna untul caldut , ouale amestecatecu zaharul , pana se topeste zaharul , chefirul sau iaurtul   , esenta de vanilie, sau un pliculet de vanilie. Totul se amesteca foarte bine. Se aduaga drojdia crescuta si iar se amesteca.
Se primeste un aluat foarte molcut si lipicios.


 Treptat adaugati cate putina faina si framantati bine. Muiati mainele in ulei si framantati. Vi se pare, ca e cam lipicios, si parca mai cere faina. Nu - nici intr-un caz. Asa trebuie sa fie. Framantati , framantati  timp de 15 minute, si treptat veti vedea, ca aluatul se desprinde bine de peretii vasului, putin se lipeste de maini , dar nu ramane semne, se lipeste deabea, pentru ca e necesar sa primiti un aluat foarte molcut si putin lipicios.Vedeti imaginea, si besici au aparut.  

Acum lasati sa se se odixneasca aluatul.Acoperiti-l cu un prosop .In dependenta, ce drojdie ati folisit si temperatura camerei, el se mareste de 2 ori mai mare , undeva in 30 minute. Il botiti ( framantati putin din nou ) si iar  se pune la crescut.
Ca sa stiti, ca aluatul este crescut , apasati cu degetul in aluat, si daca ramane gropita , atunci aluatul a crescut in deajuns .
Se intinde si este foarte elastic. Se poate modela diferite copturi si rulade din el , cu diferite impluturi umede din fructe , branzeturi. Se coace la o temperatura de 170C , timpul depinde de forma , marimea copturii , care ati facut-o. Variaza intre 15-35 minute.
Voi expune diferite recete din acest aluat.

 Ca sa intelegeti cat este de fraged si umed la gust , vedeti ca este imposibil sa-l taiati cu cutitul , fara ca sa se farame.

Placinta frageda cu visina



Cate clipe aveti, cand va intoarceti in copilarie si spuneti- “cat de mult mi-as dori acum o bucatica de placinta dulce , frageda si aromata cu visina,cirese sau pruna … placinta bunicii mele “ . Stiti , acum toti se staruie sa prepare multe bucate moderne , sanatoase… Da ,sunt destul de gustoase, sanatoase, dar   gustul din copilarie , nu se compara cu nimic … aveti posibilitatea sa preparati singure aceste placinte , si nu numai, pentru ca vor urma cateva recete una dupa alta , din aluat dulce , fraged cu aroma si gustul din copilarie.

Ingrediente :
implutura
visina fara samburi
zahar ( optional)
Mod de preparare :

Pe o masa presarata cu putina faina se intinde o bucate de aluat cu lungimea putin mai mare decat lungimea tavei si latimea, undeva de 25-30 cm. Cu un cutit ascutit se taie fasii egale , opuse una de  alta. Se adauga implutura, in cazul de fata visina fara samburi, care , in prealabil , a fost scursa bine de sucul ei.



Se aduce o fasie de aluat taiat din stanga  spre dreapta, alta din dreapta spre stanga, in asa fel ca sa se intersecteze sub un anumit ungi, si asa repetam din cand dintr-o parte , cand din alta , pana ajunjem la capatul celalalt al placintei. Vezi poze.



Placinta impletita se pune pe o tava unsa in prealabil cu ulei, si se lasa sa creasca , undeva 25-30 minute.
Dupa aceia, se unge atent cu o pensula , cu un amestec din galbenus de ou cu o lingurita de apa .

Se coace in cuptorul incins, in prealabil, pana la temperatura de 170 C timp de 25-30 de minute. Gustul nu-l voi descrie, pentru ca pozele spun totul despre el. Se pastreaza 10 zile in frigider, invelita intr-o oanza de in sau bumbac, sau un loc racoros, si este la fel de frageda si gustoasa.


aici veti gasi o placinta impletita dupa aceasta metoda


GASPACIO - bautura racoritoare

O bautura racoritoare , foarte indrajita si raspandita in Spania in zilele de vara , pline cu soare . Iti potoleste foarte bine setea, si in `plus , contine o sumedenie de vitamine in stare naturala. Se prepara extrem de repede si e foarte gustos alaturi de o bucatica de carne sau peste preparat la gratar.
Ingrediente :

  • 500 gr de rosii  
  • un castravete mare sau 2 mai mici
  • un ardei
  • o jumatate de ceapa mijlocie
  • o lingura de otet alb de masa (%slab)
  • o lingura de ulei de masline
  • 60-80 ml de apa minerala
  • cuburi de gheata
  • un praf de sare

Mod de preparare:

Se spala bine cu apa fierbiente legumele .E necesar de folosit pt gazpacio rosii mai carnoase. Se curata coaja la castravete, se taie codita la ardei, si totul se taie in bucati mascate si se pun intr-un vas mare. Se curata ceapa si se taie cuburele. In blender se adauga pe rand, rosiile si se mixeaza, castravetii , ardeiul. ceapa se mixeaza la o viteza din ce in ce mai mare, deoarece e necesar sa primim o compozitie foare, foarte finuta. S eadauga apa , otetul, sarea, uleiul se totul se mixeaza foarte bine. Se toarna intr-un ulcior si se pune in friigider. se bea numai rece, la dorinta cu cuburi de gheata.

CARNE DE VITA BREZATA IN LEGUME

Aici voi descrie o receta de baza a prepararii carnii de vita foarte gustoasa, iar peurma am sa expun diferite recete, in baza acestei mancare de vita.Puteti prepara o cantitate mai mare de carne de vita ( oricum ea necesita un timp mai indelungat de preparare) iar peurma in decursul saptamanii o combinati cu diferite produse si veti avea diferite bucate delicioase pe masa si intr.-un timp foarte scurt.

Prin brezare alimentele se gatesc acoperit, intr-o cantitate mica de lichid, ( nu mare, ca la fierbere).De obicei, mai intai alimentele sunt prajite in putin ulei,pentru a obtine o crusta maronie,care da un aspect frumos carnii si un gust bun mancarii.Sosul format in urma brezarii se foloseste alaturi de carne. sursa am gasit-o aici

Ingrediente :
 carne de vita- 1 kg
 ardei rosu- 1 buc.
 morcov- 1 buc.
 ceapa - 1buc.
 ulei - 80 ml

condimente :
frunza de dafin - 2
piper aromat in boabe
sare


 Mod de preparare:
Se taie carnea in cuburi  de marime normala 2-3 cm , se curata ceapa si legumele, la dorinta puteti folosi  o cantitate mai mare de legume. Legumele se taie in cuburi.

Pe o tigaie cu fundul gros, de otel, se toarna uleiul si se pune la foc mare. Tigaia e necesar sa fie incinsa bine.  Se adauga bucatile taiate de carne si se prajesc timp de 4-5 minute la foc mare amestecand cu o lingura de lemn. Focul se scade la mijlociu.

 Se adauga ceapa si se prajeste impreuna cu carnea, cca 5 minute sub capac ( nu pe deplin acoperit). Din cand in cand , amestecam cu o lingura de lemn.


Cand incepe sa se elimene sucul format de la carne si ceapa si carne se rumenste se adauga morcovul si ardeiu, cateva boabe de piper aromat si o frunza de dafin. Se amesteca toate produsele  bine si se rumenesc impreuna ,cam 5 -7 minute, pana sucul format capata o culoare maronie.  Se prajeste sub capac.

Se adauga o lingurita rasa  de sare, se toarna un pahar si jumatate de apa , se amesteca bine si se acopera sub capac . Carnea se va innabusi cu legumele. Focul se aprinde mai tare, si dupa ce incepe sa fearba apa, se da focul incet ( din 10 liniute gradate la 3 ) . La aceasta temperatura se lasa sa fearba carnea cu legumele , timp de 20 de minute


.Dupa acest rastimp, lichidul va scadea mult din tigaie, cam 2/3 si carnea va capata o culoare maronie . Amestecati bine , gustati carnea ( calitatea carnii- depinde de anii, care i-a avut animalul ) si in dependenta de ani ,se prepara carnea mai mult sau mai putin timp. E posibil sa fie gata dupa acest rastim. Se adauga  jumate de pahar de apa ,si se mai coace, cam 10 minute la un foc mijlociu. E nevoie, in acest rastimp, sa urmariti dupa procesul de preparare a carnii. Dar daca carnea este mai batrana , se adauga din nou apa si se mai fierbe la capac 20 minute. Se primeste o carne frageda si foarte gustoasa. O puteti servi la masa cu mamaliguta, ca mancarica aparte, cu pireu de cartofi sau orez fiert.