Pagini

ASSORTI DIN PASTRAMA DE CASA


ingrediente
  • 800 gr de carne de porc
  • 800 gr de carne de vita
  • 800 gr de piept de gaina sau curcan
  • 500 de gr de prapor (de la porc)
  • 100 gr de untura de porc de la burta
diferite condimente pentru marinarea carnii
  • usturoi, frunza de dafin,
  • piper negru aromat,
  • bazilik,
  •  piper rosu macinat ,
  • cimbru marunt
  • piper negru marunt ,
  • adjika ,
  • oregano
  • hirtie groasa de sac sau sau hirtie de pergament  
  • 20-30 g jelatina naturala
Se alege si se cumpara carne ( muschi de la picior sau de pe spate) de calitate buna de porc, vitel, piept de gaina sau de curcan. Toate bucatile de carne sa fie cam de aceeasi greutate si de forma lunguiata, pe masura posibilitatii. De asemenea, avem nevoie de prapor de la porc.

Se spala bine toate bucatile de carne si se usuca cu un servetel. Se pregatesc toate condimentele pentru marinat bucatile de carne. Fiecare familie prefera anumite condimente , are anumite gusturi, de aceea folositi condimentele preferate. Eu prefer usturoiul pisat si amestecat cu multe condimente, care sunt descrise mai sus.

Punem un pachetel de gelatina la inmuiat cu jumatate din apa care este trecuta pe ambalaj si o incalzim pina se topeste toata. Fiecarei bucati de carne i se da cu ajutorul cutiltului o forma mai lunguiata astfel incat, cand vor fi lipite intre ele sa aiba forma unui parizer gros, lunguiet.

Se unge fiecare bucata cu compozitia din usturoi pisat si condimente pe toate partile, se sareaza bine, se pipereaza. Pe un fund de lemn se intinde praporul ( din foto) . Pe el se aranjeaza bucatile de carne. Pieptul de gaina sa fie la mijloc . Se ung toate bucatile de carne cu gelantina inmuiata intre ele pe partea care sa va lipi, se adauga piper negru aromat, si se unesc toate 3 bucatile intre ele.

Se invelesc bine cu ajutorul praporului de porc. Daca nu aveti prapor, puteti sa folositi un tifon curat, dar sa fie bine uns cu untura de porc, sau ulei. Dupa aceea tubul de carne se inveleste in prapor, pe urma se inveleste strins in hirtie de copt unsa bine cu untura, in citeva rinduri de hirtie. Punga obtinuta se leaga bine cu o sfoara de ata alba. Punga se pastreaza in frigider timp de 2 zile pina carnea se marineaza bine.

Peste 2 zile se incalzeste bine cuptorul pina la temperatura de 250 C. Punga cu carne se aseaza intr-o tava cu peretii mai inalti.

In tava se toarna putin ulei si se adauga o cana de apa amestecata cu bere sau vin rosu sau alb, la alegere. Se coace tubul de carne. Primele 20 de minute se coace la temperatura de 250 C, pe urma se scade temperatura la 150-180 C si se mai coace o ora jumatate. In timpul coacerii se toarna mereu apa amestecata cu vin sau bere si punga se intoarce mereu pe diferite parti. Aceasta procedura se face ca sa nu avem fum la coacerea carnii si carnea sa se coaca uniform pe toate partile si sa nu prinda o pojgita uscata. Nu e nevoie sa se deschida punga, pentru ca se rumeneste in timpul coacerii, de asemenea ea scade in greutate si se micsoreaza in lungime.

Daca doriti puteti sa micsorati temperatura cuptorului si sa mariti timpul de coacerea a carnii. Stingeti cuptorul si lasati punga sa se raceasca in cuptor.Apoi scoateti punga si o puneti la presat cam 2-3 ore. Se inlatura atele, hirtia si daca vreti praporul ramas, dar nu e nevoie. Veti obtine o pastrama de casa fara miros de fum , dar foarte gustoasa si originala ca forma-  toate trei , bucatile unite intre ele.

Se taie in felii subtiri si se orneaza cu legume sau muraturi .

In fotografie se vede pe margine carnea de porc lipita bine de pieptul de gaina si in mijloc muchiul de vita. L-am dezlipit pentru ca sa-l pot aranja mai bine.
Acesta este vasul, in care se poate afuma ppastrama in conditii de casa. Unica conditie- cind vreti sa o deschideti si sa scoateti carena din ea , daceti acest lucru afara, ca sa nu aveti fum in casa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu