Pagini

MENIUL MEU DE SARBATOAREA SFANTULUI PASTE


IUBESTE,, IARTA, CUM EL TE-A INVATAT,
CREDE SI UITA, TOT CE-AI INDURAT.
EL TI-E LUMINA, CACI EL TE-A CREAT.
SI NU IUTA- NUMAI EL TE-A SALVAT.

 HRISTOS A INVIAT

cozonac moldovenesc


Ma aflu in strainatate , dar de aceste sfinte Sarbatori am vrut sa daruiesc la toti invitatii  si prietenii mei un Coltisor de ... ACASA.

Deaceia , am preparat in primul rand , bucatele , care nu lipseau de pe masa de sarbatoarea de acasa - cozonacul moldovenesc si pasca , invartita cu nuca, cu visina  , friptura de miel sau din carne pe porc cu maruntaie , slanina in usturoi sau afumata , sarmalutele moldovenesti in frunza de vie , hreanul cu sfecla rosie s.m.a.d 

Nu am stat numai in bucatarie.  Daca  stii sa-ti organizez bine locul de munca , nici nu simti , cand s-au preparat aceste bucate. Nu se refera la Cozonacii de Paste - despre aceasta vom vorbi aparte .

La moldoveni  , masa de Paste este incarcata  cu bucate  din  belshug.  Eu nu am avut porc taiat  : ) , ca faceam mai multe bucate - glumesc , dar carnatii si pastrama de porc, am inlocuit-o  cu slanina in mujdei si alti carnati, deasemenea , preparati in conditii de casa. Piftia sau racitura din cucos de casa am inlocuit-o cu limba  de porc si carnea de epuras in jeleu.

Oricum , am avut grija sa primesc frunza de vita de vie , radacinele de hrean si  praporul de porc de acasa,  din timp , ca sa-mi prepar bucatele bunicilor mele , care nu lipseau vreodata  la masa de sarbatoarea Pastelui Sfant. 

VANATA MURATA, IMPLUTA CU VARZA ( metoda rapida)

Pentru acei, care au posibilitate , sa cumpere legume proaspete anul imprejur, va scriu o retete rapida de murare a vinetei cu varza si morcov. La gust este acrisoara nu marinata -  sa aveti in vedere- este gust diferit, chiar daca in componenta varzei este zahar.
Dupa aceasta metoda rapida ,in 24 de ore, veti primi o mancare deosebit de gustoasa din legume , o muratura de vanata impluta cu varza.
Metoda de baza necesita un lucru foarte mare si de multa durata. Eu voi descrie o metoda foarte rapida, si care poate fi preparata in orice timp al anului. Se pastreaza in frigider timp indelungat.
Este o mancare deosebita pentru masa de sarbatoare si puteti sa o preparati intr-un timp foarte scurt si din timp -inainte de festivitate.
. Va propun sa o incercati. 

Pentru 6 vinete proaspete avem nevoie de 800 gr- 1kg de varza murata  dupa reteta de mai jos.
 
INGREDIENTE :
  • 6 bucati  de vanata mare-mijlocie
  • telina si marar
  • o lingura de sare  se mai poate adauga putin
  • 2 linguri de otet sau o lingurita fara varf de sare lamaie
  • o lingura de zahar
  • 2 l de apa , apa se mai evapora in timpul fierberii,   e necesar sa mai adaugati
 


Modul de preparare a vanetei:

Vanata se curata de codita  si  se spala. Intr-un vas se pune apa , sarea , otetul si zaharul si se lasa sa fearba Vanata se taie in 2 jumatati si se fierbe in apa clocotita cite 12-15 minute .Staruiti-va sa mai apasati  pe jumatatile de vanata din  cratita , cand se fierb, deoarece , se ridica la suprafata.

Se oparesc putin si frunzele si radacinele (optional) de telina . 
Vi se pare ca nu s-au fiert, dar nu este asa, sunt fierti.
Se scot din cratita si se lasa sa se scurga de apa.

Fiecare jumatate de vanata se adauga  cu varza murata ( dupa 3 ore , asa cum este descris mai jos in reteta de baza a varzei )  ,se acopera cu alta jumatate , se leaga cu  frunzele de telina intre ei . Se aranjeaza toate vintale intr-un vas si se acopera cu un capac sub pres deasupra lor. 
Peste 24 de ore veti savura placerea de vanata  , impluta cu varza .




Ingrediente:
    • 2 kg de varza proaspata taiata
    • 3 morcovi dat prin razatoarea mascata
    • o capatina mijlocie de usturoi sau mai putin
  •  
  • pentru marinada:
    • 0.5 pahar (250 ml -volumul paharului) de apa fiarta rece
    • 0.5 pahar(250 ml -volumul paharului) ulei fara miros
    • 0.5 pahar (250 ml -volumul paharului)de otet alb de masa - nu rosu sau rozov
    • 2 linguri de zahar cu putin varf
    • 1 lingura de sare cu putin varf
    • piper negru macinat la gust
    • marar uscat la gust

Mod de preparare:

Toata varza se taie, se adauga sarea si se framanta putin cu mainele . Se adauga morcovul ras prein razatoare si usutroil pisat. Se amesteca bine.se adauga marinada preparata , se amesteca, si se pune la murat vasul cu varza, acoperit cu un capac si pus deasupra o greutate.

Se lasa pe 2 ore sa se mureze.Dupa 2 ore se pune la pàstrat in frigider la rece. Nu-si pierde gustul, nici dupa o saptamaina de pastrare, nici mai mult timp, dar va implor - sa preparati aceasta varza - nu o sa va lipseasca niciodata din frigider, atata este de gustoasa.Este o salata NEMAIPOMENITA .

La dorinta , inainte de a fi servita la masa, se adauga cozi de ceapa verde, taiate cu putin ulei.

Prepararea MARINADEI:
Apa, oteul, zaharul, sarea , si uleiul se amesteca intr-un vas aparte si se pun la foc. Cand incepe sa fearba se toarna marinada peste varza taiata, si amesteca bina.Se adauga piperul negru macinat, si daca doriti- marar uscat.




NAUT IN MARINADA CU ARDEI DULCE

O salata crocanta , aromata si delicioasa pentru zilele de post. . Se poate prepara in cantitati mai mari si pastra in frigider pana la o saptamaina . Degraba am sa incep,  sa va expun retete de cozonac si pasca , si altele retete  pentru  sarbatorile de Pasti.

Prepararea marinadei :

16 linguri de ulei 
9 linguri de otet alb de masa , 6 %
2  linguri fara varf de miere de albina
sau 4 linguri de zahar 
0 lingurita de sare sau dupa gust 
2  frunze de dafin
 4-6 catei de usturoi
10 boabe de piper aromat 
marar si leustean
Este o cantitate suficienta pentru 500 grame de ardei rosu dulce si 500 gr de naut in prealabil. sau 700 ardei si 300 naut. Sau pentru o cantitate de 1 kg de legume .


Mod de preparare :
Ardeii se spala si  se curata de seminte , se taie in felii si se prajesc  in uleiul  cu usturoiul taiat felii ,piperul aromat ,   frunze de dafin, sare  timp de 3-4 minute. Peurma se adauga  nautul fiert , scurs de zeama lui si se mai prajeste totul timp de 3-4 minute ( nu mai mult) . 
Se toarna otetul de masa alb  si mierea de albina  , condimente -  marar uscat , putina menta  si se amesteca totul. Se pune la marinat pentru 3-4 ore intr-un vas acoperit cu capac.
La dorinta se poate adauga o ceapa la prajirea ardeiului.
Va recomand sa  preparati acesta salata este ceva nemaipomenit la gust .





INVARTITA DIN CLATITE CU SPANAC



Am dorit sa va coc la cuptor o invartita rumena si frumoasa, nemaizicand cat e de gustoasa, dar am fost nevoita sa coc la micronda timp de 15-20 minute .
O idee noua  din clatite pentru festivitati , isi  mentine foarte bine forma , si se taie cum o doresti aceasta invartita din clatite.


Ingrediente :
  • 12 CLATITE  ( retete de clatite gasiti in blogul meu)
  • spanac proaspat (  o legatura  mare )
  • cozi de ceapa verde ( o legatura)
  • 3 oua 
  • sul de la 0.5 lamaie 
  • sare 
  • marar ( optional)
 aparte 150 ml de frisca sau smantana 
            2 oua


Mod de preparare : 
Se prepara clatitele . Se spala spanacul si ceapa. Spanacul se da in clocot cu apa si se stinge focul . Se pune capacul. Dupa aceia spanacul si ceapa se taie mai marunt si se amesteca cu ouala , sucul de lamaie, si sarea.
Se suprapùn 2 clatite una langa alta de un 1-2 cm. Dealungul lor se aranjeaza implutura de spànac. Se rostogoleste in rulou , si se invarteste in forma de melc. Se aranjeaza la mijlocul tavei, asezate cu o faie de pergament,  unsa cu putin ulei. Dupa aceia,  se repeta operatiunea cu cate 2 clatite cu implutura si se infasura imprejurul primului melc din clatite, pana umplem tigaia de cuptor . Se amesteca cele 2 oua cu frisca si putina sare si se toarta peste invartita din clatite. Se coace la cuptor incins la 180C - 30 minute. Mi s-a stricat cuptorul si leam copt la microunda. Insa in cuptor o sa va iasa foarte frumoase si rumenite.  Se lasa se sa receasca putin si peurma se taie si serveste la masa. In timpul coacerii putinse umfla, nu este nimic, peurma isi revine initial.










ADJICA-SOSUL PENTRU SALATA DIN LEGUME COAPTE


Odata sa preparati acest sos- adjica , si va promit ca o sa va indragostiti in el odata si pentru totdeauna. O sa uitati de ketchipuri ,  si nu o sa va lipseasc din frigider vreodata.  Este o metoda foarte foarte rapida in preparare.  

TORRIJAS - PAINE CU LAPTE DULCE


Nici nu va inchiputi ce desert delicios,aromat , simplu in preparareo sa-l expun acum ?
Eu cate le cunosc in ale gatirii ,  dar 4 ani in urma , cand am mancat prima data din ele , pe moment nici nu-mi dadeam seama ce mananc, cum se fac , ce gust au , cum se baga crema in ele ?
Limba nu cunosteam inca bine , dar o saptamaina eram cu gandul la ele- eu neaparat trebuie sa le prepar si sa aflu reteta.Imi dadeam seama , ca este ceva asemanator cu paine prajita , dar cum ?
Cand am aflat - ma radeam cu atata gust si haz , singura de mine. Atatea mii de ori preparata de mine aceasta receta , cand eram acasa numai, ca aveau gust sarat . 
Deci va expun receta de paine prajita in ou- dar in alt mod de prepare, ca la spanioli.


  • La 750 gr de paine 
  •  un litru de lapte  
  • 100 gr de zahar , 
  • 2 betisoare de scortisoara 
  • coaja de la o portocala sau lamaie 
  • vanilina ( optional)
  • ulei 
  • 4 oua  pt prajirea lor
  • zahr si scortisoara in praf
Se fierbe laptele  cu aromele : scortisoara , coaja de lamaie sau portocala. Se adauga zaharul si se amesteca bine. Cineva mi-a spus ca mai adauga cateva linguri de lapte condensat . Cu cat e mai dulce si aromat laptele cu atat se primeste mai gustos. Laptele se aduce la o stare abia calduta. Observati  ce fel de paine se face acest desert- sa nu fie gaurita prea tare la miez, mai indesata- este foarte important alegerea painii.


Dupa aceea batem ouale bine cu furculita,  nu cu mixerul- pentru ca albusul nuse rupe asa de tare . Punem tigaia la incins la o temperatura putin mai mare de jumatate . Feliile de paine, taiate mai mult de 1 cm le adaugam in laptele aromat  si urmarim sa strapunga  laptele miezul de paine. Se va mari usurel in latime( depinde de paine pe care o alegem).


Dupa aceia le scurgem putin, sau le punem pe un fund de lem si apasam cu palma sase scurga din lapte . Le dam prin oua pe ambele parti, si le prajim pe o parte si alta tim de 1.5-2 min. Intr-un platou se amesteca zaharul cu scortisoara si se tavaleste paine prajita in acest amestec. Se raceste si se serveste la masa. Se pastreaza pana la 3 zile in frigider.   Ultima felie de paine - se vede ca paine a imbibat tot laptele .

Se vede pe poza , ce consistenta cremoasa . Ai o senzatie ca mananci crema consistenta cu o aroma de scortisoara  invelita in nivelisi putin crocant.

Eu  leam presarat cu zahar pudra . Dar sunt mai gustoase in zahar cu scortisoara. 
. Este un desert foarte cremos si gustos. Copiii o sa le aprecieze cu mare placer, dar si maturii nu se dau intr-o parte.Pofta buna


ASORTI DIN LEGUME COAPTE , PENTRU OCAZII FESTIVE


Doresc sa va impart cateva idei de aranjare a legumelor coapte in  platouri pentru ocazii festive. 
Toate legumele sunt coapte in conditii de casa , pe aragaz in o tigaie -cu resouri.
Este o combinatie a legumelor  destul  de gustoasa , sanatoasa , si se poate varia si schimba  in diferite moduri. Eu v-am pozat numai cateva combinatii de legume: vanata, ardei rosu, rosii  , ciuperci si cartofi fierti,( sau se pot coace la cuptor).



Ingrediente :

  • vanata mare
  • rosii
  • ardei rosu 
  • cartofi de marime mijlocie
  • ciuperci sampinioane 
  • ceapa verde
  • usturoi pisat
  • marar uscat
  • cimbru uscat
  • leustean uscat
  • sare 
  • piper
  • ulei
  • otet alb
Mod de preparare:
Am sa incep cu aceea, ca e mai bine si mai gustos sa coaceti legumele pe tigaie de otel sau cu fundul gros , sau gratar electric , sau gratar de carbune .  
Gustul lor difera de legumele preparate in cuptorul electric, pentru ca ele  isi i-au un gust de fum . In cuptor se coc, dar sunt la gust -fierte. 

Tigaia de otel cu sau fara resouri se incinge foarte bine la temparatura maxima a aragazului. Se picura foarte putin ulei ( pt ca sa nu avem fum mult in casa in timpul coacerii legumelor) si se aranjeaza legumele spalate si uscate  pentru coacerea lor. Cand legumele se incing bine ( 2-3 minute) se scade temperatura la putin mai mult de jumatate.  Rosiile se coc timp de 7-9 minute pe ambele parti ( eu am sa le folosesc la un sos barbacoa , care il voi expune maine ). Vanata  si ardeii necdesita timpul de coacere 15 minute , intorcandu-le pe toate partile.  Vanata se scoate din tava , apucand de codita si sub un get de apa rece se curata de coaja lor. Se lasa,ca vanata se se scurga de sucul ei. Dupa aceia se rupe cu maina in fasii lungi. Nu se taie cu cutitul in cazul de fata. Ardeii se curata de coaga lor si se taiie in felii-fasii pt ca sa le puteti inrola si aranja pe masa .La rosii li se face crusta deasupra in cruce si se adauga putin suc de la mujdei cu ulei .



Ciupercile se coc pe tigaia foarte incinsa si cu foarte putin ulei timp de 7-8 minute la un foc mai mare. In timpul coacerii lor se adauga putina sare , ein caciulita va apare putin suc . Cand intoarceti cu atentie ciupercile , sucul se scurge in tigaie, si se evapora. Sunt nespus de gustoase preparate in asa mod. se pot folosi la diferite salate cu ulei sau maioneza . Se poate adauga marinada si marina . Am sa descriu mai multe metode pe parcurs.


Cartofii se spala si fierb timp de 2030 de minute- in dependenta de sortul lor . In timpul fierberii puteti adauga si cativa morcovi.

Cartofii se taie in felii lungarete, se aranjeaza pe platou intr-o parte , se presara cu putin ulei, sare, marar uscat.

1. Pe platou se aranjeaza in primul rand  vanata . Luati cate putine fasii lungi din vanata si infasuratile pe deget in forma de melci. Inasa mod aranjati pe platou melcisorii din vanata in forma de triunghi.Luati cate 2 fasii lungarete de ardei  si rotitii usor si deasemenea aranjati pe platou in forma de triunghi. Se presara cu putina sare deasupra si leustean uscat la dorinta.
Ciupercile coapte se pun capacele una peste alta. Si la sfarsit adaugati rosia incrustata. Sau o lasati pentru prepararea sosului barbacoa. Maine am sa-l expun.  Sau daca la toti oaspetii le place mujdeiul atunci serviti cu mujdei din usturoi pisat cu sare gruntoasa, la 2 linguri de ulei o lingura de otet, leustean si cimbru uscat. Totul se amesteca bine si se serveste la masa intr-un bol aparte.

2. Mai jos  este aratat  alt mod de aranjare a legumelor coapte fara cartofi. Cartofii fierti sau copti ii serviti aaprte la masa , presarati deasupra cu ulei,sare,  ceapa verde si marar uscat. In mijloc se aranjeaza vanata care este preparata in asa mod :  Se taie ceapa marunt in solzisori. Se pune la marinat in otet alb cu apa 1:1 pentru 10 minute. In acest timp se taie vanata  cu cutitul in cuburi mari , se condimenteaza cu piper si sare , se adauga ulei si ceapa marinata. Totul se amesteca. Se poate zdrobi un catel de usutroi si adauga la fel ( optional) este destul de gustoasa, aromata si cu gust de fum.
Peste ea se aranjeaza semicercuri taiate din ceapa proaspata. Prin parti se aranjeaza ciupercutele si cate 2 felii de ardei impaturite in forma de floare.



3. Ciupercile se umple cu salata preparata din vanata cu ceapa. In mijloc se ranjeaza cuburi taiate de cartofi fierti, amestecate cu ulei , sare si marar uscat. Peste el se aranjeaza feliile de ardei copt . Prin parti pe cerc se adauga caciulele de ciuperci implute cu salata de vanata.


 Sau daca nu aveti rabdare , si timp , se amesteca , vanata taiata in cburi, cu ardeii copti si taiati in fasii ,cozi de  ceapa verde , taita marunt, sare, ulei, usturoi pisat , condimente uscate si totul se amesteca bine. Se servesc la masa cu cartfi fierti sau copti . 

Pofta buna ! Sper sa va fie de folos aceste idei, in zilele de post , si in zile obisnuite la mesele festive. 


Cea mai simpla si rapida in preparare - Rulada cu cascaval


AICI  mai jos  VETI  GASI CUM SE DESFACE PIEPTUL DE GAINA .
Va recomand sa preparati din o jumatate din pieptul de gaina 2 rulade ,  care se combina nemaipomenit cu cascavalul ras , pentru ca el  ii reda grasimea , care nu-i ajunge   lui. .
In 15 minute veti prepara 2 rulade foarte simple si gustoase.Urmariti pozele





Cu mare atentie se inroleaza carnita  intr-un rulada de marimea de 20-25 cm, destul de mare .


M-am gandit , ca ar fi bine sa prepar o rulada cu cascaval, iar cealalta sa-i adaug si masline veriz fara sambure. Deaceea am desfacut o rulada  din nou, i-am inlaturat putin din cascaval si am adaugat masline . Cam asa s-au primit ele.

Nu e necesar sa le legati su ata, sau sa le prindeti cu scobitoare. Daca o sa urmati corect pasii , care vii descriu aici, veti primi o rulada , care nu se va desface niciodata.
 Rulade stranse , se rostogolesc prin faina - numai  intr-o directie,  pana ce faina  se imbraca bine pe rulada de jur -imprejur. Daca preparati prima data rulada , atunci , va sfatui sa mai facei un pas adaugator. si anume:
Lasati rulada tavalita prin faina , sa se odixneasca putin si in acest timp faina se lipeste mai strans de carnita si se usuca putin pe ea. Si rostogoliti a 2 oara ruladele prin faina . Atunci veti fi convinse , ca nu se va mai desface niciodata in timpul prajirii lor. Dar va spun , ca este indeajuns -numai odata.



Dupa aceaia ,  se bat 2 oua cu furculita. de ce cu furculita si nu cu mixerul? Cand se bat ouale cu furculita albusul se bate , dar ramane bucati intregi , care infasoara bine rulada , in timpul , cand o rostogoliti prin ou.
E cam anevoios putin acest moment, dar dupa prima data , o sa va pare , ca e foarte usor. Adica , puteti sa mai luati cu lingura din ou si sa turnati peste ea , acoperind-o cu ou din toate partile.


In momentul , cand faceti aceste procedure , e necesar sa incalziti binisor tigaia cu fundul gros, sau de otel. pentru ca ea repartizeaza uniform temperatura pe toata suprafata ei. si veti primi o culoare uniforma diupa prajirea ruladei. Aici din nou atentie :ca sa fiti convinse , ca nu se va desface rulada , e nevoie in '
primul minut de prajire , sa fie rostogolita pe toate partile insasi rulada ( cu o lopatica lata) , ca oul , sa formeza o pojgita imprejurul ruladei.



Si dupa aceea,  se prajeste mai depate circa 5-7 minute , pe toate partile, rostogolind-o si ... se poate servi la masa ... calda sau rece.


Pe poza rulada este taiata in stare calda  si servita la masa , in calitate de aperitiv.
Dar se poate servi, alaturi de cartofi, sau orez preparat pentru felul doi.