Pagini

ASORTI DIN LEGUME COAPTE , PENTRU OCAZII FESTIVE


Doresc sa va impart cateva idei de aranjare a legumelor coapte in  platouri pentru ocazii festive. 
Toate legumele sunt coapte in conditii de casa , pe aragaz in o tigaie -cu resouri.
Este o combinatie a legumelor  destul  de gustoasa , sanatoasa , si se poate varia si schimba  in diferite moduri. Eu v-am pozat numai cateva combinatii de legume: vanata, ardei rosu, rosii  , ciuperci si cartofi fierti,( sau se pot coace la cuptor).



Ingrediente :

  • vanata mare
  • rosii
  • ardei rosu 
  • cartofi de marime mijlocie
  • ciuperci sampinioane 
  • ceapa verde
  • usturoi pisat
  • marar uscat
  • cimbru uscat
  • leustean uscat
  • sare 
  • piper
  • ulei
  • otet alb
Mod de preparare:
Am sa incep cu aceea, ca e mai bine si mai gustos sa coaceti legumele pe tigaie de otel sau cu fundul gros , sau gratar electric , sau gratar de carbune .  
Gustul lor difera de legumele preparate in cuptorul electric, pentru ca ele  isi i-au un gust de fum . In cuptor se coc, dar sunt la gust -fierte. 

Tigaia de otel cu sau fara resouri se incinge foarte bine la temparatura maxima a aragazului. Se picura foarte putin ulei ( pt ca sa nu avem fum mult in casa in timpul coacerii legumelor) si se aranjeaza legumele spalate si uscate  pentru coacerea lor. Cand legumele se incing bine ( 2-3 minute) se scade temperatura la putin mai mult de jumatate.  Rosiile se coc timp de 7-9 minute pe ambele parti ( eu am sa le folosesc la un sos barbacoa , care il voi expune maine ). Vanata  si ardeii necdesita timpul de coacere 15 minute , intorcandu-le pe toate partile.  Vanata se scoate din tava , apucand de codita si sub un get de apa rece se curata de coaja lor. Se lasa,ca vanata se se scurga de sucul ei. Dupa aceia se rupe cu maina in fasii lungi. Nu se taie cu cutitul in cazul de fata. Ardeii se curata de coaga lor si se taiie in felii-fasii pt ca sa le puteti inrola si aranja pe masa .La rosii li se face crusta deasupra in cruce si se adauga putin suc de la mujdei cu ulei .



Ciupercile se coc pe tigaia foarte incinsa si cu foarte putin ulei timp de 7-8 minute la un foc mai mare. In timpul coacerii lor se adauga putina sare , ein caciulita va apare putin suc . Cand intoarceti cu atentie ciupercile , sucul se scurge in tigaie, si se evapora. Sunt nespus de gustoase preparate in asa mod. se pot folosi la diferite salate cu ulei sau maioneza . Se poate adauga marinada si marina . Am sa descriu mai multe metode pe parcurs.


Cartofii se spala si fierb timp de 2030 de minute- in dependenta de sortul lor . In timpul fierberii puteti adauga si cativa morcovi.

Cartofii se taie in felii lungarete, se aranjeaza pe platou intr-o parte , se presara cu putin ulei, sare, marar uscat.

1. Pe platou se aranjeaza in primul rand  vanata . Luati cate putine fasii lungi din vanata si infasuratile pe deget in forma de melci. Inasa mod aranjati pe platou melcisorii din vanata in forma de triunghi.Luati cate 2 fasii lungarete de ardei  si rotitii usor si deasemenea aranjati pe platou in forma de triunghi. Se presara cu putina sare deasupra si leustean uscat la dorinta.
Ciupercile coapte se pun capacele una peste alta. Si la sfarsit adaugati rosia incrustata. Sau o lasati pentru prepararea sosului barbacoa. Maine am sa-l expun.  Sau daca la toti oaspetii le place mujdeiul atunci serviti cu mujdei din usturoi pisat cu sare gruntoasa, la 2 linguri de ulei o lingura de otet, leustean si cimbru uscat. Totul se amesteca bine si se serveste la masa intr-un bol aparte.

2. Mai jos  este aratat  alt mod de aranjare a legumelor coapte fara cartofi. Cartofii fierti sau copti ii serviti aaprte la masa , presarati deasupra cu ulei,sare,  ceapa verde si marar uscat. In mijloc se aranjeaza vanata care este preparata in asa mod :  Se taie ceapa marunt in solzisori. Se pune la marinat in otet alb cu apa 1:1 pentru 10 minute. In acest timp se taie vanata  cu cutitul in cuburi mari , se condimenteaza cu piper si sare , se adauga ulei si ceapa marinata. Totul se amesteca. Se poate zdrobi un catel de usutroi si adauga la fel ( optional) este destul de gustoasa, aromata si cu gust de fum.
Peste ea se aranjeaza semicercuri taiate din ceapa proaspata. Prin parti se aranjeaza ciupercutele si cate 2 felii de ardei impaturite in forma de floare.



3. Ciupercile se umple cu salata preparata din vanata cu ceapa. In mijloc se ranjeaza cuburi taiate de cartofi fierti, amestecate cu ulei , sare si marar uscat. Peste el se aranjeaza feliile de ardei copt . Prin parti pe cerc se adauga caciulele de ciuperci implute cu salata de vanata.


 Sau daca nu aveti rabdare , si timp , se amesteca , vanata taiata in cburi, cu ardeii copti si taiati in fasii ,cozi de  ceapa verde , taita marunt, sare, ulei, usturoi pisat , condimente uscate si totul se amesteca bine. Se servesc la masa cu cartfi fierti sau copti . 

Pofta buna ! Sper sa va fie de folos aceste idei, in zilele de post , si in zile obisnuite la mesele festive. 


4 comentarii:

  1. Ce pofta mi-ati facut de legume coapte, in special de vanata - o ador in asa forma! Pozele, ca intotdeauna -super!

    RăspundețiȘtergere
  2. Svetlana ,si eu ador la nebunie vanata afumata si peurma preprata in salata. Sa mananci, sa tot mananci. Nu te poti opri. Multumesc . O zi insorita iti doresc cu dragoste si armonie. Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot privesc aceste poze si am impresia ca le-as privi la nesfirsit, redau atitea culori si gsturi frumos combinate,pacat ca netul nu ne asigura si cite o mica degustare macar, Mariana

    RăspundețiȘtergere
  4. Da Mariana, e frumos si gustos. Netul nu-ti asigura o degustare, dar iti trezeste pofta sa le prepari. Iti multumesc ca mai itnri prin ospetie. Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere