Pagini

Costita , ca la Moldova


Foarte rar imi permit sa  prepar ceva din carne de porc... anii isi i-au a lor , si iti pun anumite conditii stricte, dar astazi mi-am zis, ca trebuie sa fac o mancarica de acasa, o mancarica de-a bunicii.  
O mancarica foarte delicioasa si,  care se mananca cu mamaliga si branza de oi, sau cu mamaliga si muraturi.
Cum m-a invatat bunuca sa prepar aceasta costita ?


Ingrediente : 
  • 1 kg de costita de porc , taiata in bucati
  • 2 -3 cepe mari
  • 2 frunze de dafin
  • putin marar si leustean uscat
  • piper negru macinat
  • 3 - 4 catei de usturoi
  • sare
  • ulei
  • tigaie sau ceaun  de otel
Mod de preparare:

Se cumpara costita de porc , care sa aiba putina grasime pe ea, nu multa, daca slanina este mai mare de 1 cm , se inlatura.  E necesar si e o conditie obligatorie sa preparati aceasta costita in ceaun sau tigaie de otel, pentru ca sa primiti culoarea si gustul respectiv. 



Se incalzeste foarte bine , timp de 3-5 minute, vasul , unde se prepara aceasta costita, se toarna uleiul si peurma se aranjeaza bucatile de costita.  Totul se prajeste la foc mare,  timp de 25-30 minute. In acest timp , din cand in cand , se amesteca cu o lingura de lemn bucatile si le intoarcem pe toate partile ,pana costita se rumeneste pe toate partile. Acesta procedura , ne permita sa pastram carnea in sucul ei, deoarece se formeaza o pojgita , care acopera bucatica de carne si nu-i permite in timpul prepararii sa-si elimine sucul.



Dupa acest timp se adauga toata ceapa, taiata marunt , amestecam intruna cu o lingura de lemn timp de 6-7 minute, pentru ca ceapa sa se rumeneasca putin si sa se contopeasca cu bucatile de carne.Cand ceapa se caramelizeaza se adauga usturoiul , taiat in feliute, putin marar si leustean uscat, frunzele de dafin si o lingurita de sare. Totul se amesteca bine, Se adauga  150-200 ml de apa calduta , se acopera cu capac si se lasa sa fearba pentru 30 minute la un foc putin mai mic de mijlociu. Odata - de doua ori sa amesteca in costita .

In acest timp ceapa se caramelizeaza pe deplin si se contopeste cu carnea,  se transforma intr-un sos si ii reda carnii un gust placut dulciu de la ceapa . Pentru cei , care nu le place ceapa e perfect, ca nu veti simti , ca mancati ceapa. Se gusta carnita, si in dependenta de varsta ei , e posibil sa o mai fierbeti sau sa fie gata ,pentru a fi servita la masa.  Se poate adauga usturoi pisat la urma cu 5 minute,  inainte de a stinge focul, si se pune sub capac, ca sa-si imbibe mirosul. Eu insa , am descris gustul prepararii costiitei in ceapa caramelizata, si nu am adaugat usturoi , pentru ca sa nu ucida gustul adevarat al carnii dulciu, in sucul ei.

Se serveste cu  MAMALIGA , alaturi de muraturi sau branza de oi. 


2 comentarii:

  1. Anisoara , daca ai fi mai aproape de mine cu siguranta te-as vizita......hihihi..........si eu folosesc cat mai rar carnea de porc dar cateodata mi se face o pofta de numa .Pup si o seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii , ca va veni timpul, cand vom manca impreuna o tochitura din pasare cu mamaliga. Deabea astept aceasta ocazie. Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere