Pagini

Vanata impluta cu varza, marinata


Aceste vanata marinata este  foarte gustoasa, dar totodata este destul de  capricoasa la pastrare pentru sezonul de iarna. E necesa,  sa fie pastrate sub un capac cu un pres greu LA O TEMPERATURA CONSTANTA. Daca aveti beci , si sunteti convinsi,  ca temperatura lui este mereu joasa si constanta , se pot prepara in cantitati mai mari si puse la pastrare. Daca nu - atunci se prepara acum in toamna si savurati placerea acestui gust nemaipomenit , si acestei combinatii de legume marinate. Aveti in vedere, ca aceasta vanata este cu gust dulce acrisor  , cu gust de marinada. Nu este  cu gust acrisor - murate . Aceasta este alta tehnologie de preparare , si va fi descrisa in alta receta.

Ingrediente :


4-5 bucati de vinete mari
3 kg de varza proaspata
500-600 gr de morcov
0.5 litru d eulei fara miros
1-2 buc. ceapa mare
10-12 crengi de telina
Sucul de la 2 lamai
100 otet alb 0.3- 0.6 %
Marar  proaspat( optional)
2 linguri mari de miere de albina
Sare dupa gust 
Boabe de piper aromat
Piper negru maruntit

Mod de preparare :

 Vinetele se spala si se oparesc (se fierb) timp de 5 minute –din momentul fierberii. Se scot atent pe un platou mare , se lasa putin sa se raceasca si se face o taiaetura intr.-o parte dealungul lor si se desfac. Se arnajeaza toate vinetele cu miezul in jos si se pun sub un press.
Tava cu vinetele  sub pres se pune putin inclinata, ca sa se scurga sucul amarui al lor.

In acest rastimp, va ocupati de prepararea varzei cu morcov. Varza se taie printr- o razatoare speciala , sau cu un cutit ascutit bine. Morcovul se rade prin razatoare. Se pune varza intr.-un vas mare si larg , se sareaza dupa gust si se framanta cu mainele ,pentru ca sa apara sucul ei, ea devine umeda. Se alatura tot morcovul dat prin razatoare si se amesteca bine. daca vi se pare ,ca morcovul este prea mult, puteti sa-i scadeti cantitatea sau sa o mariti.


Se tooarna  peste varza sucul de la 2 lamai si se amesteca. Se gusta varza primita  si se vede, daca  va place gustul  acrisor si saratel al varzei. 

Daca se foloseste  otetul de masa , atunci se adauga in primul rand ,numai jumatatea din portiunea recomendata si se amesteca foarte bine. Gustati si asteptati sa vedeti gustul varzei la urma , dupa ce va fi adaugat totul. 
Si atunci veti decide , cat de acra doriti sa fie varza. O spun , pentru ca nu stiu, ce otet o sa folositi. Eu folosesc 100 de gr de otet alb de masa, pentru ca acest otet atenueaza gustul acru al produselor ,dar nu le reda si mirosul lui.

Aparte se prajeste toata ceapa cu 300 ml de ulei. 200 ml ramase se vrm folosi  la urma.

Dupa aceasta se inlatura toata ceapa prajita si in uleiul cald se adauga mierea de albina. Se amesteca cu o lingura de lemn, pna se topeste toata mierea.

Totul se toarna peste varza taiata , se adauga dupa gust piper negru macinat si se amesteca foarte bine. Se lasa toata masa sa-si imbibe gustul pentru o jumatate de ora. Se gusta lvarza , si daca doriti sa obtineti un gust mai acru , se adauga cealalata parte de otet.


Fiecare vanata scursa bine de sucul amarui se umple cu umplutara , preparata din varza si se leaga cu crengute de leustean sau telina. Daca aveti ardei mari , se poate acoperi cu o jumatate de ardei dulce si la fel, se leaga cu crengute.

Toate vinetele implute se aranjeaza una langa lata , sau una peste alta intrum vas emailat sau de sticla. Se pune un capac cu diametrul mai mic peste ele si deasupra se adauga o greutate. Se lasa pentru jumatate de ora, pentru ca vinetele sa se aseze bine. Peurma scoatem capacul si turnam uleiul ramas peste ele ,ca sa acopere toata vanata. Se pune capacul si presul deasupra lor. Vasul se pune la pastrare intr.-un loc racoros . Peste 2 zile puteti sa serviti din vanata preparata. FOARTE IMPORTANT: ca vanata sa-si pastrea acelas gust pentru un timp mai indelungat, e necesar sa fie pastrati la o temperatura constanta si sub pres , cum a fost descris. In caz contrar isi vor schimba gustul si se vor inacri.

Daca doriti sa preparati in cantitati mari, deasemenea se poate steriliza ( intr-un vas mare cu apa) in borcane mai mari de 1 litru , timp de 1-1.5 ora pana sucul din borcane va deveni limpede. Aveti in vedere, ca in timpul sterilzarii lor , ele vor scadea considerabil, deaceia staruiti-va sa le apasati bine in borcane , pentru ca sa incapa m-ai multe. Cand deschideti borcanul, pastrati-l tot timpul in frigider.





2 comentarii:

  1. Suzati, s-a intamplat cu codul HTML ceva de la aceasta postare, si e necesar sa rezolv pricina, si peurma voi termina de postat receta pana la urma. Cu drag Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  2. Link
    Link

    HTML-ul dvs. nu poate fi acceptat: Tag is not allowed: META -nu pot expune recete. Cina ma poate ajuta cu un sfat?

    RăspundețiȘtergere