Pagini

Tort "LAPTE DE PASARE" (3)






Cu  35 de ani in urma am preparat  prima data acest tort. De atunci multe recete de tort am facut, dar el a ramas favoritul , la ocazii foarte speciale. E gustos , nu necesita multa munca, dar este capricios in timpul coacerii blatul .  In general  nu poti  servi la masa mai mult, decat o felie de tort.

Inchipuiti-va, cata ciocolata ati manca ??? una - doua -zece. Aceiasi senzatie o aveti , dupa ce gustati acest tort ... cu ochii ati manca tot... dar este imposibil... blatul cu gust de ciocolata, crema cu gustul de implutura de la  ciocolata  "lapte de pasare", iar de asupra  glazurat cu ciocolata , care a fost  preparata in conditii de casa... si totul este preparat din PRODUSE NATURALE.





 Ingredientele:

Blatul:

10 albusuri
1.5 pahar de zahar sau zahar pudra
4 linguri pline cu faina
2 linguri rase de cacao
Putina vanilin Prat sau esenta
Un pic de sare de lamaie

Crema :
10 galbenusuri
 250 ml de lapte
250 gr de zahar
2 linguri pline de faina
300 grame de unt
Un plicilet de vanilina

Glazura de ciocolata:
12 linguri de zahar
12 linguri de lapte
3-4 linguri rade de cacao
60 gr de unt

Mod de preparare :


Prepararea blatului:

Albusurile se bat su zaharul sau cu zahar pudra ( mai bine) si o picatura de sare de lamie.
Aparte se amesteca faina cu cacao si vanilina. Peurma faina cu cacao se toarna treptat in albusurile batute . Se amesteca numai intr.-o directie cu mare atentie , ca sa nu se lase albusurile.
Cuptorul se incalzeste pana la temperatura de 170 C . Forma pentru coacerea blatului se unge cu unt, si la fundul formei se pune hartie de pergament unsa, in prealabil, cu unt. Aluatul se toarna in forma cu mare atentie. Se coace in cuptorul preincalzit timp de o ora. Cand se pune in cuptor tava, focul se scade la temperatura de 130-140C.
Atentie, primiele 40 de minute nu se deschide cuptorul. Se aseaza blatul. ( aceasta este locul cel mai slab , si neplacut in acest tort, cu totul, ca gustul nu se schimba.
Dupa coacere , blatul pàre moale , si ti se pare , ca parca nu este copt. Asa trebuie sa fie.
Blatul din forma se scoate dupa racirea lui.

 

Prepararea cremei:

In timpul , cand se coace blatul, se prepara crema.
Zaharul se topeste cu laptele la un foc mijlociu.
Intr.-un vas aparte se amesteca galbenusurile cu  faina Treptat , se adauga laptele fierbinte cu zaharul topit. Se toarna totul intr.-un vas , care se  pune la foc  la bain marine .
Crema se fierbe la bain marine pana la momentul , cand incepe sa se ingroasa, undeva 10-15 minute. In timpul fierberii , mereu se amesteca cu o lingura de lemn.

In stare calduta , treptat, se adauga untul molcut si vanilina. Se amesteca foarte bine, pana primim o masa foarte consistenta. Se vede in poza. Crema se pune la racit in frigider si   ea se intareste mai mult.

  


Prepararea glazurii :

Cacao  se amesteca cu zaharul. Se toarna laptele caldut si vasul se pune la fiert la un foc mijlociu.

Se fierbe glazura la un foc mijlociu, peurma mai mic , timp de 15 minute pana se ingroasa. In timpul fierberii se adauga untul.  Cand se raceste ,se adauga putin rom sau esenta de vanilina.


 


 







Asamblarea tortului:
Blatul  de ciocolata  se raceste pe deplin. Se unge deasupra toata crema de inaltimea  2 cm. Peste crema se toarna glazura putin calduta si se unge prin parti. Tortul se poate servi dupa 4 ore.

In timpul  cand feliati tortul  , glazura preparata dupa aceasta receta - crapa, dar sa stiti , ca e foarte gustoasa.  Eu am preparat-o , dar am folosit-o pentru alta receta, deoarece am hotarat  sa ornez  tortul, si am inteles, ca voi folosi foarte multa ciocolata.

 Combinatia  blatului din ciocolata, cu crema aceasta finuta si  totodata , care isi mentine forma,  si  glazura ii redau un sharm si gust deosebit, acestui tort.  De aici si-a primit aceasta  denumire. Ce este mai gustos, ca laptele de pasare .






8 comentarii:

  1. Super bine arata. Mie imi plac petalele acelea mari de ciocolata de deasupra-le-ai facut sau le-ai cumparat? Merci!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Liana. Petalele sunt cumparate. Dar se pot prepara din ciocolata topita amestecata cu o lingura de sirop de porumb ( sau o lingurita de miere de albina la 100 gr de ciocolata topita, 80 % cacao) , dar este mult de lucru si nu se merita.Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bine arata,pare un tort finut si tare delicios.

    RăspundețiȘtergere
  4. Lissa , nu mai am ce adauga la cuvintele, spuse de tine. daca as avea photoshopm sa prelucraz pozele, sa-i redau si .. aroma... gluma . Om seara placuta iti doresc. Cu drag , Anisoara.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu l-am facut
    si nu iese asa
    ati dat ceva gresit in reteta
    niciodata un blat care contine 4 linguri cu varf de faina si copt la 130 de grade nu va arata ca cel din fotografie
    al meu a crescut si s-a rarefiat exact cum arata un blat normal
    plus ca nu ajung doar 2 linguri de cacao pt a avea culoarea din fotografie

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Gaby, baza acestui blat sunt albusurile si nu faina . Si temperatura este corecta , si cantitatea de faina. Acest tort a fost preparat de mine in decurs de 35 de ani de foarte multe ori, este o torta familiara , si a fost preparat de matusile mele de multe ori. Eu am accentuat, ca blatul este foarte capricios (din cauza albusurilor ), din start, dar gustul lui nu se schimba. Cat despre cacao , ce pot sa-ti spun , mai uimit foarte mult. Astept sa pozez cacao praf , din care l-am preparat , pe la mijlocul zilei , ca sa-ti redau culoarea naturala. Sa faci o comparatie intre praful tau si acel , care il voi expune eu. Eu nu prelucrez pozele in photoshop. Cacao este un fruct si , acum ,asa gandesc eu ,ca este diferit la culoare. Dar pentru mine este o surprindere. Mai mult ca atat, acest tort este expus de aproape 4 ani in urma in limba rusa, si nu am avut oarecare sugestie referitor la receta. Toate recetele, care le expun sunt preparate de multe ori de mine. Imi pare rau. mai vorbim la ameaza dupa , ce fac o poza la cacao. Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  7. Trage atentia la procentul de cacao , care este scris pe plicul de cacao. Daca observi, si glazura este preparata cu acest praf si are aceasta culoare naturala a ciocolatei. Si petalele sunt cumparate din comert si dupa cum observi, este exact la culoare, ca blatul. Nu pot sa schimb eu ceva.

    RăspundețiȘtergere
  8. http://anishoara.blogspot.com/2010/06/tort-clasic-visina-metoda-rapida.html ,
    aici este expusa o crema de ciocolata , unde am folosit o lingura de praf de cacao la fel , ca in aceasta torta , si se vede foarte bine aceeasi culoare.

    RăspundețiȘtergere