Pagini

PLACINTELE BUNICII MELE



Ingrediente :



aluatul
0.5 litru de lapte acru sau chisleag sau chefir
650 gr de faina de calitate superioara
un ou
0,5 lingurita de bicarbonat de sodiu
o lingurita rasa de sare
ulei

implutura
1 kg de branza de vaca
3 oua
sare dupa gust
verdeata - marar si ceapa verde ( optional)


Mod de preparare :

Este o receta foarte usor si foarte repede de preparat.
Se cerne faina, se adauga intr-un vas larg cu toate ingredientele, se amesteca bine si se framinta un aluat molcut, fraged. Aluat putin se lipeste de maini , dar daca veti unge mereu mainele cu faina si veti presara pe masa faina- nu se va lipi, se poate lucra usor cu el.
Aluatul se lasa sa se odixheasca pentru cel putin 30 minute.Dar mai bine lasati-l pe mai mult timp.

Cu cit se va odixni mai mult cu atit devine mai elastic si mai finut.

In acest rastimp preparam implutura din brinza.

Intrf-un vas adinc se amesteca bine brinza de vaca, sarea ouale . Este o implutura foarte gustoasa, daca veti adauga vredeata tocata si cozi de ceapa verde.

Tigaiea cu uleiul o incalziti bine la un foc mijlociu. Sa nu prajiti placinte in tigaia calduta nici intr-un caz.

Pe masa de lucru se presara faina.
Aluatul se taie in turte egale, undeva de marimea pumnului.
Fiecare bucata se da prin faina si se aranjeaze pe masa una linga alta. .
Se i-a cite o bucata din aluatul taiat, si se turteste cu maina putin, pina primim o marime, cam ca farfurioara de la ceai.
Se intinde cu ajutorul citorului pe cerc. Staruiti-va cind intindeti aluatul marginile cercului se le intindeti mai subtiri, mijlocul putin mai gros.

Se imparte implutura de brinza de la centu inspre margini
(urmariti metoda de la placintele "Poale´brau".

Dupa aceia aduce-ti cite un capat la cetrul cercului de aluat si lipiti-l.Dupa ce se lipeste si se acopera bine implutura , se mai turteste deasupra , inca odata placinta si se da o forma rotunda.



Se i-a placinta si se pune in tigaia infierbantata cu ulei cu partea care a foast lipita in jos . Se invirtes-te cu maina placinta in tigaie pina i-a isi i-a forma pe diametrul tigaei.
Placinta se prajeste la un foc domol pe partea de jos cca 3-4 minute si peurma cu o lopatica de lemn lata se intoarna pe cealalta parte cu ajutorul mainii , se mai prajeste inca 4 minute. E de dorit sa le rumeniti bine. Daca este nevoie, se mai intoarce odata si se mai prajeste ptin1-2 minute. La prajire ele se usuca putin.

Dupa ce se scoate placinta din tigaie se pune pe un fund de lemn si se unge minutios cu unt infipt in furculita. La fel se procedeaza cu toate turtele de aluat, adica se formeaza placintele si peurma se prajesc.Se toarna din cind in cind ulei in igaie , se incalzeste si se prajeste urmatoarea placina. Peurma se ung cu unt si se suprapun placintele una peste alta.

Se servesc si sunt foarte gustoase recent prajite la tigaie. Dar daca va raman placinte pentru a doua zi, , ele se incalzesc in cuptorul electric si vor fi deasemenea gustoase.
Sau se aranjeaza felii de placinte in tigaie fara ulei,se aduaga putina apa , si la un foc foarte mic cu capacul deasupra le incalziti. Sunt la fel de gustoase.


Implutura la aceste placinte o preparati
din varza calita cu jumari,
sau cartofi fierti , peurma prajite pireu cu ceapa rumenita, sau verdeata si ceapa verde foarte multa amestecata cu oua crude si jumari.
sau dovleac ( bostan) ras prin razatoare cu zahar.



Aparte voi descrie in alte recete cum se prepara aceste impluturi.