IUBESTE,, IARTA, CUM EL TE-A INVATAT, CREDE SI UITA, TOT CE-AI INDURAT. EL TI-E LUMINA, CACI EL TE-A CREAT. SI NU IUTA- NUMAI EL TE-A SALVAT.
HRISTOS A INVIAT
cozonac moldovenesc
Ma aflu in strainatate , dar de aceste sfinte Sarbatori am vrut sa daruiesc la toti invitatii si prietenii mei un Coltisor de ... ACASA.
Deaceia , am preparat in primul rand , bucatele , care nu lipseau de pe masa de sarbatoarea de acasa - cozonacul moldovenesc si pasca , invartita cu nuca, cu visina , friptura de miel sau din carne pe porc cu maruntaie , slanina in usturoi sau afumata , sarmalutele moldovenesti in frunza de vie , hreanul cu sfecla rosie s.m.a.d
Nu am stat numai in bucatarie. Daca stii sa-ti organizez bine locul de munca , nici nu simti , cand s-au preparat aceste bucate. Nu se refera la Cozonacii de Paste - despre aceasta vom vorbi aparte .
La moldoveni , masa de Paste este incarcata cu bucate din belshug. Eu nu am avut porc taiat : ) , ca faceam mai multe bucate - glumesc , dar carnatii si pastrama de porc, am inlocuit-o cu slanina in mujdei si alti carnati, deasemenea , preparati in conditii de casa. Piftia sau racitura din cucos de casa am inlocuit-o cu limba de porc si carnea de epuras in jeleu.
Oricum , am avut grija sa primesc frunza de vita de vie , radacinele de hrean si praporul de porc de acasa, din timp , ca sa-mi prepar bucatele bunicilor mele , care nu lipseau vreodata la masa de sarbatoarea Pastelui Sfant.
Pentru acei, care au posibilitate , sa cumpere legume proaspete anul imprejur, va scriu o retete rapida de murare a vinetei cu varza si morcov. La gust este acrisoara nu marinata - sa aveti in vedere- este gust diferit, chiar daca in componenta varzei este zahar. Dupa aceasta metoda rapida ,in 24 de ore, veti primi o mancare deosebit de gustoasa din legume , o muratura de vanata impluta cu varza.
Metoda de baza necesita un lucru foarte mare si de multa durata. Eu voi descrie o metoda foarte rapida, si care poate fi preparata in orice timp al anului. Se pastreaza in frigider timp indelungat.
Este o mancare deosebita pentru masa de sarbatoare si puteti sa o preparati intr-un timp foarte scurt si din timp -inainte de festivitate. . Va propun sa o incercati.
Pentru 6 vinete proaspete avem nevoie de 800 gr- 1kg de varza murata dupa reteta de mai jos.
INGREDIENTE :
6 bucati de vanata mare-mijlocie
telina si marar
o lingura de sare se mai poate adauga putin
2 linguri de otet sau o lingurita fara varf de sare lamaie
o lingura de zahar
2 l de apa , apa se mai evapora in timpul fierberii, e necesar sa mai adaugati
Modul de preparare a vanetei:
Vanata se curata de codita si se spala. Intr-un vas se pune apa , sarea , otetul si zaharul si se lasa sa fearba Vanata se taie in 2 jumatati si se fierbe in apa clocotita cite 12-15 minute .Staruiti-va sa mai apasati pe jumatatile de vanata din cratita , cand se fierb, deoarece , se ridica la suprafata.
Se oparesc putin si frunzele si radacinele (optional) de telina .
Vi se pare ca nu s-au fiert, dar nu este asa, sunt fierti.
Se scot din cratita si se lasa sa se scurga de apa.
Fiecare jumatate de vanata se adauga cu varza murata ( dupa 3 ore , asa cum este descris mai jos in reteta de baza a varzei ) ,se acopera cu alta jumatate , se leaga cu frunzele de telina intre ei . Se aranjeaza toate vintale intr-un vas si se acopera cu un capac sub pres deasupra lor.
Peste 24 de ore veti savura placerea de vanata , impluta cu varza .
Ingrediente:
2 kg de varza proaspata taiata
3 morcovi dat prin razatoarea mascata
o capatina mijlocie de usturoi sau mai putin
pentru marinada:
0.5 pahar (250 ml -volumul paharului) de apa fiarta rece
0.5 pahar(250 ml -volumul paharului) ulei fara miros
0.5 pahar (250 ml -volumul paharului)de otet alb de masa - nu rosu sau rozov
2 linguri de zahar cu putin varf
1 lingura de sare cu putin varf
piper negru macinat la gust
marar uscat la gust
Mod de preparare:
Toata varza se taie, se adauga sarea si se framanta putin cu mainele . Se adauga morcovul ras prein razatoare si usutroil pisat. Se amesteca bine.se adauga marinada preparata , se amesteca, si se pune la murat vasul cu varza, acoperit cu un capac si pus deasupra o greutate.
Se lasa pe 2 ore sa se mureze.Dupa 2 ore se pune la pàstrat in frigider la rece. Nu-si pierde gustul, nici dupa o saptamaina de pastrare, nici mai mult timp, dar va implor - sa preparati aceasta varza - nu o sa va lipseasca niciodata din frigider, atata este de gustoasa.Este o salata NEMAIPOMENITA .
La dorinta , inainte de a fi servita la masa, se adauga cozi de ceapa verde, taiate cu putin ulei.
Prepararea MARINADEI:
Apa, oteul, zaharul, sarea , si uleiul se amesteca intr-un vas aparte si se pun la foc. Cand incepe sa fearba se toarna marinada peste varza taiata, si amesteca bina.Se adauga piperul negru macinat, si daca doriti- marar uscat.