Pagini

Tort din foi de clatite cu mere si caramela din banane

 Mie imi place tot ce prepar din clatite, sarmalutele albe , muliile-degetele din clatite, clatite cu carne, clatite cu peste rosu , clatite cu visina , dar acest tort are un loc deosebit, un  loc aparte . Este pe gustul fiecaruia , care il mananca. Este usor la gust , putin dulciu, deoarece in combinatie cu  caramela , preparata din banane, foarte dulce si aromarta ii reda un sharm   si un gust deosebit.



Ingrediente:

 15 clatite
5 mere mari
150 gr de bostan ( dovleac)
100 gr de unt
150 gr de zahar
scortisoara praf
un ou crud
50 gr de frisca lichida sau smantana





Mod de prepare: 

Se prepara clatitele dupa receta DE PREPARE A CLATITELOR   PAS CU PAS . Se topeste untul . Se curata merele de coaja lor  si se taie in jumatati. Bostanul se curata de coaja si se da prin razatoare. In momentul cand incepeti asamblarea tortei , se aprinde cuptorul la temperatura de 200C.

Asamblarea tortei:   Pe tava de la cuptor se pune un platou plat si mare pentru torta. Se unge cu o pensula cu unt. Se aranjeaza prima clatita , se unge cu unt, se aranjeaza a 2 clatita
, se unge cu unt si se presara cu zahar.Peste clatita se presara putin bostan ras. Se aranjeaza alta clatita , se unge cu unt, se presara cu zahar , si se aranjeaza feliutele taiate recent, de mere se presara cu putin praf de scortisoara. Adica , nu se taie merele in felii din timp, numai in momentul , cand e necesar sa le aranjati pe foaia de clatita, deoarece merele feliate se intuneca repede la culoare. Se aranjeaza alta clatita, se unge cu unt , se presara cu zahar , si bostan.  s.a.m. d pana asamblam toate foile din clatite .
Peste ultima foaie  se unge cu unt topit si se acopera cu alta clatita. Se bate un ou cu frisca si se unge toata torta de jur imprejur. Se coace la cuptor timp de 45 de minute la temperatura de 200C. Urmariti  cuptorul cum coace, poate va fi posibil sa mai scadeti temperatura dupa 20 minute.
Prin asa metoda , el se primeste mai uscativ la gust, dar daca doriti sa adaugati mai mult bostan si merele sa le radeti prin razatoare atunci- ele vor lasa suc si toartta se va primi mai umeda la gust. Se serveste aceasta torta in stare calduta sau rece   CU CARAMELA DIN BANANE   . E foarte gustoasa in ambele moduri.



 

5 comentarii:

  1. Este deja a treia reteta a dvs. pe care sunt rugata de catre prietenii mei ne-vorbitori de romana s-o traduc in engleza. Sunt incantati de bunatatile pe care le fac (gratie blogului dvs.) si vor si ei sa incerce. Ce bine ca descrieti atat de detaliat! Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. Svetlana , puiule , descrierea detailata a recetelor este scopul principal a acestui blog. Sunt intrebari mai putine, dar multumiri mai multe. Si totusi foarte mult depinde de calitatea produselor din care prepari. Mi-am ridicat dispozitia dupa citirea mesajului tau, deoarece sunt dupa o saptamaina de gripa si deabea imi revin . O duminica frumoasa iti doresc.

    RăspundețiȘtergere