Pagini

PELIMENI sau coltunasi cu carne



Aici veti gasi receta de coltunasi cu branza http://anishoara.blogspot.com/2009/01/rulada-de-gaina-1.html si veti observa ,ca aluatul ,care se prepara pentru implutura de branza, varza prajita , sau cartofi fierti cu ceapa prajita , visina in sucul ei -este un aluat fraged si molcut.
Pentru coltunasii cu carne tocata sau pelimeni ( denumirea ruseasca) necesita preparaream unui aluat mai vartos, deoarece pelimenii se fierb mai mult timp si aluatul trebuie sa rezista la fierbere sa nu se rupa , sau sa devina prea moale si neplacut la gust .
Eu voi expune 2 recete de aluat- un aluat traditional pentru pelimeni, si alt aluat , caruia i se adauga putin ulei si el devine mai elastic , se poate intinde un aluat mai subtire , si sa adaugati tocatura de carne preparata recent si veti savura placerea pelimenilor cu mai mult gust de carne decat de aluat .
Pelimenii se pot prepara din timp intr-o cantitate mai mare , unde se vor alatura sa va ajute la lipit aluatul si apropiatii din familie , se congeleaza si in momentul ,cand aveti pofta de ei, se fierb intr-un timp scurt si cina este gata pentru toata familia.
In a 2 si a 4 foto pelimenii fotografiati sunt inghetati. Dupa cum vedeti isi pastreza foarte bine forma in stare congelata.
Ca atare , proportiile intre faina si lichidul ( apa, ouale ) folosit pentru aluatul la pelimeni este 3:1. Pentru aluatul de coltunasi cu diferite impluturi este de 2:1, adica 2 parti de faina si aproximativ o parte de lichid ( apa, ouale)



I receta de aluat :
  • 3 pahare de faina
  • 1 pahar de apa calduta
  • un ou
  • o lingurita de sare
II receta de aluat :
  • 2 pahare de faina
  • 150 ml de apa calduta
  • un ou
  • 1 lingura de ulei
  • jumatate de lingurita de sare
  • un picusor de zahar
  • unt topit sau ulei prajit cu ceapa
Implutura din carne tocata :
  • 300 gr carne de vita
  • 300 gr carne de porc
  • o ceapa
  • 100 grame de varza proaspata rasa prin razatoare (optional)
  • 40 ml apa gheata
  • sare
  • piper negru macinat
Pentru fierbere lor :
  • 3-4 l de apa
  • boabe de piper aromat
  • 2-3 frunze de dafin
  • 1-2 linguri rase de sare
Mod de preparare:

Se cerne faina intr-un vas mai mare . Aparte, intr-un vas se toarna oul sau ouale ,se adauga sarea, zaharul se amesteca putin cu furculita, si se toarna apa calduta .In cazul cand folositi a 2 receta cu ulei- uleiul se adauga in lichid .
Se face o gropita in centrul fainei si se toarna apa calduta cu oua. Se amesteca treptat faina cu apa cu o lingura , pana se vede, ca s-a imbibat toata apa in faina, dupa aceia ,se incepe framintatul aluatul cu ajutorul mainilor. Se framanta destul de mult , undeva 10 minute .De la inceput va fi mai virtos, dar framantand intruna el se mai inmoaie si devine elastic. Se framinta aluatul timp de 8-10 minute. Mod de preparare:Se cerne faina intr-un vas mai mare si se amesteca cu sarea. Se obtine un aluat elastic si vartos la pipait.
Se lasa sa se odixneasca intre 30 minute, acoperit. Cu cit mai mult timp se odixneste aluatul cu atit mai bine se lucreaza cu el.

Intre timp se prepara implutura de carne tocata :
Carnea se taie in bucati, ceapa se curata si se toaca prin masina de tocat, daca este posibilitate ,se toaca de 2 ori . Se adauga varza proaspata, care se rade prin razatoare cu gauri mai mici. Prin adaugarea varzei in tocatura , carnea devine mai suculenta dupa fierbere.
Adaugarea apei nfoarte rece - dezghetata sau apa minerala rece, deasemenea ii reda carnii gustul suculent.
Se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca foarte bine si foarte mult. Tineti minte, metoda de amestecare a MICILOR , care ma descriso pe blog- aproximativ , in asa mod ,e necesar sa amestecati.timp de 20 minute.
Se ridica tot botul de tocatura in maini si se arunca in vas- cca 10-15 ori.
Se pune in frigider sa se odixneasca si sa se intareasca.
Se imparte aliuatul in 2-3 parti si se intinde cu facaletul o foaie subtire sau putin grosuta , la dorinta.


Cu un pahar mai subtire se taie rondele din aluat. Se adauga bile de tocatura cu lingurita si cu degetele de faina se lipesc bine marginele, iar apoi se unesc colturile intre ele. Asa procedam cu toate cerculeteele taiate din aluat. Pentru incepatori se pare ca este mult de lucru la lipirea lor, dar intr-adevar se lipesc foarte repede.
Acesta forma de lipire a pelimeni lor se deosebeste prin forma de lipire a coltunasilor. Coltinasii se fac in formade semiluna , pelmenii sunt rotunzi. In imagini se vede bine forma lor.
Pelimenii se pot pastra la congelator, dar o parte se fierb recent preparati.
Cum se fierb pelimenii:

Se pune la fiert o cratita mai mare cu apa multa.In apa se adauga sare, boabe de piper negru aromat , frunza de dafin . Cand incepe sa clocoteasca apa, se adauga pelimenii si se fierb 4-5 minute din momentul . cand incep sa fearba apa din nou. Adica ca sa intelegi- cand aruncati in apa pelimenii ei coboara toti la fund, cu o lingura de lemn amestecati in ei cu atentie, dezlipind de fundul cratitei, treptat ei se urca la suprafata, si din acest momenty ii fierbeti timpul care l-am descris. Dupa aceia se scot din apa care au fiert , se calesc foarte putin cu apa rece si se adauga untul topit, sau ulei prajit cu ceapa, unde ceapa s-a inlaturat, dar sa stiti , ca ceapa prajita - da un gust deosebit la pelimeni. Totul se amesteca bine, pentru ca ei sa nu se lipeascca intre ei.

La masa se servesc cu smantana, sau cu otet, prersarat de asupra cu verdeata tocata, sau cozi de ceapa taiate. Totul la preferinta.

Sunt foarte foarte gustosi cu o carnita tocata suculenta si condimentata.