Pagini

TORTA PASCALA



Din anumite motive si imprejurari nu am avut posibilitati si timp sa coc cozonac de Sfintele Paste si m-am gindit sa coc repede o torta , care va inlocui la masa de sarbatoare cozonacul. Am copt o torta de 3.8 kg cu crema de ciocolata cu gust de rom. A avut un succes enorm- nu a mai ajuns pentru a 2 zi. Am ramas singura uimita, deaceia am hotarit sa-i dau denumirea de Torta Pascala.La gust aceaqsta torta seamana cu gustul la Pannetone italiana cu ciocolata si rom.




Pentru blaturi

Ingredientele:

4 oua mari
4 linguri mari, pline de miere de albina naturala
100 gr de unt
300 gr de zahar
3 lingurite mici de bicarbonat de sodiu nestins
500-600 gr de faina de calitate superioara
100 gr de faina pentru intinderea blaturilor de tort
putin ulei de uns tava de la cuptor



Pentru crema


1 l de lapte
4 oua
300 gr de zahar
400 gr de unt
4 linguri cu virf de maizena sau faina de porumb
150 gr de ciocolata neagra
un pliculet cu vanilina
rom pentru aroma ciocolatei
visina fara simburi ( la preferinta )

Modul de preparare :

Se pregatesc 2 vase pentru bain mare - vasul mai mare se pune cu apa la foc pt ca sa fearba apa. In cel mai mic vas se adauga ouale si zaharul si se amesteca bine cu o lingura de lemn, se adauga untul si mierea de albina si se pune vasul cu ingredientele in vasul cu apa, care a inceput sa fearba. Treptat ingredientele se topesc , si amestecind intruna cu lingura de lemn primim o compozitie omogena.Aceasta procedura dureaza undeva 10-12 minute. Dupa aceia se scoate vasul si se adauga in el bicarbonatul de sodiu, se amesteca bine, si se adauga treptat faina , amestecind mereu cu lingura de lemn, pina se primeste un aluat care se dezlipeste de peretii vasului usor. E posibil, ca vom folosi un pic mai mult faina - totul depinde de calitatea ei. Aluatul se primeste molcut si caldut. Se pune vasul pentru 20 de minute ca sa se raceasca putin aluatul. Intre timp va acupati de prepararea cremei pentru torta.

Dupa ce s-a racit aluatul,,nu pe deplin, se rastoarna pe masa tapetata bine cu faina
si se framinta usor formind o rulada lungareata cam de 40-45 cm si inaltimea de 5-6 cm. Atentie- e posibil ca dupa ce se va raci aluatul el va fi inca foarte molcut, se va lipi de miani,- adica depinde de calitatea fainei, in asa caz mai adaugati putina faina la framintat ca sa primiti un aluatul molcut. Inveliti rulada de aluat intr-un servetel de bumbac si lasati-l sa se odixneasca pe vre-o 2 ore. Numai sa nu-l puneti in frigider. Numai la temperatura camerei, deoarece daca se va raci in frigider ,va fi greru se intindeti foile de aluat pentru coacere.

Se incalzeste cuptorul pina la 200 C. Din rulada de aluat se taie cite o bucata de aluat de grosimea de 2-3 cm , se presoara bina cu faina aluatul pe ambele parti si se intinde cu citorul. Eu intind aluatul foarte subtire , si peurma atent il iau de pe masa si il pun in tavaua incalzita bine ,si unsa cu ulei fara miros. Dar in alte cazuri intind acest aluat mai grosut, si dupa coacere foile sunt mai groase. Adica la dorinta le intindeti. Unica va spun , e posibil uneori sa se rupa dupa coacere foile de torta, nu e nimic , se poate modela in torta fiecare foaie de torta.
In cuptorul incalzit se coc foarte repede - pina la 2 minute. Daca aveti 2 tave , va este mai usor si mai repede sa coaceti foile de torta. Urmariti ca de fiecare data sa fie unsa tava cu ulei sau margarine putina. Pentru acest tort am copt 12 foi rumenite cu d=27cm. 10 foi le-am folosit pentru ungerea tortei, 2 le-am farimitat si am acoperit torta de jur-imprejur.


Prepararea cremei :

Se pune laptele la fiert. Intre timp se bat ouale cu zaharul si se adauga Maizena sau faina de porumb - sau i se mai spune amidon de porumb,in rusa i se spune KRAXMAL daca cineva ma va corecta , voi fi multamita, deoarece nu cunosc traducerea corecta. Se amesteca foarte bine, si cind laptele a fiert se toarna peste compozitia amestecata treptat si mereu amestecand cu o lingura de lemn. Se pune din nou cratita la foc si se amesteca mereu cu o lingura de lemn , pina se ingroasa toata compozitia. Nu o lasam sa fearba. O rasturnam intr-un vas sa se raceasca . Dupa ce s-a racit ( este putin, putin calduta) adaugam ciocolata topita ( pe deplin) cu putin unt la microunda, romul, vanilia, si untul molcut. Totul se bate bine pina primim o crema de grosimea smantinei.

Pe un suport de torta se aranjeaza cite o foaie si se unge cu putina crema fiecare in parte. Pina ungem toate foile. Foile faramate se faramitam mai marunt si acoperim toarta din toate partile.
Dupa cum observati in taietura , foile de jos au fost unse cu mai multa crema si deaceia s-a lasat putin. Aceasta torta a fost preparata in 2 ore, cu unele intreruperi.

3 comentarii:

  1. Adevarat a Inviat! Bine ai revenit pe minunatul tau blog. Sa-ti dea bunul Dumnezeu multa sanatate, draga Anishoara.
    Amidonul de porumb se gaseste in Romania sub numele de Zeamil.
    Lumi

    RăspundețiȘtergere
  2. buna seara!Sincer m-ai lasat masca,nu am mai auzit de torta asta,arata fabulos,cred ca e delicios....felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere