Pagini

PIFTIE (racitura) (II metoda)



Dupa traditiile noastre ,pe masa de Craciun nu lipseste niciodata piftia (racitura) de porc . Fiecare gospodina are secretele ei de preparare a acestei recete si … vreau sa ma impart si eu cum prepar piftia in alt mod , deoarece am pus pe acest sait si alt mod de preparare a acestei recete.

Ingrediente
1,5 kg de picior de porc ( partea de jos
300 grame de soric de porc
3 capatine de usturoi mijlocii
2 capatine de ceapa mijlocii
3 morcovi mijlocii
2 frunze de dafin
Piper negru aromat in boabe
Sare dupa gust
O bucata de tifon curata


Mod de prepararePrincipalul proces de preparare a piftiei este curatirea carnei . Piciorul de porc taiat si soricul le aranjam intr-un vas mare si turnam peste ele apa rece si le lasam intr-un loc la rece cam vre-o 4 ore. In timpul acesta schimbam apa odata, ca sa IASA tot singele din carne. Dupa aceasta spalam minutios cu cutitasul mic fiecare bucatica de carne si curatim de pe soric slanina ramasa – cit e de posibil.

Peurma turnam apa ferbinte peste vasul cu carne, ca soricul sa se inmoaie si sa-l putem curati mai bine. Inrolam fiecare soric curatit in rulouri si il legam cu ata groasa de matasa ( e de dorit) fiecare in parte. Rulada trebuie sa fie legata foarte bine ca sa nu se desfaca in timpul ferberii. Dupa fierbere se scoate atent ata de pe soric .

Aparte curatim 2 cepe , usturoiul si morcovul. Ceapa o taiem in doua si o coacem la un foc potrivit pe o tigaie fara ulei pina se inmoaie putin. Acest truc ii schimba culoarea mai galbuie la zeama de porc si ii da un gust mai atenuat la fierberea carnei.

In vasul, care vom fierbe piftia aranjam la fundul lui 2 cepe coapte, numai o capatina de usturoi caratata, morcovii, si toate mirodeniile . Aranjam deasupra ruladele de soric si carnea taiata bucati. Turnam apa rece peste carne , ca sa acopere carnea cu 2-3 cm mai sus de nivelul ei si o punem la un foc potrivit sa fearba.

Aducem vasul pina la fierbere si micsoram focul . Daca avem spuma o curatim , dar daca carnea a fost curatita foarte bine , practic nu avem de scos multa spusa. Punem capacul deasupra ( dar nu acoperim complect vasul ) si-l lasam sa fearba carnea cu speciile cam vre-0 2 ore la un foc mic. PUtem sa controlam peste vre-0 2 ore carnea sa vedem daca e fearta.Daca nu mai ferbem un timp.
Dupa aceiea scoatem capacul si lasam sa se raceasca pina va deveni calda . Nici intr-un caz nu turnati aparte zeama din vas , ca sa se raceasca, pentru ca carnea isi schimba culoarea si devine mai intunecata.

Intre timp curatim tot usturoiul ramas si il pisam , si gatim farfuriile pentru aranjarea piftiei. Bunica tot timpul imi spunea, ca racitura sa fie frumoasa si zeama limpede , carnea trebuie aranjata in farfurii calde ( adica la temperatura camerei) nu reci.

Zeama din carnea de porc o turnam in alt vas si adaugam in ea usturoiul pisat si dupa gust mai vedem, daca dorim ,sa adaugam sare putina, trebuie neaparat de gustat. Aparte lasam zeama cu usturoiul pisat sa-si i-a gust de usturoi si sa devina putin iute de la el ( pentru cel putin 30 minute) .

In acest timp aranjam carnea scoasa de pe oase cu mare atentie pe farfurie. Daca pe carne gasim unele ramasite ramase de la fierbere, o curatim cu un tifon curat . Taiem cerculete mici de rulouri de soric si le aranjem dupa gust.

Am ajuns la cel mai principal moment la prepararea piftiei - turnarea zeamei ( la noi in Moldova se zice bulionului ). Ea are putina grasime de asupra, asa ca daca este posibil din vasul, unde se afla zeama scoatem atent cu lingura deasupra grasimea pe cit este de posibil. Unele gospodine fac aceasta procedura inainte de a pune usuroiul, altele dupa ce zeama si-a luat gust de usturoi( dupa dorinta).

Intr-0 sita mica punem tifonul impaturit in patru. De ce? pentru ca se opreste mai bine grasimea si nu curge in farfurie. Am auzit ,ca se poate inlocui cu tifonul in sita un filtu de hirtie, care il folosim pentru prepararea cafelei.
Turnam cu polonicul atent zeama prin tifon pina la nivelul Carni.
Farfuriile cu piftie se pun intr-un loc rece, ca sa se prinda . Daca vreti sa ornati cu flori , asteptati pitin sa se intareasca piftia si peurma aranjati-o dupa gust. Cind se intareste piftia ,daca ramin niste stele de grasime le puteti curati tot cu tifonul , care in prealabil a fost spalat in apa ferbinte.
Este o mincare deosebit de gustoasa si va propun sa o preparati,. Isi merita timpul, care este pierdut pentru preparare. Piftia se pastreaza la loc rece pina la 5 zile .


Va doresc POFTA BUNA si CRACIUN FERICIT la TOTI!!!!!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu