Pagini

VARZARE , ca la moldoveni

  
In copilaria mea erau cele mai iubite si asteptate placinte , care le facea bunica vara, cand se coceau fructele . Primele , care se coceau direct pe vatra , in cenusa cuptorului  de piatra , erau VARZARE ( asa le spunea bunica ) cu cirese negre,  amare  . Vaaai , ce mai mancam din ele , si ne improscam , noi copii,  cu samburii marunti de la cirese negre. 
Peurma se coceau VARZARE cu abricoase ( caise ) , dulce acrisoare la gust . Iar , cand aparea sezonul perjelor ( prunelor ) bunica ne facea mereu,  cand VARZARI  cu perje moldovenesti. , cand malai cu perje.    
Avea bunica in livezile ei ,  circa 36 de copaci de diferite soiuri de prune. Dar anume , varzarile ni le cocea cu  prune marunte , lungarete. Ea le spunea perje moldovenesti. 
Fiind departe de casa,  mi-au adus frunze de poama  ( struguri) dintr-un sat de la munti, si prima , ce mi-a venit in cap , SA COC VARZARI CU CIRESE .
Si mi-au reusit , si ca gust , si ca forma . Gustul copilariei. Telefonez pe fratele meu, si-i zic ... imi raspunde , cat de mult imi placeau varzarile cu perje . Puteam sa mananc zi si noapte din ele. 













2 comentarii:

  1. as manca si eu niste vearzare dar cu varza murata....sunt o nebunie

    RăspundețiȘtergere
  2. Din ce fel de aluat se fac varzarile? Se coc la rola sau pe tigaie? Mersi anticipat!

    RăspundețiȘtergere