Pagini

VANATA MURATA, IMPLUTA CU VARZA ( metoda rapida)

Pentru acei, care au posibilitate , sa cumpere legume proaspete anul imprejur, va scriu o retete rapida de murare a vinetei cu varza si morcov. La gust este acrisoara nu marinata -  sa aveti in vedere- este gust diferit, chiar daca in componenta varzei este zahar.
Dupa aceasta metoda rapida ,in 24 de ore, veti primi o mancare deosebit de gustoasa din legume , o muratura de vanata impluta cu varza.
Metoda de baza necesita un lucru foarte mare si de multa durata. Eu voi descrie o metoda foarte rapida, si care poate fi preparata in orice timp al anului. Se pastreaza in frigider timp indelungat.
Este o mancare deosebita pentru masa de sarbatoare si puteti sa o preparati intr-un timp foarte scurt si din timp -inainte de festivitate.
. Va propun sa o incercati. 

Pentru 6 vinete proaspete avem nevoie de 800 gr- 1kg de varza murata  dupa reteta de mai jos.
 
INGREDIENTE :
  • 6 bucati  de vanata mare-mijlocie
  • telina si marar
  • o lingura de sare  se mai poate adauga putin
  • 2 linguri de otet sau o lingurita fara varf de sare lamaie
  • o lingura de zahar
  • 2 l de apa , apa se mai evapora in timpul fierberii,   e necesar sa mai adaugati
 


Modul de preparare a vanetei:

Vanata se curata de codita  si  se spala. Intr-un vas se pune apa , sarea , otetul si zaharul si se lasa sa fearba Vanata se taie in 2 jumatati si se fierbe in apa clocotita cite 12-15 minute .Staruiti-va sa mai apasati  pe jumatatile de vanata din  cratita , cand se fierb, deoarece , se ridica la suprafata.

Se oparesc putin si frunzele si radacinele (optional) de telina . 
Vi se pare ca nu s-au fiert, dar nu este asa, sunt fierti.
Se scot din cratita si se lasa sa se scurga de apa.

Fiecare jumatate de vanata se adauga  cu varza murata ( dupa 3 ore , asa cum este descris mai jos in reteta de baza a varzei )  ,se acopera cu alta jumatate , se leaga cu  frunzele de telina intre ei . Se aranjeaza toate vintale intr-un vas si se acopera cu un capac sub pres deasupra lor. 
Peste 24 de ore veti savura placerea de vanata  , impluta cu varza .




Ingrediente:
    • 2 kg de varza proaspata taiata
    • 3 morcovi dat prin razatoarea mascata
    • o capatina mijlocie de usturoi sau mai putin
  •  
  • pentru marinada:
    • 0.5 pahar (250 ml -volumul paharului) de apa fiarta rece
    • 0.5 pahar(250 ml -volumul paharului) ulei fara miros
    • 0.5 pahar (250 ml -volumul paharului)de otet alb de masa - nu rosu sau rozov
    • 2 linguri de zahar cu putin varf
    • 1 lingura de sare cu putin varf
    • piper negru macinat la gust
    • marar uscat la gust

Mod de preparare:

Toata varza se taie, se adauga sarea si se framanta putin cu mainele . Se adauga morcovul ras prein razatoare si usutroil pisat. Se amesteca bine.se adauga marinada preparata , se amesteca, si se pune la murat vasul cu varza, acoperit cu un capac si pus deasupra o greutate.

Se lasa pe 2 ore sa se mureze.Dupa 2 ore se pune la pàstrat in frigider la rece. Nu-si pierde gustul, nici dupa o saptamaina de pastrare, nici mai mult timp, dar va implor - sa preparati aceasta varza - nu o sa va lipseasca niciodata din frigider, atata este de gustoasa.Este o salata NEMAIPOMENITA .

La dorinta , inainte de a fi servita la masa, se adauga cozi de ceapa verde, taiate cu putin ulei.

Prepararea MARINADEI:
Apa, oteul, zaharul, sarea , si uleiul se amesteca intr-un vas aparte si se pun la foc. Cand incepe sa fearba se toarna marinada peste varza taiata, si amesteca bina.Se adauga piperul negru macinat, si daca doriti- marar uscat.




4 comentarii:

  1. In Moldova cumparam asa ceva doar de la 'vanzatorii de muraturi' de la piata. Super! Am sa incerc neaparat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anisoara numai bunatati ne faci...un week-end placut

    RăspundețiȘtergere
  3. Am incercat varza murata:pur si simplu DELICIOS, nu am rabdare sa incerc si cu vanata, preferata mea. Cu toate ca am in frigider ma uit la poze si salivez :) Merci

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună!receta este deosebită!dar am intrebare,dacă doresc să conservez vinete in borcane de sticlă,,,cum trebuie să prepar rasolul pentru murat?și cit timp se păstreaza în borcane?////Mersi mult,anticipat!

    RăspundețiȘtergere