Pagini

TORTA "NEGRESA CU POMUSOARE DE PADURE "

Un tort pentru sarbatorile in zilele de post .  

Am pornit dupa ideia  prajiturii " NEGRESA "
si pana la urma,  am preparat un tort in toata frumusetea lui,  si atat de gustos , ca este imposibil sa te opresti de mancat . Am dublat portia de la receta NEGRESEI,  dar s-a mancat tot , pana la ultima picatura din prima zi. O combinatiea gustului  foarte reusita cu crema din ciocolata de post, si un strat de jeleu cu pomusoare acrisoare de padure.


Ingredientele :

e nevoie sa preparati 2 blaturi
aceasta proprotie este pentru un blat 
400 gr de gem din pomusoare 
100 gr de zahar
2-3 linguri de cacao
250 ml de apa
130 ml  de ulei ( fara miros ) 
un plic de drogdie  ( 16 gr) 
un pic  de rom
450 gr. de faina 

pentru crema :
200 gr. de ciocolata de post 
4 linguri de apa
un pic de rom 


pentru jeleu :
diferite pomusoare  -400 gr 
300 ml de apa 
20 gr de jelatina 
zahar la gust



 Modul de preparare :

 Cuptorul se pune la incalzit la temperatura  180C. Intrun vas adanc se adauga rand pe rand ingredientele de mai sus,  si se amesteca pana primim o masa omogena. Se unge cu ulei hartia de copt si se pune la fundul tavei . La fel se ung peretii. Se coace blatul timp de 40 minute , fara sa deschidem cuptorul. E nevoie sa-l lasam sa se raceasca , pentru ca e foarte fraged  si umed  si se rupe , daca il scoatem din tava.
 Procedam la fel cu al doilea blat.  
 Dupa ce coacem blaturile , se prepara topeste ciocolata cu apa  la microunda sau bain-mare . Este mai bine , daca topiti 100 gr de ciocolata cu 2 linguri de apa undeva 30 sec., si peurma cealalta 
parte de ciocolata cu apa.
Amestecati bine in ciocolata pana se topeste toata.Daca doriti sa fie mai dulce ciocolta , e necesar sa adaugati o lingura fara varf de zahar  pudra.  Dupa aceia se unge un blat cu ciocolata topita si se lasa circa 15-20 minute . Peurma se acopera cu celalatt blat. Ciocolata va deveni molcuta si se va contopi cu gustul blatului , pentru ca blatul are deasemenea  un gust umed de ciocolata. 





Se pune la topit jelatina cu un pahar de  apa rece fearta, si dupa ce s-a inflat se incalzeste , intruna amestecand, pana se topeste toata jelatina. 
Spalati bine pomusoarele si alegeti pentru decor cateva . Din proportia ramasa  cam 100 de grame striviti-o cu furculita bine si amestecat jelatina topita pana primiti o culoare rosie inchisa, adaugati inca 100 ml de apa ( in total 300 ml) .
Adagati celelalte pomusoare si amestecati atent , sa nu se farame. Nu uitati , ca aparte aveti o mana de pomusoare pentru decor. 

Vasul cu siropul de pomusoare si jelatina topita se lasa la rece,  sa se intareasca putin( pe jumatate) .Siropul  se  repartizeaza pe toata suprafata tortei si se  pune la rece. Dar daca observati ca jelatina nu s-a repartizat uniform , si nu va face o pelucla dreapta deasupra tortei, va sfatui sa incalzitio micuta cantitate de sirop in microunda si turnati pe suprafta tortei . Se puen torta le rece si peurma se orneaza cu pomusoarele ramase.

Un comentariu:

  1. Iti multumesc din suflet , d-na Maria. Sunt foarte bucuroasa sa-ti simt prezenta la mine in Casa Mare Te sarut si te cuprind cu drag, si iti doresc un Craciun fericit alaturi de cei dragi. Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere