Un tort pentru sarbatorile in zilele de post .
Am pornit dupa ideia prajiturii " NEGRESA "
si pana la urma, am preparat un tort in toata frumusetea lui, si atat de gustos , ca este imposibil sa te opresti de mancat . Am dublat portia de la receta NEGRESEI, dar s-a mancat tot , pana la ultima picatura din prima zi. O combinatiea gustului foarte reusita cu crema din ciocolata de post, si un strat de jeleu cu pomusoare acrisoare de padure.
Ingredientele :
e nevoie sa preparati 2 blaturi
aceasta proprotie este pentru un blat
400 gr de gem din pomusoare
100 gr de zahar
2-3 linguri de cacao
250 ml de apa
130 ml de ulei ( fara miros )
un plic de drogdie ( 16 gr)
un pic de rom
450 gr. de faina
pentru crema :
200 gr. de ciocolata de post
4 linguri de apa
un pic de rom
pentru jeleu :
diferite pomusoare -400 gr
300 ml de apa
20 gr de jelatina
zahar la gust
Modul de preparare :
Cuptorul se pune la incalzit la temperatura 180C. Intrun vas adanc se adauga rand pe rand ingredientele de mai sus, si se amesteca pana primim o masa omogena. Se unge cu ulei hartia de copt si se pune la fundul tavei . La fel se ung peretii. Se coace blatul timp de 40 minute , fara sa deschidem cuptorul. E nevoie sa-l lasam sa se raceasca , pentru ca e foarte fraged si umed si se rupe , daca il scoatem din tava.
Procedam la fel cu al doilea blat.
Dupa ce coacem blaturile , se prepara topeste ciocolata cu apa la microunda sau bain-mare . Este mai bine , daca topiti 100 gr de ciocolata cu 2 linguri de apa undeva 30 sec., si peurma cealalta
parte de ciocolata cu apa.
Amestecati bine in ciocolata pana se topeste toata.Daca doriti sa fie mai dulce ciocolta , e necesar sa adaugati o lingura fara varf de zahar pudra. Dupa aceia se unge un blat cu ciocolata topita si se lasa circa 15-20 minute . Peurma se acopera cu celalatt blat. Ciocolata va deveni molcuta si se va contopi cu gustul blatului , pentru ca blatul are deasemenea un gust umed de ciocolata.
Se pune la topit jelatina cu un pahar de apa rece fearta, si dupa ce s-a inflat se incalzeste , intruna amestecand, pana se topeste toata jelatina.
Spalati bine pomusoarele si alegeti pentru decor cateva . Din proportia ramasa cam 100 de grame striviti-o cu furculita bine si amestecat jelatina topita pana primiti o culoare rosie inchisa, adaugati inca 100 ml de apa ( in total 300 ml) .
Adagati celelalte pomusoare si amestecati atent , sa nu se farame. Nu uitati , ca aparte aveti o mana de pomusoare pentru decor.
Iti multumesc din suflet , d-na Maria. Sunt foarte bucuroasa sa-ti simt prezenta la mine in Casa Mare Te sarut si te cuprind cu drag, si iti doresc un Craciun fericit alaturi de cei dragi. Cu drag, Anisoara
RăspundețiȘtergere