Pagini

SALAM CU SANGE DE PORC



Acest salam se prepara  din ficat, slanina, carne si sange de porc . Am sa descriu si alta receta de Sangerete.

Stiti mii greu sa dau proportiile  , dar am sa ma starui  . Tin minte , ca bunica  prajea paine de casa  si dupa aceasta o  usca bine. La 3 kg de sange , ea folosea aproximativ 300 gr de paine uscata. Peurma in ultimii ani de viata , cineva ea dat o ideie si ea folosea macaroane sau spaghete fierte bine cam jumatate de cutie   la 3 kg de sange si 300 ml de lapte.

  La acest salam  de sange s-a folosit  ( am sa va spun aproximativ proportiile )

 Ingrediente :

  • 800 gr . de ficat
  • 600 gr. de slanina cu carne de la burta sau carne de la ceafa ( sa aiba grasime in ea )
  • 200 gr de slanina
  • 5 cepe  de marime mijlocie
  • o capatina  de usturoi
  • 3 kg  de sange
  • lapte
  • paine prajita uscata
  • sau spaghete ( 200 gr )

  • piper macinat proaspat
  • sare
  • boabe 
  • boia de ardei dulce
  •  frunze de dafin
  • un kg de mate curatate bine ( nu am sa fac descrierea detailata )

Mod de preparare :  

Intr-un ceaun se caleste uleiul bine si se adauga carnea taiata cuburele , se rumeneste pe toate partile timp de 10 minute, se adauga  ficatul taiat,in bucati mai mari si  toata ceapa maruntita bine. Totul se prajeste cam 5 minute , amestecand mereu , dupa aceia se toarna o jumatate de cana de apa , frunza de dafin, boabele de piper, cativa catei de usturoi pisat , putina sare si se innabusa sub capac timp de 15 minute. Adica ficatul si carnea nu e necesar sa fie gatite pana la urma. 

In acest timp se taie cuburele slanina curata , se fierb bine spaghetele . Totul se toarna intr-un vas mare , se adauga crnea si ficatul innabusite cu ceapa . Frunza de dafin se inlatura. Totul se lasa sa se raceasca bine, se condimenteaza si se sareaza. Se toarna sangele si se amesteca bine . 

Se umple matele , dar nu foarte indesat , mai liber , pentru ca la fierbere matele se strang putin. Se leaga cu sfoara ¡la anumita distanta.  Se pun carnatii de sange intr-o  plasa cu gauri mari si se fierb timp de 30 minute in apa clocotita.In unee locuri se inteapa cu acul matele ,
Dupa aceia se agata pe ceva mai sus , ca sa se scurga bine si se pun la afumat a doaua zi pentru 2 ore in afumatoare. se afuma cu lemn de ciressau visin ,  fag sau stejar.


    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu