Acest salam se prepara din ficat, slanina, carne si sange de porc . Am sa descriu si alta receta de Sangerete.
Stiti mii greu sa dau proportiile , dar am sa ma starui . Tin minte , ca bunica prajea paine de casa si dupa aceasta o usca bine. La 3 kg de sange , ea folosea aproximativ 300 gr de paine uscata. Peurma in ultimii ani de viata , cineva ea dat o ideie si ea folosea macaroane sau spaghete fierte bine cam jumatate de cutie la 3 kg de sange si 300 ml de lapte.
La acest salam de sange s-a folosit ( am sa va spun aproximativ proportiile )
Ingrediente :
- 800 gr . de ficat
- 600 gr. de slanina cu carne de la burta sau carne de la ceafa ( sa aiba grasime in ea )
- 200 gr de slanina
- 5 cepe de marime mijlocie
- o capatina de usturoi
- 3 kg de sange
- lapte
- paine prajita uscata
- sau spaghete ( 200 gr )
- piper macinat proaspat
- sare
- boabe
- boia de ardei dulce
- frunze de dafin
- un kg de mate curatate bine ( nu am sa fac descrierea detailata )
Mod de preparare :
Intr-un ceaun se caleste uleiul bine si se adauga carnea taiata cuburele , se rumeneste pe toate partile timp de 10 minute, se adauga ficatul taiat,in bucati mai mari si toata ceapa maruntita bine. Totul se prajeste cam 5 minute , amestecand mereu , dupa aceia se toarna o jumatate de cana de apa , frunza de dafin, boabele de piper, cativa catei de usturoi pisat , putina sare si se innabusa sub capac timp de 15 minute. Adica ficatul si carnea nu e necesar sa fie gatite pana la urma.
In acest timp se taie cuburele slanina curata , se fierb bine spaghetele . Totul se toarna intr-un vas mare , se adauga crnea si ficatul innabusite cu ceapa . Frunza de dafin se inlatura. Totul se lasa sa se raceasca bine, se condimenteaza si se sareaza. Se toarna sangele si se amesteca bine .
Se umple matele , dar nu foarte indesat , mai liber , pentru ca la fierbere matele se strang putin. Se leaga cu sfoara ¡la anumita distanta. Se pun carnatii de sange intr-o plasa cu gauri mari si se fierb timp de 30 minute in apa clocotita.In unee locuri se inteapa cu acul matele ,
Dupa aceia se agata pe ceva mai sus , ca sa se scurga bine si se pun la afumat a doaua zi pentru 2 ore in afumatoare. se afuma cu lemn de ciressau visin , fag sau stejar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu