Pagini

MINCARICA DIN BOB

,



La noi in Moldova ,aceasta mAncarica se gateste la mesele de sarbatori in zilele de post. Este o recete foarte veche – s-a transmis din generatie in generatie.
Ingrediente:

  • 0.5 kg de bob

  • 4-5 bucati de cepe albe

  • 1 capatina de usuturoi mare

  • Sare

  • Piper negru

  • 5 linguri de piure de tomate

  • 1 lingurita de zahar
Mod de preparare :

Se spala bine bobul sub apa curgatoare. Se toarna intr-o cratita si se umple cu apa rece . Se lasa bobul la inmuiat- la inflat, cca 4 ore sau pe noapte.
Dupa ce s-a inflat bobul , e necesar sa-l curatati de coaja. Este o procedura migaioasa, dar daca o sa rugati sa va ajute copiii, o sa reusiti sa-l curatii repede. Se curata bine cu un cutitas micut.

Dupa aceasta se rastoarna intr.-un vas cu fundul lat , se acopera cu apa rece cu 1.5 cm deasupra lui si se pune la fert. De caliatatea apei depinde foarte mult rezultatul final. Bobul se fierbe cu apa de izvor, de la fintina apa foarte curata. Eu l-am fiert cu apa minerala degazata. Cu cit apa este mai moale , mai pura ,cu atit
el este mai gustos. Daca apa contine multe saruri

bobul se impietreste si nu se inmoaie.Eu am fiert acest bob cu apa minerala fara gaze.

De la inceput se urmareste , sa fie scoasa toata spuma..Cind incepe sa fiearba se adauga citiva catei de usturoi, si o ceapa alba curatata cii foarte putina sare. Din cind in cind se amesteca cu o lingura de lemn si se fierbe pina bobul capata o forma de piureu.

Aceasta cantritate de bob se fierbe la un foc domol timp de 40 minute o ora.

Dupa aceasta se lasa putin sa se raceasca si se trece de 2 ori prin sita cu gauri mai mari.
Se adauga usutroiul cu sare pisat foarte marunt, putin piper negru macinat si se toarna prin farfurii . Se lasa sa se prinda. Cca 2-4 ore. Arata in asa mod.
Aparte prajiti multa ceapa taiata marunt cu sos de tomate amestecat cu o picadura de zahar , si turnati toata prajitura peste bobul intarit.
Bobul preparat in asa mod se pastreaza la rece pina la 7 zile. Este o mincare foarte gustoasa si va recomand se preparati aceasta mincarica.