Pagini

FASOLE FACALUITA SAU FASOLITA



Ingrediente
  •   300gr de fasole alba  
  • 2 cepe mijlocii 
  • 4 catei de usturoi  
  • ulei  
  • 2 linguri de pasta de tomate  
  • sare  
  • piper negru  
  • frunza de dafin
  • menta
  • cimbru
  • legume marinate sau murate
Mod de preparareFasolea alba se spala bine in apa rece . Se pune intr-o oala si se toarna peste ea apa fierbinte, se lasa la inmuiat 4 ore. Dupa aceea se curata de coaja si se pune la fert intr-o oala cu apa rece . La 1 parte de fasole se pun 1.5 parti de apa.
Oala se pune la fiert. Cind va incepe sa clocoteasca se varsa prima apa si se toarna alta prospata. Se adauga o ceapa intreaga curatata de coaja, 2 catei de usturoi curatati , si se pune la fiert. Se fierbe fasolea aproximativ 1 ora si 20 minute.
In timpul fierberii se adauga 2 frunze de dafin, o crenguta mica de cimbru, si o crenguta micuta de menta , sare si 2-3 linguri de ulei fara miros.Prima ora fasolea se fierbe la un foc mijlociu , dar ultimele 20 minute la un foc foarte mic sub capac. Din cind in cand se amesteca in ea.

Se scoate si se da la o parte frunza de dafin, ceapa si usturoiul fiert, crenguta de cimbru si de menta. Fasolea se facalueste cu un facalet, sau se da prin masina de tocat sau se mixeaza. Se adauga in ea 2 catei de usturoi pisat marunt, piper negru macinat si se amesteca bine.

Se prajeste ceapa la un foc mijlociu si se adauga 2 linguri de pasta de tomate . Inainte de a praji pasta de tomate ( care este consistenta ca forma ) se amesteca cu o lingura de apa rece si cu jumatate de lingurita rasa de zahar . Dupa aceea se adauga in tigaia cu ceapa prajita si se prajeste pina devine rosiatica.

Daca se aranja in farfurie dupa prima metoda cu ajutorul seringii culinare, atunci se adauga in fasolea pisata. numai ulei prajit . Adica se inlatura ceapa prajita si se amesteca bine cu fasolea pasata.
Daca se toarna fasolea in farfurie toata, atunci se toarna deasupra ei ceapa prajita cu pasta de tomate sau pur si simplu ceapa prajita.

Se serveste la masa ca mincare rece cu legume marinate sau muraturi. Se poate servi cu miez de nuca pisat. E ceva foarte, foarte gustos.
De asemenea, fasolea batuta se poate unge pe paine prajita si presarata deasupra cu nuca macinata