Pagini

PREPARAREA ALUATULUI IN FOI



Aceasta placinta in foi si alte copturi din acest aluat in foi, le prepar de 20 de ani si mi-a reusit mereu. Receta este foarte usoara de preparat.

Din start vreau sa spun ,ca gustul acestui aluat se deosebeste radical de cel alaut cumparat in magazine .NU se poate de comparat. Aluatul este foarte gustos, fraged si usor de facut.

Nu se simte gistul de aluat in foi – se simte ceva crocant si gustul impluturii in placinta.
Vreau sa va mai spun , ca acest aluat a fost preparat de sute de femei in diferite colturi ale lumii si mereu a reusit cu succes.
Mai jos voi descrie pas cu pas cum se prepara acest aluat .


prepararea aluatului in foi






Ingredientele :Un ou
200 gr de margarina cu % de grasime inalt
Apa Calduta - o cana
3- 3.5 pahare de faina ( 250 gr volumul paharului )
1 lingurita de zahar
1 lingurita de sar vara virf
1 lingura de ulei
1 lingura de otet de masa

PREPAPRAREA ALUATULUI :
Pregatim o cana de 300 ml. Turnam in cana un ou de marime normala , o lingurita de zahar, o lingurita de sare , o lingura mare de ulei , o lingura de otet de masa. Tot continutul din cana il amestecam bine si-i turnam deasupra apa Calduta , amerstecind in continuu pina primim o solutie omogena.- undeva 270 ml .
Intr-un vas mare cernem 2,5 pahare de faina de calitate superioara. In mijlocul fainei facem o gaura si turnam tot continutul din cana. Luam o lingura si incepem sa amestecam , pina se imbiba toata apa in gfaina , si dupa aceia , cu miinele curate si calde, incepem sa framintam bine aluatul. Aluatul trebue sa devina neted la pipait, finut si molcut.
Lasam aluatul in vas sa se odixneasca bine , cel putin 10-20 minute
.
Aparte pregatim margarina , care trebuie sa fie molcuta ( lasata in prealabil la temperatura camerea). Vreau sa atrag o atentie deosebita asupra alegerii margarinei - margarina trebuie sa fie cu un continut inalt de grasime- este de dorit sa fie aleasa margarina pentru prepararea copturilor. Daca nu gasiti- atunci amestecati jumatate la jumatate margarina cu untura curata de porc . Acesta este un momento foarte important ca sa va reuseasca cu succes prepararea aluatului in foi. Sau folositi untura curata dar mai putin de 200 de grame. Principalul , margarina sau untura sa fie lasate sa se incalzeasca la temperatura camerei.


Incepem :
Aluatul care a fost facut l-am lasat sa se odixneasca 10 minute. Il impartim in 4 parti egale.

Impartim margarina in 4 parti egale. O parte de aluat va fi uns cu o parte din margarina taiata.

Mai jos voi descrie 2 metode usoare de prepararea a aluatului in foi . In alte recete ,voi mai descrie citeva metode , deasemenea usoare de facut aluatul in foi. Rezultatul este egal.
Urmariti dupa foto.PRIMA METODA :Intindem foaia de aluat cu citorul ( sau rasucitorul) undeva de marimea 35 cm pe 55 cm
Ungem bine cu o parte de margarina . Dupa aceia luam rasucitorulil, si rasucim aluatul cu mare atentie pe el.. vezi foto .
DUPA CE AM RASUCIT O PARTE de ALUAT PE RASUCITOR , CU UN CITIT CU VIRFUL ASCUTIT IL TAIEM DE-ALUNGUL LUI pe mijloc.. Vezi foto.


Aluatul il dezlipim de rasucitor si il taiem perpendicular in 2 jumatati sau o jumatate o suprapunem peste cealalta jumatate .
Aluatul il dezlipim de rasucitor si il taiem perpendicular in 2 jumatati .
Vom primi 2 dreptunghiurii de aluat care le suprapunem unul peste aluat. Gata. Am primit primit prima bucata de aluat . La fel procedam cu cele 3 bucati de alaut unse cu cele trei bucati de margarina ramase.

II METODA
Aluatul preparat il impartim in patru parti egale si margarina la fel in patru parti.Intindem aluatul . cam 30cmx40 cm .Luam o parte de margarina si ungem aluatul , dar un minutios ca in prima metoda. Urmariti dupa foto. Impaturim aluatul in doua . Ungem din noi cu margarina ramasa ,care o avem din prima bucata, si impaturim inca odata in doua .Mai repetam inca odata procedura. Primim o bucata de aluat in foi cam de 8cmx12cm .Repetam cu toate celelalte 3 parti ramase de aluat si 3 parti de margarina aceiasi procedura.In 10 minute am facut si aluatul dupa a 2 metoda. Deasemenea se prepara foarte repede.Se pastreaza in congelator


19 comentarii:

  1. ce imi place este ca tot arata asa de bine, inca nam avut timp sa pregatesc din retetele dumitale dar vreau sa incerc foarte mult caci ma uit si deja imi place, super, ma bucur ca am gasit acest site Domnul sa va binecuvinteze!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur din suflet ca v-a placut , ceiea ce ati gasit in acest blog culinar . Aici se gaseste o bucatica din sufletul meu. Sper sa preparati din recetele mele si sa ramaneti multamita. Mi-as dori sa discutam la TU.Va doresc liniste si pace, dragoste si bucurie. Cu drag Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne ce de bunatati faceti,intotdeauna v-am admirat pe voi moldovencele. Sunte-ti deosebite.
    Multumim pentru retete si mult succes in continuare
    Maria

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu draga inima sin din tot sufletul pentru voi.
    Cu drag, Anisoara

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Anishoara,
    O intrebare, daca permiteti, de la o gospodina incepatoare: chiar acum framant acest aluat si el nu a devenit neted la pipait, ci continua sa se lipeasca de degete. Cantitatile au fost intocmai cele indicate. Sa mai adaug putin ulei? Sau aplicarea ulterioara a margarinei o sa rezolve problema? Mersi anticipat.

    Sarbatori fericite si un An Nou cat mai reusit in toate privintele!

    Cu drag,
    Svetlana

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Svetlata inseamna ca nu are faina destule ( cleicovina) si e necesar sa-i mai adaugi putina faina si sa framanti cam in total 10-15 minute . eu sunt acasa si am sa intru in blog din 10 in 10 minute . Intreaba -ma

    RăspundețiȘtergere
  7. Aha, deci asta era problema! Mersi mult. Eu am tavalit aluatul putin in faina si mi-a reusit sa fac turtele si sa le ung cu margarina. Acum intind aluatul pt a face cornuletele cu visina. Data viitoare am sa tin cont de sfatul dvs. referitor la mai multa faina la framantat. Aluatul miroase delicios, sa vedem ce cornulete o sa iasa :) Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Svetlana , fata mea traieste in Austria si a facut cornulete la Craciun. A fost nevoita in primul randa sa la duca la vecina , ca sotul le infuleca , cat 3 odatat. Cand a servit colegele la universitate toate au ramas incantate. Ia a facut cu visina, alta implutura nuca cu pruna uscata, bucatele de ciocolataaparte , stafide cu nuca . Iti doresc succese. Iar eu acum prepar clatite -degetele in forma de silicon. In forma cea , care am facut torta de 3 ciocolate .Maine lucrez pana la 20 seara. Dar am reusit unele mancaruri sa le fac acum noaptea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Svetlana iti doresc un An Nou cu bucurie, fericire si dragoste. Sa fii mandra mereu de numele tau de femeie.Iti multumesc din suflet pt tot. Si am sa reusesc sa vorbesc cu voi maine seara , noaptea nu stiu cum va fi. Te pup si te imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  10. Fata dvs. are evident mai mult talent decat mine :) Cornuletele sunt deja in cuptor, dar arata putin 'chinuiti'. Aluatul a iesit intr-adevar prea moale. Oricum, pt prima tentativa nu e rau.

    Va multumesc inca o data si Doamne ajuta la prepararea tuturor acelor bucate delicioase!
    Sa aveti un Revelion de neuitat!

    Svetlana

    RăspundețiȘtergere
  11. Svetlana, stii o sa-ti fie greu putin pana ai sa gasesti faina potrivita. Eu eram nevoita sa spun sami trimata colete cu faina de acasa pana , am gasit-o pe cea potrivita. Cand am facut in Spania primele dati clatite toate se rupeau, era imposibil sa le intorci , dar acum le fac fara probleme. Daca ai spus ca s.a primit moale aluatul si la un aluat si altul, atunci uite-te pe pachetul de la faina si sa-mi srcii toatea datele unde este aratata proteina, si eu am s-o intreb datele la faina ei. Bine. Si atunci rezolvam intrebarea pt alta data, Nu vreau sa te dezamagesti. Ai sa le dai cu zahar pudra si ai sa vezi cat de gustoase si frumoase vor fi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu vreau sa va sustrag azi, stiu ca aveti multe de pregatit pt sarbatoarea de maine, de aceea promit sa revin cu detalii referitor la faina foarte curand. Multumesc mult pt receptivitate si promptitudine!
    P.S. Sa stiti ca pt masa de Revelion voi pregati 3 bucate de pe blogul dvs., sunt incantata de ce am gasit aici :)
    Svetlana

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Anishoara,
    Revin, daca-mi permiteti, la subiectul fainii. Indicatiile de pe ambalaj sunt urmatoarele: Proteine-11,0g/Carbohidrati-69,0 (din ele zahar-0,4g)/Grasimi-1,1g/Fibre-4,0g.
    Data viitoare cand mai fac acest aluat (pt ca nu renunt asa usor), am sa adaug mai multa faina, asa cum ati sugerat dvs., sa vedem cum va iesi atunci. Oricum, va multumesc mult pentru efort!

    Craciun fericit pe rit vechi!

    Cu drag,
    Svetlana

    RăspundețiȘtergere
  14. Svetlana, scuza te rog, vreau sa ma conectez cu Lenuta, si nu pot vorbi cu ea de 3 zile. Imi fac griji. Dupa ce vorbesc cu ea, iti dau datele de la faina ei. si sper sa reziolvam aceats intrebare. Receta de aluat in foi este cea mai intrebata si cea mai preparata receta de femeile de pe saitul rusesc. insasi receta are peste 100000 de vizitari in acesti ani. La toate femeile s-a primit cu succes acet aluat, numai o doamna mi-a scris ca nu s-a primit, si cand am dat intrebari adaugatoare , a folosit o margarina , care nu contine grasimi indeajuns, care se vinde acum in toate partile. E nevoie atuci de folosit untura de porc curata, daca nu gasesti margarina sau unt cu grasimele de 80%. Indat iti raspund pe emailul tau cum ma contactez cu Lenuta. Sa ai o zi frumoasa. Te pup si imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am facut in seara asta aluatul din foi si am senzatia ca nu am avut margarina care trebuie, caci mi/a fost foarte greu sa o intind pe turta. Poate nu am incalzit-o indeajuns? Anisoara, cum trebuie sa fie margarina inainte ca sa o aplici pe turta? Si cu ce ungem turta? Eu am uns cu degetele, dar nu s-a primit uniform si am decis sa te intreb pe tine acest detaliu. Multumesc mult!!! Maine voi vedea ce placinte vor iesi din acest aluat.

    RăspundețiȘtergere
  16. SCUZE,DAR NU E PREA CLAR SCRIS.

    RăspundețiȘtergere
  17. scuze, dar poti sa-mi spui ce nu este clar ? poze sunt pas cu pas, descrierea este foarte mare ...
    si mai ai si aici poze http://anishoara.blogspot.com/2011/02/aluat-in-foi-pentru-napoleon-2.html . scrie-mi ca sa pot sa-ti lamuresc .

    RăspundețiȘtergere
  18. sarumana, am si eu o intrebare... dupa ce scoti aluatul din congelator cum faci foile??? framanti iar alatul sau cum procedezi? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  19. buna ziua. sunt cea mai fericita ca am gasit acest site ptr.ca de aici pot lua retete pe gustul sotului meu(el fiind ucrainean), iar eu romanca si nestiind sa prepar ce ii place lui. aceeasi intrebare ca mai sus am si eu. cum lucrez cu foile dupa ce le scot din congelator daca sunt lipite una de alta. Va multmesc

    RăspundețiȘtergere