Pagini

FRIPTURA ( TOCHITURA) DIN CARNE DE PORC



Vreau sa Va descriu mancarea mea preferata din carne de porc sau vitel. La noi se spune la aceasta receta - friptura din carne de porc. Aici in Romania am auzit , ca se zice Tochitura. Oricum denumirea nu ne impiedica sa mancam aceasta friptura cu o bucatica de mamaliga si cu brinza de oaie rasa prin razatoare.
Este o mincare traditionala, dar fiecare gospodina o prepara in felul ei.
Ingrediente:

  • 1,5  kg de carne - porc, vitel sau miel
  • 120 gr vin alb sec
  • 2 capatini mijlocii de usturoi
  • 2 capatine mari de ceapa
  • 75 gr de ulei 
  • condimente:
  • piper aromat in boabe, piper  negru macinat ,
  • cimbru uscat,frunza de dafin, piper rosu marunt
  • coriandru, sare .



Modul de preparare:
Se incalzeste o tigaie adinca  de otel  cu uleiul. In acest rastimp se taie carnea in bucati  de marimea de 3x4 cm - nu mai mici. Se adauga toata carnea cu 2 catei de usutroi taiati in felii  pe tigaia incinsa bine si se prajesc la foc mare timp de 10-15 minute , amestecindu-le mereu cu o lingura de lemn. Carnea se va rumeni , va prinde o pojgita .
Intr-un ceaun se toarna continutul din tigaie, tot usturoiul de la prima capatina,taiat feliute,  50 gr de vin ,toate condimentele , inafara de  frunza de dafin, sarea nu se adauga . Se taie un cuburele toata ceapa si se adauga in ceaun. Se amesteca totul foarte bine si se  lasa sa  fearba la un foc moderat timp de 10 minute.
Dupa aceeia se amesteca inca odata, se acopera ceaunul cu capacul si se lasa sa  se coaca carnea la o temperatura mica timp de 15 minute.    Se scoate capacul , se adauga restul de vin alb si sarea dupa gust, 2 frunze de dafin .
Se amesteca, se pune capacul ( nu pe deplin) si se mai coace carnea inca 20 minute. Din cind in cind mai amestecat. Cu 5 minute inante de a fi gata carnea se adauga tot usuroiul pisat de la a doua capatina.Se stinge focul , nu se scoate capacul si lasati carnea sa-si imbibe mirosul de condimente si usturoi timp de 15 minute. Ceapa se caramilezeaza si se farima , nu se simte , dar ii da carnii un gust foarte placut dulciu-piparat. .
Dupa aceasta metoda  carnea de porc sau, vitel sau  miel se prepara timp de 1 ora, de pui timp de 40 minute

2 comentarii:

  1. Prin Barlad ii zice "prajitura". Iti dai seama ce socata a fost o persoana invitata la "prajitura cu mamaliga" :)

    In sudul tarii noi tochitura o facem altfel, cu organe de porc si carnati, cu mamaliga, branza si ou.

    Sanatate.

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  2. Dana, la noi i se spune friptura , din strabunei, acum se mai spune tochitura. Aceea mancare din organe de porc , i se zice deasemenea friptura, tochitura se spune la carnea ,care se topeste, se prajeste dupa taierea porcului si conservata la borcane . Supa se prepara cu diferite ingrediente , dar tot denumirea de baza este supa, numai ca i se mai spune , ca e preparata cu un anumit ingredient. Fiecare regiune cu traditiile si denumirele sale.

    RăspundețiȘtergere