Pagini

CHEK CU NUCA





Ingredientele :

pentru aluat

2 pahare( 250 gr paharul) de faina
1 pahar de miez de nuca pisat
7 linguri de ulei fara miros
1 pahar de zahar
1.5 pahar de iaurt sau lapte acru
1 lingurita de bicarbonat de sodiu stins cu otet de masa
un pliculet de vanilina
100 grame de lapte

Pentru caramela:
1 pahar de zahar
0.5 pahar de lapte
0.5 pahar de frisca
100 gr de unt

Intr-un vas se amesteca zaharul cu uleiul , treptat se adauga iaurtul,faina si vanilina. Foarte bine se amesteca toate ingredientele si se adauga bicarbonatul de sodiu stins cu o lingura de otet. La sfirsit se pune miezul de nuca putin cite putin, amestecind intruna.

Se toarna aluatul de chek intr-o forma de silicon( nu trebuie unsa) sau in alta forma de metal , care este unsa in prealabil cu margarina si se coace in cuptor la temperatura de 170-180C timp de 40 minute.
Se scoate din cuptor si se rastoarna checul pe un fund sa se receasca .

Pina cind se coace checul, ne ocupam de prepararea caramelei.


Intr-o oala cu peretii grosi se topeste zaharul cu apa la un foc lent , si mereu se amesteca cu o lopatica de lemn pina se primeste un sirop de culoarea caramelei.Nu lasam nici intr-un caz sa fearba. Di cind in cind mai ungem peretii oalei cu o pensula cu apa rece , ca sa nu apara cristale de zahar pe pereti olitei.
Dupa aceasta se toarna siropul obtinut intr-un vas rece,asteptam sa se raceasca , se adauga treptat frisca ( de temparatura camerei) si untul molcut, cu telul incepem sa amestecam foarte bine aceasta compozitie pina obtinem o glazura de caramela.
Cu o parte de caramela se unge chekul caldut. Dupa ce s-a racit bine checul il ungem pe toate partile cu glazura de caramela si se lasa sa se acopere cu o pojgita crocanta de caramela. In mijloc avem un chec cu o textura molcuta, frageda si umeda cu gust de nuci, acoperit cu o pojgita crocanta de caramela.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu